שתף קטע נבחר

חוק חדש יכריע: מי נכה צה"ל ומי לא

מהפכה בצבא: הצעת חוק שאושרה על ידי גנץ ויעלון תעצור את ההכרה האוטומטית בחיילים שנפגעו במהלך השירות כנכי צה"ל. המשמעות: איש קבע שחלה וחייל שהשתכר ונפצע בתאונה לא יזכו לטיפול מערכת הביטחון

זו אחת הסוגיות הנפיצות ביותר בתקציבה של מערכת הביטחון, כזו שמערבת שאלות על תפקידו של הצבא בחברה, טענות משני הצדדים לחוסר צדק - וגם סכומי כסף גדולים. כעת, לאחר שנים ארוכות שבהן העדיפו שרי ביטחון ורמטכ"לים לא לעסוק בה, עולה על השולחן שאלת תנאי ההכרה בנכי צה"ל - בהצעת חוק שצפויה להוביל למהפכה בנושא, וככל הנראה גם לעורר סערה ציבורית. "ידיעות אחרונות" מפרסם הבוקר (יום ד') לראשונה את פרטי ההצעה.

 

מערכת הביטחון החליטה לאמץ חלקים נרחבים ממסקנות ועדת גורן, שהוגשו לממשלה לפני שלוש שנים וחצי, ולהבחין בין חיילי חובה, משרתי קבע ואנשי מילואים שחלו או נפצעו במהלך שירותם, בהתאם לנסיבות הפגיעה. אתמול הוגש תזכיר חוק של מערכת הביטחון בנושא, אשר מקובל הן על הרמטכ"ל בני גנץ והן על שר הביטחון משה (בוגי) יעלון.

 

החוק המוצע ינסה לצמצם את מספר המטופלים באגף השיקום, למרות לחצם של ארגוני הנכים להימנע מכך. עם זאת, זכויותיהם של כל 56 אלף המטופלים באגף השיקום לא ייפגעו, והשינויים יחולו רק על נפגעים עתידיים. בכוונת החוק להסדיר את הטיפול באנשי הקבע שחלו במהלך השירות. אם כיום זכאי כל איש קבע שחלה לטיפול במערכת הביטחון, הרי שלפי החוק החדש ייהנו מכך בעתיד רק מי שחלו "בשל מאורע או תנאי שירות מיוחדים לשירותם הצבאי".

זכויות 56 אלף המטופלים באגף השיקום לא ייפגעו (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
זכויות 56 אלף המטופלים באגף השיקום לא ייפגעו(צילום: מוטי קמחי)

כל אלו שלא יוכלו להוכיח קשר בין מחלתם לשירות יועברו לטיפול של ביטוח לאומי, בדומה לכל מועסק אחר במשק. רשימת המחלות שיוגדרו "קשורות לשירות" מצומצמת ביותר, וכוללת בין היתר כאלו שנובעות מחשיפה לקרינה מייננת או לחומר מסוכן, בהתאם לתפקידו של החולה. כלל זה יחול גם על אנשי שב"כ ומוסד, שבעבר הוכרזו כנכי צה"ל לאחר שחלו.

 

סוגיה מרכזית נוספת היא הטיפול בחיילים בחופשה. גם לפי החוק החדש, חייל שייפצע בעת שהותו בבית יזכה לטיפול של מערכת הביטחון - אלא אם כן ניתן להוכיח שפגיעתו נבעה מהתנהגות עבריינית מצדו. לכן, למשל, חיילים שייפגעו בתאונת דרכים לאחר שצרכו סמים או אלכוהול, או במקרה שנהגו בכלי רכב ללא רישיון - יטופלו על ידי הביטוח הלאומי.

 

עפר שלח. הח"כ שאילץ את המערכת לתקן את החוק          (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
עפר שלח. הח"כ שאילץ את המערכת לתקן את החוק (צילום: גיל יוחנן)

 

החוק החדש גם מתעתד להחריג מטיפול על ידי מערכת הביטחון גורמים נוספים. כך, למשל, חיילים שייצאו לחופשה בחו"ל וייפצעו במהלכה לא יזכו להכרה של מערכת הביטחון, פרט למקרים של חיילים בודדים שנסעו לבקר את משפחותיהם. כמו כן, החוק יבטיח טיפול של מערכת הביטחון לשומרים, כפי שהם מוגדרים בחוק הרשויות המקומיות - הכוונה היא בעיקר לחברי כיתות כוננות יישוביות - אם נפגעו עקב פעילות מבצעית של לחימה מול אויב לשם הגנה מפני פעולת איבה.

 

מנגד, תבוטל הזכות לטיפול של מערכת הביטחון שחלה עד כה על אנשי משמר הכנסת והמשמר האזרחי. ח"כ עפר שלח, שהגיש הצעת חוק פרטית בנושא וזירז את מערכת הביטחון לפעול, אמר: "צריך להחזיר את הערך האמיתי למושג נכה וחלל צה"ל, לאחר שהוא נשחק עם השנים".

 

יו"ר ארגון נכי צה"ל חיים בר אמר בתגובה להצעת החוק: "מדובר בהישג אדיר לארגון נכי צה"ל ולנכי צה"ל. הדבר החשוב מבחינתנו הוא שזכויות נכי צה"ל הקיימים והעתידיים לא יפגעו. לא יהיה דור א' ודור ב' של נכי צה"ל. הצלחנו להגיע להסכם ברור מול מנכ"ל משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר, ובהתערבות ראש הממשלה. אני גאה על ההסכם הזה. באשר להחלטה ולקביעת הקריטריונים לזכאות, הרי שמדובר בהחלטה של הממשלה. כל עוד יישמרו קריטריונים ערכיים, כפי שמחויבת המדינה, אנחנו בוודאי נכבד את ההחלטה".

 

הכתבה המלאה מתפרסמת הבוקר ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי כהן
הפגנה קודמת של נכי צה"ל
צילום: אבי כהן
מומלצים