שתף קטע נבחר

עסקת גז בין רוסיה לסין - 400 מיליארד ד'

הביקור הנשיאותי של פוטין בשנגחאי הסתיים בהישג כלכלי ודיפלומטי לרוסים, שיפחית את תלותם באירופה. העסקה מוערכת בסכום של 400 מיליארד דולר

רוסיה וסין חתמו היום (ד') על הסכם היסטורי לייצוא גז טבעי. ההסכם, שנחתם במהלך ביקורו של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, בשנגחאי, מגביר את עוצמת היחסים בין שתי המדינות.

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה בעולם של ynet:

יאהו במגעים לרכישת RayV הישראלית

המהומות בתאילנד מערערות על כלכלתה

קרדיט סוויס ישלם לארה"ב 2.6 מיליארד

 

הגז יסופק לחברת הנפט הממשלתית הסינית China National Pertoleum Copr) CNPC) על ידי חברת הגז הממשלתית הרוסית, גזפרום. מנכ"ל גזפרום, אלכסי מילר, אמר היום כי ההיקף הכולל של העסקה, שנחתמה ל־30 שנה ותחל בשנת 2018, מוערך בכ-400 מיליארד דולר. על פי ההסכם, כל שנה יעבירו הרוסים 38 מיליארד מטרים מעוקבים של גז לסין. הגז יועבר דרך צינור גז חדש שיקשר בין שדות הגז של גזפרום בסיביר לסין.

 

מילר סירב לציין את המחיר הסופי למטר מעוקב של גז, כשהוא מסביר שמדובר ב"סוד תאגידי". מומחים מעריכים שהמחיר הסופי אליו הגיעו הצדדים הוא 350 דולר עבור כל אלף מטר מעוקב.

 

עם היוודע דבר החתימה, זינקו מניות חברת גזפרום. מחברת CNPC נמסר כי "מדובר בהישג אדיר ובאבן דרך בשיתוף הפעולה האנרגטי והאסטרטגי בין שתי המדינות".

 

העסקה מסמנת את המשך השינוי של המדיניות הכלכלית הרוסית, ששותפתה העסקית הגדולה ביותר כיום היא האיחוד האירופי. היא מהווה התקדמות משמעותית בהפחתת התלות הרוסית באירופה, היבואנית הגדולה ביותר של גז ונפט רוסי, בתקופה של סנקציות לאחר המשבר בקרים.

 

הסינים ניצלו את משבר קרים להתמקחות

במקביל להידרדרות היחסים של רוסיה עם המערב, פוטין ואנשי הממשל הרוסי הדגישו כל העת כי יש להם בני ברית חזקים במזרח, וכי הרוסים אינם תלויים במערב.

 

התקשורת הרוסית, מדינאים בכירים ופוטין עצמו, הצהירו כבר לפני שבועות כי נראה שעסקת הענק תיחתם במהלך ביקורו של פוטין בשנגחאי. המגעים בין רוסיה לסין על עסקת הגז נמשכו למעלה מעשור. עיקר המחלוקת נסובה על המחיר, המסלול בו יעבור צינור הגז והמעורבות הסינית במערכת ייצוא הגז הרוסית.

 

מקור בתעשייה הסינית אמר ל"פייננשל טיימס" כי הסינים ניצלו את העמדה החלשה של גזפרום והרוסים, בעקבות המשבר הדיפלומטי עמו הם מתמודדים, למקח קשוח יותר. רק היום מסרה חברת פטרו-צ'יינה, חברת הבת של CNPC, כי העסקה לא תיחתם בביקור הנוכחי. "אנחנו לא עומדים לחתום. אנחנו כבר מפסידים כסף על ייבוא גז, ואנחנו לא יכולים להפסיד עוד", אמר דובר החברה מאו זפנג ל"פייננשל טיימס".

 

מאז שהחלו המגעים עם רוסיה, גיוונה סין את מקורות האספקה של הגז שלה. היא רוכשת גז בין היתר ממרכז אסיה, וכן מקימה טרמינלים של גז טבעי (LGN) כך שתוכל לייבוא אותו ממקומות שונים בעולם. בשנה שעברה החליט פוטין לסיים את מונופול ייצוא הגז ממנו נהנתה גזפרום במשך שנים, וכיום מייבאים הסינים גז גם מנובטק, חברת הגז הפרטית הגדולה ברוסיה.

  

פסגה בטחונית בהשתתפות אירן

נוסף לעסקת הענק, ביקורו בן היומיים של פוטין בסין הביא עמו הישגים נוספים. רוסיה וסין חתמו על עסקה קטנה יותר לאספקת גז טבעי, שהסכמה עקרונית לגביה כבר הושגה מוקדם יותר, וכן על שיתוף פעולה בפרוייקט פחם חדש.

  

ביקורו של פוטין היה מלא בהופעות סמליות משותפות של המנהיגים, שמטרתן הייתה להבליט את עוצמת היחסים בין המדינות, ששני הצדדים מתארים כטובים בהיסטוריה. מוקדם יותר השנה הכריזו המדינות גם על הקמת גשר למסילת רכבת, שיעבור מעל הגבול בין שתי המדינות, ועל הסכם לייצור מכוניות סיניות במפעלים ברוסיה.

 

במהלך הביקור השתתף פוטין גם בפסגה בטחונית בת יומיים בשנגחאי, בהשתתפות אירן ומדינות אסיאתיות שונות, אך ללא יפן איתה סין נמצאת ביחסים מתוחים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין
צילום: AP
מומלצים