שתף קטע נבחר

תקנות למניעת הטרדה מינית בקמפוסים

הוועדה לקידום מעמד האישה אישרה הרחבה של התקנות למניעת הטרדה מינית על כ-70 המוסדות להשכלה גבוהה שבהם לומדים כ-300 אלף סטודנטים. כל מוסד יגיש אחת לשנה דו"ח עם מספר התלונות שהוגשו

התקנות למניעת הטרדה מינית הורחבו היום (ד') על כ-70 המוסדות להשכלה גבוהה שבהם לומדים כ-300 אלף סטודנטים. התקנות אושרו בוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגזרי. שרת המשפטים, ציפי לבני, גיבשה את התקנות בהסכמת שר הכלכלה (הממונה על החוק למניעת הטרדה מינית, לעניין חובות המעביד) ובשיתוף אגודות הסטודנטים. הוועדה קראה לשרה לבני להרחיב את התקנות על מקומות עבודה נוספים.

 

כתבות נוספות בערוץ קריירה

 

הנוסח שאושר ייכנס לתוקף לאחר שיעבור ליטוש משפטי במשרד המשפטים ויפורסם ברשומות. מדובר בעניין שיימשך מספר חודשים, כך שבפועל הן יהיו בתוקף עד ראשית שנת הלימודים האקדמאית.

 

התקנות מחייבות כל מוסד אקדמאי לקיים לפחות אחת לשנה פעולות הדרכה והסברה שעניינן מניעת הטרדה והתנכלות מינית, גם באמצעות תוכנה ממוחשבת; המוסד יביא לידיעת כל תלמיד, סטודנט ועובד חדשים את הוראות החוק והתקנות וכל מידע לגבי אופן הגשת תלונה בגין הטרדה או התנכלות מינית ואת שירותי הסיוע לקרבנות המקרים.

 

במוסד שבו למעלה מ-2,000 לומדים בשנת לימודים, ימונו לפחות 2 אחראים לכל אחד מסוגי העובדים במוסד (סגל אקדמי, סגל מינהלי לרבות מי שפרשו לגמלאות, ותלמידים או סטודנטים מהמוסד). האחראים יעברו בסמוך למינויים השתלמות בהיקף שלא יפחת מ-18 שעות שתעסוק במהות התפקיד, הכרת החוק, דרכי המניעה ואופן הטיפול בתלונות.

 

כל מוסד עליו חל גם חוק זכויות הסטודנט יגיש אחת לשנה לרשות לקידום מעמד האישה ולוועדה המקבילה בכנסת דו"ח עם פירוט הפעולות שנקט למניעת ההטרדה וההתנכלות בתחומו, ואת מספר התלונות שהוגשו לאחראים ואופן הטיפול בהן. הדו"ח לא יכלול פרטי מידע שיאפשרו את זיהוי המתלונן/ת, החשוד בהטרדה ואנשים אחרים המעורבים בתלונה. עותקי הדו"ח יישלחו למשרדי הכלכלה, החינוך, התרבות ולמועצה להשכלה גבוהה.

 

המוסד ייחשב כמעסיק

בדיון הודגש כי אותם יחסי היררכיה ותלות בין כפופים לממונים קיימים גם במוסדות ההשכלה הגבוהה לבוגרים ועל כך קבע המחוקק כי חובותיו של מעביד לפי החוק למניעת הטרדה מינית יחול גם על מוסדות אלה. לעניין זה יראו את המוסד כמעביד, את המורה או המרצה כעובד או כממונה מטעם המעביד ואת התלמיד או הסטודנט – כעובד. מעביד שלא מילא את חובותיו בחוק יהיה אחראי לכל עוולה שעשה עובד שלו או ממונה מטעמו.

 

קבצי התקנות נועדו להתאים את החוק למקומות העבודה, כולל התאמת הדין המשמעתי הקיים במקום העבודה לעניין ההטרדה וההתנכלות המינית. הרחבת התקנות על מוסדות ההשכלה הגבוהה נעשתה בעקבות דו"ח מבקר המדינה על טיפול מוסדות אלה בהטרדות מיניות, והניסיון שנצבר. התקנות שאושרו היום נועדו לתת מענה למאפיינים הייחודיים של האקדמיה ובהם התחלופה הגדולה של התלמידים ופערי הכוח הניכרים בין הלומדים לסגל.

 

פרופ' רחל ארהארד, נציגת ועד ראשי האוניברסיטאות, התנגדה למינוי שני אחראים למוסד גדול. היא ראתה בכך "נסיגה המנוגדת לרוח החוק שמגדילה את העמימות ומעוררת חשש שנפגעות לא יבינו מי הכתובת. זה גם פוגע במה שאמר המחוקק שהתלונה תיבדק ביעילות ותוך שמירה על פרטיות". התנגדותה לא התקבלה.

 

הדס אגמון ממשרד המשפטים אמרה כי על מינוי 2 האחראים הוחלט לאור פניות של סטודנטים, שכן במוסדות להשכלה גבוהה יש סקטורים שונים עם פערי כוח שונים. "זה יאפשר נגישות והמתלוננת תוכל לבחור למי לגשת. אין היררכיה בין שני הממונים וסמכויותיהם שוות".

 

יו"ר הוועדה ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) אמרה: "אנחנו חייבים להיות קשובים לסטודנטים ולפרוץ את מחסום הפניות, נוכח הקולות שעולים מהשטח. המטרה היא ליצור סביבת לימודים טובה ונקייה יותר. כולנו רוצים לשלוח את הסטודנטים למקום בטוח יותר, ואם חלילה הייתה מעידה יש מי שיעזור, יקשיב ויטפל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים