שתף קטע נבחר

רגל אבודה: מבצע לחילוץ פרא שנלכדה בגדר

פרא בת מספר שבועות הסתבכה בגדר תיל בבסיס צבאי נטוש ליד גבול מצרים ונפצעה קשה ברגלה האחורית. שוטרי מצפה רמון חילצו אותה ובמבצע רפואי משותף לביה"ח לחיות בר של הספארי ורשות הטבע והגנים עם ביה"ח האוניברסיטאי הצילו את חייה אך נאלצו לקטוע את רגלה. האם תצליח לשרוד?

סיור של משטרת מצפה רמון בגיזרה הסמוכה לגבול עם מצרים בסוף השבוע הציל את חייה של פרא בת מספר שבועות שנקלעה למצוקה קשה. רס"ר סאלימן אג'מען, שוטר מנקודת המשטרה במצפה רמון יחד עם המתנדבים יוסי חסון ורוני מרזיקנדו, הבחינו בחמור הבר בסמוך לבסיס צבאי נטוש.

 

"נותרו שאריות של גדרות תיל בבסיס והפרא הקטנה הסתבכה בגדר ונפצעה ברגלה האחורית",  אומר סאלימן ל-ynet.

 

"החלק התחתון של הרגל כמעט ונתלש מהמקום". העיר מקבלת סיוע משטרתי (צילום: חטיבת דובר המשטרה) (צילום: חטיבת דובר המשטרה)
"החלק התחתון של הרגל כמעט ונתלש מהמקום". העיר מקבלת סיוע משטרתי(צילום: חטיבת דובר המשטרה)

 

"כשהיא ראתה אותנו היא הצליחה להשתחרר והחלה לרוץ בשטח. איגפנו אותה וראינו שהיא פצועה קשה ברגל כשהחלק התחתון של הרגל כמעט ונתלש מהמקום", הוא מספר.

 

פרא בניידת ומירוץ נגד הזמן להצילה

לאחר שיצרו קשר עם רשות הטבע והגנים כדי לדווח על חיית הבר הפצועה, הוכנסה הפרא אל הניידת. "רציתי שתירגע שם ולא תקפוץ או תברח. קשרתי אותה בעדינות. כשהגענו למצפה רמון, נתתי לה מים וטיפול ראשוני עד שהגיעו לקחת אותה", מוסיף סאלימן. "אני גדלתי בבית עם ערכים של שמירת טבע ודאגה לחיות בר וגם במסגרת תפקידי כשוטר, זה דבר שנמצא איתנו כל הזמן בתודעה. שמח שיכולתי לעזור לחיה פצועה".

 

פקח הרשות האזורי עדן אוליאל הוקפץ למקום והביא את הפרא הפצועה לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת גן. "היא הגיעה אלינו במצב של הלם. המערכות שלה כמעט קרסו והיה צורך לאושש אותה במהירות", מגלה רוני אליאס, מטפלת ראשית בבית החולים. בסיוע של צוות הווטרינרים והמטפלים הצליחו לייצב את מצבה של היונקת הפצועה. "הפצע שלה היה מלא ברימות והיה ברור לנו שאי אפשר להציל את הרגל".  

 

הפרא בביה"ח לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג (צילום: רעות קייני) (צילום: רוני אליאס, ביה"ח לחיות בר) (צילום: רוני אליאס, ביה
הפרא בביה"ח לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג (צילום: רעות קייני)

 

תשרוד עם שלוש רגליים?

ד"ר רוני קינג, וטרינר הרשות מספר כי בהתייעצות בין הווטרינרים היתה התלבטות קשה כיצד לסייע לפרא הצעירה. "ככל הנראה האם נטשה אותה ולהערכתי מדובר בעיר בת מספר שבועות שעדיין יונקת, אך האמא לא היתה באזור", הוא מציין. 

 

בבית החולים התלבטו רבות בסוגיית המשך טיפול או המתה עקב חומרת הפציעה. "האם נכון להשאיר אותה בחיים או להמית אותה?", משתף קינג בלבטים. "הפראים הם בעלי חיים חזקים והחשש שלנו היה שהיא תגדל עם רגל מעוותת. היא תעלה במשקל דבר שיכביד עליה מאוד עם שלוש רגליים".

 

קינג מוסיף ואומר כי "ישנה בעייתיות גדולה להתאים תותבת לבעל חיים שעדיין נמצא בהליך גדילה", הוא מציין. "זו פרוצדורה מסובכת שלא הצליחה גם בטיפול עם סוסים יקרים, אבל צריך לתת לה הזדמנות ולא להמית אותה כעת, אלא לתת לה סיכוי לשרוד. מדובר בחיית בר קטנה בתחילת דרכה".

 

 (צילום: סופי בן דוד, ביה"ח לחיות בר) (צילום: סופי בן דוד, ביה
(צילום: סופי בן דוד, ביה"ח לחיות בר)

 (צילום: סופי בן דוד, ביה"ח לחיות בר) (צילום: סופי בן דוד, ביה
(צילום: סופי בן דוד, ביה"ח לחיות בר)

 

בניתוח התגלתה פציעה חמורה יותר

הפרא הועברה להמשך ניתוח בבית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי מיסודה של האוניברסיטה העברית בירושלים בבית דגן.

 

"היא הגיעה אלינו במצב עירני עם חבישה ברגל האחורית. אחרי שהרדמנו אותה בניתוח, גילינו כי הפציעה היתה קשה יותר ממה שציפינו", אומר ד"ר גל קלמר, מומחה לכירורגיית סוסים ומנהל מחלקת הסוסים שניתח את הסוסה במשך כשלוש שעות וחצי בסיוע צוות רפואי.

 

 (צילום: ד"ר גל קלמר) (צילום: ד
(צילום: ד"ר גל קלמר)

 

"היא היתה מאוד קטנה. שקלה כ-20 קילוגרם. זה פחות ממשקל של סייח ממוצע". בסופו של דבר, הווטרינרים נאלצו לקטוע את האזור הפגוע מעל הברך והפרא נשלח להתאושש בתא תחת השגחה.

 
"מדובר בנסיון לעזור לה בסופו של דבר כדי להציל אותה. בעבר ביצענו ניתוחי קטיעה דומים לסוסים וחמורים. יש כאלו שמסתדרים עם הנכות מצויין, יש כאלה שאפשר להתאים להם תותבת ואחרים מסתבכים עם בעיות של שיווי משקל", הוא מסביר. אתמול בערב לאחר הניתוח, מספר קלמר כי היא התאוששה בהצלחה וגילתה תיאבון בריא לחציר.  

 

 (צילום: ד"ר גל קלמר) (צילום: ד
(צילום: ד"ר גל קלמר)

 

נכחדו והושבו בחזרה לטבע

הפראים מתת המין הסורי נכחדו לחלוטין באזור ישראל כבר בתחילת המאה הקודמת, אך במסגרת פרויקט השבת חיות התנ"ך של רשות הטבע והגנים, הובאו במהלך שנות ה-60 לארץ מספר פרטים של פראים מתת-מין פרסי לגרעין רבייה בשמורת טבע חי-בר יטבתה.

 

הפראים נראים כמו חמור גדול בעל ראש עבה, שמזכיר יותר סוס. על עורפם יש רעמה כהה עם פס כהה, שנמשך מהרעמה עד הזנב. כיום יש כ-200 פראים חופשיים המתרבים באופן טבעי ונמצאים מעבר למכתש רמון, מעזוז ועד לבקעת סיירים.  הנקבות ממליטות עיר אחד לאחר הריון של כשנה ורק לאחר כשנה וחצי נגמל העיר ומתחיל את חייו הבוגרים.

 

היום (ד') הועברה הפרא להמשך שיקום בבית החולים לחיות בר. "היא שותה, אוכלת יפה מאוד וכרגע אנחנו מטפלים בה מסביב לשעון. היא צריכה לקבל תחליף חלב לסייחים כל שעתיים. צריך לזכור שהיא עדיין גורה יונקת שזקוקה לא רק לטיפול אנטיביוטי, אלא גם לאנרגיה רבה", מסכמת המטפלת אליאס. "ייקח עוד זמן עד שהיא תעמוד ותצליח ללכת. אנחנו מקווים שהיא תתגבר על הפציעה הקשה". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר גל קלמר
עיר הפרא לאחר הניתוח
צילום: ד"ר גל קלמר
מומלצים