שתף קטע נבחר

ומי הבריזה מכנס אלימות שוטרים? המשטרה

5,000 תלונות בשנה הוגשו למחלקה לחקירות שוטרים, יותר מרבע מהן נסגרו מ"חוסר עניין לציבור". לכנס שבו הוצגו הנתונים מח"ש והמשטרה לא הגיעו

לשכת עורכי הדין בבאר שבע ערכה השבוע יום עיון שבו נחשפו נתונים על אודות אלימות שוטרים ותיקי מח"ש. דווקא נציגי המשטרה והמחלקה לחקירות שוטרים בלטו בהיעדרם מהכנס.

 

סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו

 

במח"ש הסבירו כי הם מעולם לא אישרו את הגעתם והאירוע לא תואם עמם, ולכן לא התאפשר להם לשלוח נציג. אולם, זמן קצר לאחר מכן אמרו כי כן ניסו לשלוח נציג מטעמם, שכן מנהל מח"ש או סגנו לא יכלו להגיע ולפני שבועיים הודיעו סופית שלא יגיעו ליום העיון. לבסוף נמסרה תגובה שבה נטען: "לא ברורה לנו מהות הביקורת. ביום העיון השתתף נציג הפרקליטות, שכיהן בעברו כסגן מנהל מח"ש".

 

במשטרה, למרות פניית ynet, לא הסבירו מדוע הנציג מטעמם החליט ברגע האחרון שלא להופיע. "אני חושב שגופי ציבור צריכים להיות אמיצים מספיק כדי לקבל ביקורת", אמר עו"ד יורם סגי-זקס שהציג בכנס נתונים מפעילות המחלקה לחקירות שוטרים. "משטרת ישראל ומח"ש אישרו את השתתפותם, אך ברגע האחרון ביטלו ללא סיבה".

 

אז על מה דיברו בכנס? בשנת 2011, לדוגמה, הוגשו למח"ש 5,000 תלונות. מתוכם נסגרו 28% בשל "חוסר עניין לציבור" (1,400 תלונות). רוב התלונות היו על שימוש בכוח. בסך הכול נפתחו 1,500 תיקים נגד שוטרים, כ-1,000 מהם בשל שימוש בכוח.

מפגין נעצר, יוני 2012 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מפגין נעצר, יוני 2012(צילום: ירון ברנר)
 

מתוך התיקים שנפתחו 41% נסגרו בשל חוסר ראיות (410) ו-31% בשל חוסר אשמה (310). יחד עם זאת, נתוני מח"ש מתייחסים רק לתיקים שבהם בוצעה חקירה. רוב התיקים, כ-70%, לפי לשכת עורכי הדין, כלל לא נחקרים. רק כ-110 כתבי אישום פליליים בגין שימוש בכוח הוגשו.

 

"5,000 תלונות זו טיפה בים", הסביר עו"ד שגי-זקס. "רוב האנשים שאני פוגש ומספרים לי על אלימות שוטרים לא מגישים תלונות למח"ש". לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ישנה עלייה חדה בתיקי תקיפת שוטרים והכשלתם שמוגשים נגד אזרחים.

 

"אנשים נורמטיבים לא מגיעים למח"ש"

בשנת 1980 הוגשו כ-1,692 כתבי אישום, ב-1990 עלה המספר לכ-2,046, ואילו בשנת 2010 קפצו המספרים לכ- 7,029. לפי הלמ"ס, בין 1980 ל-2012 חלה עלייה של 300% בכתבי האישום הללו.

 

ביום העיון נכח פרקליט מחוז דרום שלמה (מומי) למברגר שייצג את הפרקליטות ונענה להזמנה בהתרעה קצרה לאחר שהמשטרה ומח"ש ביטלו את השתתפותם. "אלימות השוטרים, שראויה לכל גנאי, פחתה באופן דרמטי", אמר נציג הפרקליטות. "שוטרי משטרת ישראל מפחדים שייפתח נגדם תיק במח"ש. כחברה, התופעות בהם שוטרים נתקלים צריכה להטריד אותנו. אנשים נורמטיבים לא מגיעים למח"ש. אזרח מן השורה, כששוטר ניגש אליו, לא יגיע לעימות".

 

הפרקליט למברגר, שבעבר היה סגן מנהל מח"ש, הציג נתונים מדאיגים ואמר כי למשטרת ישראל יש אלפי חוקרים בכל רגע נתון ואילו למח"ש יש רק כחמישה חוקרים זמינים בכל רגע נתון. יחד עם זאת, הוא הדגיש כי חקירותיהם איכותיות וממצות. נתון מדאיג נוסף שהציג הוא כי בתיקי מח"ש יש 84% הרשעה. זאת בעוד שבתיקים פליליים נגד אזרחים אחוזי ההרשעה נושקים ל-100%.

 

על העובדה כי המשטרה ומח"ש בחרו שלא להגיע ליום העיון ציין כי "זו פעם שנייה שאני נתקל בתופעה דומה. אחת הייתה בכנס שכותרתו הייתה 'מעצרים ללא מעצורים'. מסקנת הכנס כבר נכתבה ביום העיון. זה מכור מראש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
שוטרים עוצרים מפגין, ארכיון
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים