שתף קטע נבחר

עמנואל ומירה נרצחו בבריסל. 'היורה פעל לבד'

בפיגוע הירי במוזיאון היהודי נהרגו בני הזוג ריוה מת"א, שטיילו בבלגיה. הם הותירו אחריהם שתי בנות בגיל העשרה: "היו פטריוטים". בבלגיה אמרו כי מניתוח מצלמות האבטחה עולה שהמחבל "היה מיומן וחמוש". המצוד נמשך

נרצחו במהלך הטיול בבלגיה: עמנואל ומירה ריוה, בני זוג מתל אביב, הם בני הזוג שנרצחו בפיגוע הירי במוזיאון היהודי בבריסל אתמול (יום שבת). עמנואל, בן 54, ומירה (53) הותירו אחריהם שתי בנות, נערות בנות 15 ו-16. משרד המשפטים הבלגי ערך היום מסיבת עיתונאים שבה עדכן על חקירת פיגוע הירי. דוברת הפרקליטות בבריסל מסרה כי מניתוח של תמונות רבות שנאספו ממצלמות האבטחה ניתן ללמוד בינתיים כי מדובר באדם שפעל ככל הנראה לבדו, מוכן מאוד וחמוש. החיפושים אחריו עדיין נמשכים והפרקליטות פונה לשיתוף הפעולה של האוכלוסייה ותפיץ בקרוב את תמונתו של החשוד.

 

עמנואל ומרים ריוה. טיילו בבריסל ()
עמנואל ומרים ריוה. טיילו בבריסל

 

פרט לבני הזוג ריוה, נהרגה בפיגוע גם מתנדבת זרה שעבדה במוזיאון. צעיר בן 24 שעבד במקום נפצע אנושות ונאבק על חייו בבית החולים. הנהלת בית הספר שבו לומדות בנות בני הזוג ריוה העמידה לרשות תלמידי המוסד סיוע פסיכולוגי.

 

הפיגוע במוזיאון: אין שער, אין שומרים

בכניסה למוזיאון הונחו זרים לזכר הנרצחים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בכניסה למוזיאון הונחו זרים לזכר הנרצחים(צילום: רויטרס)

ההערכה בבלגיה: המחבל פעל לבדו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההערכה בבלגיה: המחבל פעל לבדו(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

"הם היו זוג מדהים, אנשים טובים, ממש מלח הארץ", אמר חבר המשפחה על בני הזוג ריוה, שניהם רואי חשבון. "אני לא מכיר אנשים כאלה שהיו משכמם ומעלה. הם היו גם פטריוטים - עבדו שנים במשרד האוצר ובחברות ממשלתיות. רק לפני שנתיים הם חזרו מגרמניה אחרי שליחות בברלין, שם עבדו כרואי חשבון בחברה ממשלתית". בני הזוג ריוה יצאו ב-2007 לשליחות בברלין בירת גרמניה, שנמשכה ארבע שנים. לאחר חזרתם לישראל ב-2011, עבד עמנואל כחשב במשרד לביטחון הפנים.

 

זירת הפיגוע בבריסל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זירת הפיגוע בבריסל(צילום: רויטרס)

המוזיאון היהודי. אבטחה מינימלית (צילום: AP) (צילום: AP)
המוזיאון היהודי. אבטחה מינימלית(צילום: AP)

גוסיה פורת, קרובת משפחה של הנרצחים, אמרה: "מדובר במשפחה מדהימה, ערכית ועם ערכים, אוהבי ארץ ישראל. אנחנו מתכוונים להתגייס למען הבנות, ברור שלא נוכל להיות להן אבא ואימא, אבל נעשה את כל מה שנוכל, כפי שעמנואל ומירה היו תמיד לצדנו. אני עצמי מבלגיה במקור וכשאני מבקרת שם אני מורידה את כל התכשיטים שיש לי על היד. אמי הותקפה שם, אני לא פחדנית אבל מרגישה לא בטוחה שם, האנטישמיות שם מזעזעת".

 

קרוב משפחה אחר אמר: "כולנו בתדהמה, כל המשפחה נהרסה בפיגוע. עכשיו הכי חשוב זה לדאוג לשתי הבנות, שהן הדבר הכי יקר לנו. הם תמיד דאגו לכולם והיה חשוב להם להיות בקשר". 

 

מתי גולדשטיין, מפקד יחידת מגן בזק"א המטפלת באירועים בינלאומיים, המריא לפנות בוקר לבריסל כדי לסייע בהבאת גופותיהם של בני הזוג ריוה לישראל. לדבריו, "המטרה שלנו היא לשחרר את הגופות כמה שיותר מהר ולהביא אותן בהקדם לקבורה בישראל. שגריר ישראל בבלגיה ומשרד החוץ במדינה מסייעים לנו".

 

ככל הידוע, אתמול בסמוך לשעה 15:50 (שעון בריסל) הגיע היורה לאזור המוזיאון היהודי בכלי רכב מסוג אאודי. הוא חנה בכניסה, יצא והחל לירות סביב. מיד לאחר מכן הוא נמלט מהמקום בנסיעה וכוחות שיטור מקומיים תרים אחריו מאז. בעקבות הפיגוע הודיעה שרת הפנים הבלגית ז'ואל מילקה על הגברת השמירה על מוסדות יהודיים במדינה.

  

בבלגיה אמרו כי לא קיבלו התרעה לפני הפיגוע. דוברת המוזיאון, שונה למפונדה, סיפרה כי בדרך כלל בשעות אחר הצהריים של שבת שוהים במקום, הנמצא בשכונה נעימה ויוקרתית, בין 15 ל-50 איש.

 

היא הסבירה כי האבטחה במקום מינימלית, ללא שמירה או שער, ואמרה כי "רוב המבקרים אינם יהודים ולא רצינו ליצור במקום תחושה של פחד. בארבע השנים האחרונות לא הגיע לידינו שום איום או רמז על אסון מעין זה".

 

נציג "ועידת רבני אירופה" במוסדות האיחוד האירופי בבריסל ורב העיר, אברהם גיגי, אמר בעקבות הפיגוע: "אנחנו בהלם. התחושות קשות מאוד. אני מתקשה להאמין שרצח בתוך המוזיאון היהודי בשבת אינו על רקע אנטישמי. אנחנו ממתינים להודעה מוסמכת מהרשויות מה קרה שם ואם שמו את ידם על המרצחים השפלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמנואל ומרים ריוה
צילום: EPA
כוחות ביטחון מחוץ למוזיאון בבריסל
צילום: EPA
מומלצים