שתף קטע נבחר

בג"ץ פסל קצבאות לאברכים: מפלה סטודנטים

השופטים קבעו כי סעיף החוק שהעניק לתלמידי ישיבות הבטחת הכנסה בהיקף של כ-100 מיליון שקל בשנה לא השיג את תכליתו - לשלב אותם בשוק העבודה. דרעי: בית המשפט הצטרף למקהלת השנאה

הרכב של שבעה שופטי בג"ץ פסל היום (א') את סעיף החוק שאושר בכנסת ב-2010 ומקנה הבטחת קצבת הכנסה של יותר מ-100 מיליון שקל בשנה לאברכים שלומדים בכוללים. השופטים ציינו כי המסלול שבו מוענקת התמיכה לאברכים לא ממלא את תכליתו לפי הצהרת הממשלה - לשלבם בשוק העבודה. בנוסף, החוק מפלה אחרים, בהם סטודנטים, ולכן אינו יכול להיוותר על כנו.

 

 

הפסיקה נוגעת להחלטת הממשלה מדצמבר 2010 בעניין "מלגת לימודים ועידוד השתלבות אברכי כוללים בתעסוקה", העוסקת בתמיכה תקציבית באברכים שלומדים בכולל. כמו כן מתייחסת הפסיקה לסעיף בחוק התקציב לשנות הכספים 2011-12,a בהן הוקצו 110,885,000 שקל (ב-2011) ו-109,753,000 שקל (ב-2012) לאברכים.

 (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

העתירה הוגשה בשנת 2012 על ידי התאחדות הסטודנטים, עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, התנועה הרפורמית וארגונים נוספים שעתרו נגד החלטת הממשלה להמשיך ולשלם קצבת הבטחת הכנסה לאברכים. העותרים דרשו למנוע ממשרד החינוך להמשיך לשלם קצבה זו לאברכים שאינם עובדים. הם הצביעו על החלטת בג"ץ שניתנה כמה חודשים קודם לכן, לפיה יש להפסיק לשלם הבטחת הכנסה לאברכים החל משנת 2011, בגין ההפליה הטמונה בה. העותרים טענו כי מדובר בהחלטה זהה כמעט לחלוטין לזו שנפסלה בעבר בבג"ץ, וכי מדובר באותה גברת בשינוי אדרת ובמחטף של הממשלה.

 

הרכב של שבעת שופטי בג"ץ, בראשות השופט אליקים רובינשטיין, קיבל כאמור את העתירה. השופט רובינשטיין ציין כי הממשלה נימקה את אישור התקצוב בכך שההקצבה היא זמנית ומטרתה לשלב את החרדים בשוק העבודה, אך קבע כי לא כך קרה.

 

"קיים קושי רב בטענה כי תקצובם של אברכי הכוללים במשך תקופה ארוכה, ארבע שנים - מבלי שבתקופה זו הם מחויבים לרכוש כל השכלה תעסוקתית או מיומנות תעסוקתית שהיא - מעודד את השתלבותם בשוק העבודה בסיומה של אותה תקופה", כתב השופט רובינשטיין. הוא הוסיף כי קיימות למעשה שתי אפשרויות: "האחת עגומה, קרי התכלית שעליה הצהירה הממשלה אינה אלא מס שפתיים אשר נועד לאפשר לה לעקוף את שנפסק, מבחינת 'הבה נתחכמה לו'. השנייה היא כי מדובר בתכלית אמיתית, אולם האמצעי (הכלי) שנקבע למימושה אינו משרת אותה".

סטודנטים מפגינים ב-2010 נגד חוק האברכים (צילום: דנה קופל ) (צילום: דנה קופל )
סטודנטים מפגינים ב-2010 נגד חוק האברכים(צילום: דנה קופל )
 

רובינשטיין גם דחה את טענות המדינה כי במסגרת החלטת הממשלה הוכפל תקציב הקרן לסטודנטים וכי יש בכך מענה לפגיעה בשוויון. רובינשטיין ציין כי הגדלת התקציב אינה יוצרת שוויון מוחלט אלא רק מצמצמת את הפגיעה הקיימת בזכות השוויון. "קבוצת אברכי הכוללים זכאית לתשלום, כאשר אוכלוסיות לומדים אחרות, הסטודנטים למשל, אינן זכאיות לקבלו".

 

רובינשטיין ציין כי לעניין מסלול מצומצם יותר, שכלול בהחלטת הממשלה ונוגע לאברכים מתמידים, כי זה יכול היה לעמוד אילו לא היה תלוי במסלול הבסיסי הפסול. "נוכח האמור סבורני כי המסלול הבסיסי שבהחלטת הממשלה פוגע באופן בלתי מידתי בזכות לשוויון, אינו משרת את תכליתו, ועל כן אינו יכול להיוותר על כנו".

 

השופטים מתחו ביקורת על החלטת הממשלה והדגישו כי זמן קצר לפני קבלתה פסל בג"ץ, גם בהרכב מורחב של שבעה שופטים בראשות הנשיאה דאז דורית בינייש, החלטה דומה. השופטת עדנה ארבל ציינה בהחלטה שניתנה היום כי "החלטת הממשלה, כך נראה, אינה מייצרת תהליך אלא מקפיאה

את מצב הדברים כפי שהוא. החלטה כזו שאינה מצביעה על פוטנציאל להתקדמות אינה יכולה לעמוד במבחני המידתיות של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו".

 

קצבת הבטחת הכנסה לאברכים הוענקה מראשית שנות ה-80 לתלמידי ישיבות, אבות לשלושה ילדים או יותר, שהם ונשותיהם אינם עובדים. כאמור, ביוני 2010, לאחר עשור של דיונים, קבע בית המשפט כי הקצבה אינה חוקית משום שהיא מפלה קבוצות אוכלוסייה אחרות בחברה הישראלית. בית המשפט קבע כי מראשית שנת 2011 היא לא תיכלל בתקציב המדינה, אבל לאחר לחץ כבד מצד החרדים העבירה הממשלה את הנוסח הנוכחי. בעקבות החלטת בג"ץ היום, גם הוא נפסל.

 

"מצב בלתי נסבל"

את הגופים שעתרו לבג"ץ יצגו עו"ד אורלי ארז לחובסקי מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה ועו"ד גלעד ברנע.

 

סמנכ"ל חדו"ש לחופש דת ושוויון, שחר אילן: "בג"צ מאשר למעשה את טענתנו שהרפורמה כביכול שערכה הממשלה הקודמת בקצבת הבטחת הכנסה לאברכים - כלל לא הייתה רפורמה, אלא עבודה בעיניים. מטרתה הייתה להמשיך לשלם את הקצבה השערורייתית והמפלה. אוי למדינה שהממשלה שלה מרמה את אזרחיה ומנסה לשטות בהם. יש לקוות", הוסיף אילן, "שהפעם באמת הסתיים המצב הבלתי נסבל שבו יש רק ציבור תלמידים אחד שמופלה לטובה ומקבל הבטחת הכנסה – האברכים"

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים, אורי רשטיק: "אחרי שלוש שנים ארוכות בהן נאבקנו על שוויון, בג"צ קיבל את כל עתירותינו. אפליה היא תופעה פסולה ואין זה רלוונטי באיזו קבוצת אוכלוסייה מדובר. התאחדות הסטודנטים שומרת על ציביון של שוויון וצדק חברתי ונכונה תמיד להשקיע במהלכים ארוכי טווח למען מדינת ישראל כולה".

 

יו"ר תנועת ש"ס, ח"כ אריה דרעי, הגיב להחלטת בג"ץ: "צר לי שבית המשפט הצטרף למקהלת השנאה נגד ציבור שמוכה בכיסו ללא הרף בשנה האחרונה. לא ניתן להפוך את לומדי התורה לשק החבטות הלאומי". דרעי קרא לפילנתרופים יהודים מהארץ ומהעולם לתרום מכספם להמשך קיום לימוד התורה בארץ ישראל. "זו העת להירתם", אמר.

 

ח"כ מאיר פרוש (יהדות התורה): "בג"ץ ממשיך בפסיקותיו המפלות כלפי הציבור החרדי, ומצטרף ללהקה של השלטון בישראל שמתעמר בציבור החרדי, במשפחותיו, בילדיו ובדרך חייו - ככל שאפשר והיכן שניתן. הנלחמים נגד הציבור החרדי בישראל קיבלו חיזוק משופטי בג"ץ. אוי לאותה בושה".

 

מנגד, ח״כ איציק שמולי, שיזם את העתירה בהיותו יו"ר התאחדות הסטודנטים, אמר: "זו החלטה חשובה שמבצרת שוב את עקרון היסוד של השוויון בישראל. שילוב אוכלוסיות מסוימות באקדמיה ובתעסוקה הוא צורך ממשי, אבל אסור שייעשה תוך פגיעה כה בוטה בסטודנטים 'הרגילים' שגם תורמים ומשרתים, קל וחומר כשהתמיכות נעשות שלא במסגרת הסדרים ראשוניים בתקציב ובחקיקה, אלא במדיניות של קריצת עין".

 

בהכנת הידיעה השתתפו קובי נחשוני ומורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
אברכים בישיבה. אין עידוד לעבוד
צילום: עמית שאבי
מומלצים