שתף קטע נבחר

צילום EPA, shutterstock

האפיפיור: "לא להפסיק לחפש פתרון לסכסוך"

לאחר שסייר בירדן ובשטחי הרשות הפלסטינית, התקבל פרנסיסקוס בישראל בטקס חגיגי ואמר: "לפלסטינים יש זכות למולדת ריבונית". נתניהו ופרס אמרו לו: "אתה מביא עמך בשורה גדולה - את רוח הפיוס והשלום". צפו בשידור החי

הכס הקדוש נחת בישראל. האפיפיור פרנסיסקוס התקבל אחר הצהריים (יום א') על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו והנשיא שמעון פרס בטקס בנמל התעופה בן גוריון. שעות ספורות לאחר ביקורו בשטחי הרשות הפלסטינית, טס האפיפיור לירושלים, והמשיך בביקור ששיאיו יועברו בשידור ישיר ב-ynet. בדברים שנשא בנתב"ג אמר האפיפיור כי לפלסטינים יש זכות למולדת ריבונית, ודירבן את הצדדים לא להפסיק את המשא ומתן להסדר. "אנו מייחלים שפתרון שתי המדינות ייעשה למציאות ולא יישאר בגדר חלום", אמר.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
(צילום: גיל יוחנן )

האפיפיור בכנסיית הקבר, הערב (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האפיפיור בכנסיית הקבר, הערב(צילום: EPA)

אחרי הנחיתה בירושלים, עם ראש העיר ניר ברקת (צילום: קובי גדעון/ לע"מ) (צילום: קובי גדעון/ לע
אחרי הנחיתה בירושלים, עם ראש העיר ניר ברקת(צילום: קובי גדעון/ לע"מ)

בטקס קבלת הפנים בנתב"ג התייחס האפיפיור לאירועי אתמול בבלגיה והביע צער על הקורבנות בפיגוע במוזיאון היהודי בבריסל, שאותו הגדיר "מעשה נפשע של שנאה אנטישמית". את הדבריו הוא פתח בהתייחסות לסכסוך הישראלי-פלסטיני: "אני מגיע כצליין לארץ הקודש, שבה נפרסות אלפי שנות היסטוריה ושעל אדמתה התרחשו האירועים המרכזיים בלידתן ובהתפתחותן של שלוש הדתות המונותאיסטיות הגדולות - היהדות, הנצרות והאיסלאם. אבקר בכמה מהמקומות המשמעותיים ביותר בירושלים, שפירוש שמה הוא 'עיר השלום'. זהו רצון האלוהים וזוהי שאיפתם של כל בעלי הרצון הטוב. ברם, לרוע המזל, העיר עודנה מתייסרת מהשלכותיהם של עימותים ממושכים.

 

"דחיפותו של הצורך בשלום, בישראל ובאזור כולו, ידועה לכולנו. המאמצים והכוחות המושקעים על מנת להגיע להסדר צודק ובר קיימא לסכסוכים, שגרמו לסבל כה רב, הולכים ומתרבים. באחדות עם כל בעלי הרצון הטוב, אני מפציר בכל הנושאים באחריות שלא להפסיק ולו לרגע לחפש פתרונות הוגנים לבעיות המורכבות, כדי שהישראלים והפלסטינים יוכלו לחיות בשלום. עלינו לצאת תמיד, באומץ וללא לאות, לדרך הדיאלוג, הפיוס והשלום. אין דרך אחרת".

 

פרנסיסקוס חידש את קריאתו של בנדיקטוס ה-16 שביקר בישראל והדגיש את זכות הקיום של מדינת ישראל להיות מוכרת באופן אוניברסלי: "יש לה זכות לחיות בשלום ובביטחון, בתוך גבולות המוכרים על ידי הקהילה הבינלאומית. בה בעת, על זכותם של הפלסטינים למולדת ריבונית, לחיים בכבוד ולחופש תנועה להיות מוכרת. אנו מייחלים שפתרון שתי המדינות ייעשה למציאות ולא יישאר בגדר חלום".

 

הוא התייחס לביקורו הצפוי במוזיאון יד ושם, והגדיר את השואה "סמל לשפל המדרגה שאליה יכול הרוע האנושי להגיע". הוא לא התייחס ישירות לפיגוע הרצחני אתמול בבריסל, אבל אמר: "כשאנחנו זוכרים את העבר עלינו לקדם חינוך שבו אין מקום לאנטישמיות".

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

עם נתניהו ופרס בטקס קבלת הפנים (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
עם נתניהו ופרס בטקס קבלת הפנים(צילום: גיל יוחנן )

במסגרת קבלת הפנים נשא ראש הממשלה נתניהו דברים והתייחס למציאות שאיתה מתמודדים נוצרים במדינות האיסלאם במזרח התיכון: "ביקורך כאן הוא הזדמנות להראות לך את ישראל האמיתית – דמוקרטית, מתקדמת, משגשגת. קדוּשה בלב המזרח התיכון האלים וההפכפך, מקום שבו נוצרים נרדפים לעתים קרובות. ישראל היא אי של סובלנות, המבטיחה את זכויות הכול. אנו מחויבים לשמור על הסטטוס-קוו באתרים הקדושים לנוצרים, המוסלמים והיהודים".

 

נתניהו דיבר על ביקורו הצפוי של האפיפיור ביד ושם וקישר אותו לפיגוע בבריסל אתמול: "אתה מביא איתך את רוח הפיוס והשלום. אנו יודעים שכשתדליק ביד ושם את אש התמיד לזכר שליש מבני עמנו שנרצחו בשואה, זה יהיה ביטוי נוסף לאמונתך שאנטישמיות היא פשע נגד האל ונגד האנושות, כמו הפשע האנטישמי המתועב שבוצע אתמול על אדמת אירופה".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

במהלך טקס קבלת הפנים אמר הנשיא פרס: "הוד קדושתך, הבאת אל כס האפיפיורות ענווה אצילה וטבעית. אתה מביא עמך בשורה גדולה ותקווה טובה לכולנו. אתה נושא זרי אחווה בין אדם לרעהו, ואלומות של ידידות לכל בני האדם. ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית המקיימת שלום בתוכה ושואפת לשלום עם שכניה. גם אם השלום כרוך בייסורים, עדיפים ייסורי השלום מאימת המלחמה. ישראל היא מדינה שאין בה כפייה דתית או אנטי דתית, והיא מכבדת את חופש הפולחן. אנו נושאים באחריות לקיומו, ולא ניתן לאיש לפגוע בו.

 

"הוד קדושתך, אנו מודים לך על עמידתך הצלולה והנחושה נגד כל גילוי של אנטישמיות. נגד כל תופעה של גזענות. רק אתמול ליד המוזיאון היהודי ירו פושעים מטורפים לעבר אנשים חפים מפשע רק מפני שסברו שהם יהודים".

 

האפיפיור ברשות הפלסטינית: "לשים קץ למצב"

במהלך דבריו בבית לחם כינה פרנסיסקוס את הסכסוך הישראלי-פלסטיני המתמשך "בלתי מקובל", ודחק בשני הצדדים לקבל החלטות אמיצות ויצירתיות כדי להשיג שלום. לדבריו, "הגיע הזמן לשים קץ למצב שהפך להיות יותר ויותר בלתי מתקבל על הדעת. שני הצדדים צריכים להקריב כדי ליצור שתי מדינות, עם גבולות בינלאומיים מוכרים, לטובת בני עמיהם".

 

מעט לאחר מכן הזמין האפיפיור את נשיא המדינה שמעון פרס ואת הנשיא הפלסטיני אבו מאזן לבוא לוותיקן ולהתפלל למען השלום באזור. "כאן, במקום הולדתו של נסיך השלום, אני מזמין את שני הנשיאים להצטרף אליי לתפילה מעומק הלב לאלוהים עבור מתנת השלום. אני מציע את ביתי בוותיקן כמקום המפגש לתפילה זו", אמר במהלך המיסה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו בירך הבוקר בפתח ישיבת הממשלה השבועית את האפיפיור ואמר כי "ביקורו כאן מהווה הזדמנות להציג בפני העולם את ישראל האמיתית, המתקדמת והמודרנית. למעשה, המדינה היחידה במזרח התיכון שמבטיחה חופש פולחן מוחלט ושומרת על אתרי התפילה, מבטיחה את הזכויות של כולם: יהודים מוסלמים ונוצרים. אנחנו מעריכים את העמדה הנחרצת של האפיפיור נגד אנטישמיות במיוחד לאור השנאה היהודית הגואה שאנחנו עדים לה בימים אלו".

 

לקראת הביקור, שגורר עמו גם חסימות צירי תנועה ועומסים בכבישים מרכזיים, העלתה המשטרה את רמת הכוננות שלה ותגברה את כוחותיה. 8,500 שוטרים הוצבו בירושלים, וראש אגף מבצעים במשטרה, ניצב אהרון אקסול, אמר כי "מדובר במבצע מורכב ורגיש ברמה הלאומית והבינלאומית". משטרת ירושלים פתחה מרכז מידע לציבור שפועל ברציפות עד סיום הביקור ביום שני. הוא ייתן מענה על הסדרי תנועה, גרירת כלי רכב, חסימת כבישים ועוד: 1-700-553-100.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
האפיפיור עם נתניהו ופרס, אחרי הנחיתה בנתב"ג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים