שתף קטע נבחר

'ר"מ תאילנד לשעבר שוחררה': הפגנות בבירה

למרות האיסור שהטיל הצבא על התכנסויות של יותר מחמישה אזרחים, הפגינו מאות בבנגקוק במחאה על ההפיכה. במקביל, דווח על שחרור ראש הממשלה לשעבר יינגלוק צ'ינוואט ממעצר צבאי. מפגינים השוו את מפקד הצבא להיטלר

צבא תאילנד ממשיך לחזק את מעמדו במדינה לצד הדיווחים על שחרור מנהיגת המדינה לשעבר: ראשת ממשלת תאילנד לשעבר, יינגלוק צ'ינוואט, שוחררה היום (יום א') ממעצר בבסיס הצבאי שבו הוחזקה - כך דיווחה הרשת האמריקנית CNN לפי מקור המקורב לחונטה הצבאית במדינה.

 

עוד חדשות בעולם :

בלגיה: מצוד אחר החשוד בפיגוע הירי

פריז: שני יהודים הותקפו ביציאה מבית כנסת

טימושנקו: אוקראינה צריכה להצטרף לנאט"ו

 

ביום שישי הורתה הוועדה למען השלום והסדר, שכונן הצבא, לראשת הממשלה לשעבר, שהודחה בחודש שעבר לאחר שהורשעה בשחיתות, להתייצב בבסיס הצבא. יותר מ-100 אזרחים נוספים, בהם פוליטיקאים ופעילים, נקראו גם הם להתייצב בפני הוועדה.

מפקד הצבא פריות' עם שפם היטלר. הפגנה נגד ההפיכה הצבאית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפקד הצבא פריות' עם שפם היטלר. הפגנה נגד ההפיכה הצבאית(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
הגורם הצבאי, שביקש להישאר אנונימי, טען נחרצות כי ליינגלוק עדיין שמורות חירויות האזרח, בהן חופש התנועה וחופש הביטוי. עם זאת, עוזר המקורב לראשת הממשלה אמר כי הוא אינו יכול לאשר שהיא אכן שוחררה ודחה את הטענות כי יינגלוק חופשייה לנוע במדינה.

 

הפגנות למרות האזהרות

במהלך היום חיזק צבא תאילנד את אחיזתו בשלטון לנוכח הצהרת המפגינים משתי קבוצות המחאה היריבות כי ימשיכו בהפגנות, ומסר כי יעמיד לדין צבאי כל אזרח שיעבור על הוראות הצבא. גם אזרחים שיואשמו בהעלבת המונרכיה יועמדו גם הם לדין צבאי.

 

ביום חמישי הכריז מפקד הצבא, גנרל פריות' צ'או אוצ'ה, על הפיכה צבאית ואמר שהצבא תפס את השלטון ולקח מהממשלה את כל סמכויותיה. פריות' אמר כי הצבא יפעל לבצע רפורמות פוליטיות, והוסיף שלא תהיה להפיכה השפעה על היחסים הבינלאומיים של המדינה. הצבא אסר על קיום התכנסויות של יותר מחמישה אזרחים, צנזר רשתות טלוויזיה והכריז על עוצר לילי בין השעות 22:00 ועד 5:00 בבוקר.

רוצים דמוקרטיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוצים דמוקרטיה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

דובר הצבא הזהיר מפני קיום הפגנות ואמר גם לכלי התקשורת להיות זהירים בדיווח עליהן. "אלה שמשתמשים ברשתות החברתיות כדי לעורר פרובוקציה, חייבים לעצור את זה משום שזה לא מועיל לאף אחד".

 

אולם למרות האזהרות, קבוצה קטנה של מפגינים, המחזיקים בשלטים נגד ההפיכה שעליהם נכתב ביד "צאו החוצה דיקטטורים", התאספה ליד מרכז קניות מרכזי והלכה וגדלה במשך היום. מאות חיילים, רובם חמושים במגנים מפני התפרעויות, הגיעו למקום כדי לשלוט בהפגנה. לפי סוכנות רויטרס, במקום החלו צעקות ודחיפות ושני בני אדם עוכבו.

 

מאוחר יותר, כ-1,000 בני אדם התאספו ליד אנדרטת הניצחון שבמרכז בנגקוק. משאיות עם זרנוקי מים הגיעו לאזור ועמדו מוכנות למקרה של עימותים.

 

בהודעה ראשונה מאז ההפיכה, פרסם אחיה של צ'ינוואט, טקסין, הודעה בטוויטר ובה

כתב כי הוא נעצב לנוכח מה שקורה באצרו וקרא לצבא להתייחס בהגינות לכולם. טקסין גלה מתאילנד ב-2008 לאחר שהורשע בפרשת שוחד והודח אף הוא על ידי הצבא ב-2006.

 

צבא תאילנד החל היום גם בצעדים ראשוניים להחייאת הכלכלה, כשהכריז כי יעביר במהלך החודש כספים למיליון חקלאים שסבלו בשל תוכנית סבסוד ענף האורז הכושלת של הממשלה הקודמת. במהלך היום קיים הצבא פגישות עם מנהיגי המדינה ובעלי החברות הגדולות במשק.

 

בסוף השבוע ביטלה ארצות הברית תרגיל צבאי עם תאילנד ומחלקת המדינה הודיעה גם כי היא משהה את הסיוע בסך 3 מיליון דולרים למדינה ושוקלת להשהות סיוע נוסף על סך 7 מיליון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יינגלוק צ'ינוואט
צילום: רויטרס
מומלצים