שתף קטע נבחר

צילום EPA, shutterstock

הר הבית, הכותל, יד ושם וחגיגה בבית הנשיא. היום השני של ביקור האפיפיור בירושלים

בתחילת היום השני לביקורו בישראל קרא האפיפיור פרנסיסקוס בהר הבית: "אל תפעלו באלימות בשם אלוהים". אחר כך הטמין פתק בכותל המערבי, והעלה את אש התמיד באוהל "יזכור" ביד ושם: "אלוהים, לעולם לא עוד", אמר

סיור בהר הבית, הטמנת פתק בכותל המערבי והנחת זר על קברו של חוזה המדינה בנימין זאב הרצל – כך החל היום השני לביקורו של האפיפיור פרנסיסקוס בישראל וברשות הפלסטינית. המסע של האפיפיור בירושלים נמשך ביד ושם, שם אמר בנאומו: "לעולם לא, אלוהים, לעולם לא עוד". אחרי הביקור ביד ושם, נפגש פרנסיסקוס עם הרבנים הראשיים, התארח בבית הנשיא שמעון פרס ונפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. ynet העביר שידור חי ממוקדי הביקור של האפיפיור.

 

"לעולם לא עוד". האפיפיור ביד ושם, היום (צילום:עידו ארז) (צילום:עידו ארז)
"לעולם לא עוד". האפיפיור ביד ושם, היום(צילום:עידו ארז)

במהלך ביקורו באוהל "יזכור" ביד ושם, לחץ האפיפיור פרנסיסקוס את ידיהם של שישה ניצולי שואה ולאחר מכן הביע בנאומו את סלידתו מזוועות מעשי הנאצים: "במקום הזה, אות זיכרון השואה, אנו שומעים את שאלת האלוהים מהדהדת: 'אדם, אייכה?'. במשאלה הזו נשמע כל כאבו של אב שאיבד את בנו. כאן, כשאנו עומדים אל מול האסון שאין דומה לו, השואה, הזעקה הזו 'אייכה?' מהדהדת כקול האובד בתהום ללא תחתית".

 

האפיפיור אמר עוד בנאומו: "באה עלינו רעה גדולה אשר נעשתה תחת כל השמיים. כעת, אלוהים, שמע תפילתנו, שמע תחינתנו, הושע-נא ברחמיך, הושע-נא ממפלצתיות זו. זכור נא אותנו ברחמיך, תן לנו את החסד להתבייש במה שאנו, כבני האדם, יכולנו לעולל. להתבייש באלילות שאין שנייה לה. בכך שבזנו וחירבנו את בשרנו שלנו, אותו לשת מן הרגבים, את הבשר שהחיית בנשמת אפך. הננו כאן, אלוהים, בבושה על מה שהאדם, שנברא בצלמך וכדמותך, יכול היה לעשות".

"באה עלינו רעה גדולה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"באה עלינו רעה גדולה"(צילום: רויטרס)

"מתפלל על שלום לעולם" 

בכותל המערבי התקבל פרנסיסקוס על ידי רב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ'. פרנסיסקוס הטמין פתק בין אבני הכותל ונשא במקום תפילה. לאחר מכן הוא כתב בספר המבקרים של הכותל: "באתי לכאן להתפלל על שלום לעולם ולחזק את האחים הבכורים שלי (העם היהודי)".

 

הרב רבינוביץ' אמר בנאומו בפני הכס הקדוש: "שנים רבות מדי הייתה האמונה שורש למחלוקות, לשנאה ולכאב בעולם כולו. מכאן, מן המקום המקודש לך ולי ולעוד מיליונים רבים בכל העולם, אני מבקש לפנות - יחד איתך - למאמינים בני כל הדתות, להילחם בשנאה ובאנטישמיות הצומחת לאחרונה יותר ויותר".

 

בהמשך הניח האפיפיור זר על קברו של חוזה המדינה בנימין זאב הרצל, במעמד נשיא המדינה שמעון פרס וראש הממשלה בנימין נתניהו ואף ביקר באנדרטת נפגעי הטרור בהר.  "הטרור הוא הרוע המוחלט", אמר האפיפיור בדבריו מול האנדרטה. "הוא נובע מרוע ותוצאתו רוע. לעולם לא עוד, לעולם לא עוד".  

 

האפיפיור נפגש בהיכל שלמה עם הרבנים הראשיים ועם שר הכלכלה נפתלי בנט. השר בנט אמר לפרנסיסקוס: "מדינת ישראל היא התגשמות חזון הנביאים שניבאו לנו את חזרתנו לארץ הקדוש בסימן של 'נצח ישראל לא ישקר'. אנחנו שמחים לארח אותך בבירתנו זה 3,000 שנה".

הנשיא פרס כיבד את אורחו בנטיעת עץ (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
הנשיא פרס כיבד את אורחו בנטיעת עץ(צילום: עמית שאבי)

נשיא המדינה שמעון פרס אמר לפרנסיסקוס בעת שאירח אותו במעונו: "בדרכך לעשות שלום בינינו לבין הפלסטינים עשית שלום בין היהודים לבין הנוצרים. השלום הדתי הוא מבוא נהדר גם לשלום המדיני ושלום זה עניין של יצירתיות והשראה ואתה מביא איתך את שני הדברים האלה וכולנו זקוקים לזה ואני מודה לך על כך".

 

מנגד, האפיפיור אמר למארחו: "אני שמח לפגוש בך בירושלים, עיר המשמר של המקומות הקדושים. מי ייתן ולא נתעייף מלרדוף את השלום בעקביות. יש לדחות פנייה לאלימות ולטרור המבוססת על גזע או דת".

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

האפיפיור מטמין פתק בכותל, הבוקר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האפיפיור מטמין פתק בכותל, הבוקר(צילום: EPA)

מניח זר על קברו של חוזה המדינה הרצל (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
מניח זר על קברו של חוזה המדינה הרצל(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

בביקורו בהר הבית התארח פרנסיסקוס במסגד אל-אקצה ובכיפת הזהב בליווי המופתי של ירושלים מוחמד חוסיין והנסיך הירדני ראזי, שהיה אחראי על ביקורו בירדן בסוף השבוע. האפיפיור קיבל הסברים על ידי המופתי והנסיך הירדני בעת הסיור.

 

בביקור בהר הבית קרא האפיפיור למוסלמים, נוצרים ויהודים לפעול יחד לצדק ושלום. "כבדו אותנו ותנו לנו לאהוב זה את זה כמו אחים ואחיות, למדו להבין את הכאב של הזולת, אל תפעלו באלימות בשם אלוהים".

 

בשולי הביקור בהר הבית נרשמה מיני-תקרית דיפלומטית בין הווקף לבין ישראל. בתחילה סוכם כי צוות טלוויזיה ישראלי הוא זה שיצלם את הביקור על ההר בעבור כלי התקשורת בעולם. אולם בלילה הווקף חזר בו מההסכמה והביא למקום צוות צילום ירדני. הווקף דרש כי הירדנים יהיו צוות השידור לכל העולם ורק לאחר שעות, זמן קצר לפני הגעתו של האפיפיור להר, הושגה הסכמה בין ישראל לבין הווקף כך ששני הצוותים ישדרו - הירדנים לעולם הערבי והישראלים לשאר מדינות העולם.

 

המופתי של ירושלים מוחמד חוסיין קרא בפגישתו עם האפיפיור בהר הבית לפעול להפסקת התוקפנות נגד המקומות הקדושים, ולאפשר למוסלמים ונוצרים פלסטינים להגיע בחופשיות לבתי הפולחן ובראשם מסגד אל-אקצה וכנסיית הקבר, והאשים כי קיצונים פורצים להר הבית בחסות השלטון הישראלי. הוא הוסיף כי לא ייכון שלום וזכויות הפלסטינים לא יתממשו עד אשר יסתיים הכיבוש.

פרנסיסקוס בהר הבית, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פרנסיסקוס בהר הבית, היום(צילום: AFP)
 
מסר של שלום בהר הבית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מסר של שלום בהר הבית(צילום: רויטרס)
בצהריים נפגש האפיפיור בבית הנשיא עם שמעון פרס ומשם המשיך למפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית הארחה נוטרדאם. בפגישתם אמר נתניהו: "אנחנו נקווה שהקריאה שלך לסובלנות, לדו-קיום, ולהפסקת ההסתה, האנטישמיות והטרור תתקבל על ידי כל שכנינו". ראש הממשלה הוסיף: "אם תיפסק ההסתה נגד מדינת ישראל וייפסק הטרור, לא יהיה צורך באמצעים שאנחנו נוקטים כמו גדר הביטחון, שהצילה אלפי חיים, אלפי בני אדם".
 
הכס הקדוש יבקר לאחר מכן במנזר הגליל הקטן, יקיים מפגש בכנסיית גת שמנים ויסיים את ביקורו במיסה בחדר הסעודה האחרונה שנמצאת במתחם קבר דוד. ב-20:00 יתקיים בנתב"ג טקס פרידה שבסיומו ימריא פרנסיסקוס ויעזוב את ארץ הקודש.

 

עם נחיתתו אתמול בנמל התעופה בן גוריון אמר האפיפיור כי לפלסטינים יש זכות למולדת ריבונית, ודירבן את הצדדים לא להפסיק את המשא ומתן להסדר. "אנו מייחלים שפתרון שתי המדינות ייעשה למציאות ולא יישאר בגדר חלום", אמר.

 (צילום: קובי גדעון/ לע"מ) (צילום: קובי גדעון/ לע
(צילום: קובי גדעון/ לע"מ)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

פרנסיסקוס חידש את קריאתו של בנדיקטוס ה-16 שביקר בישראל והדגיש את זכות הקיום של מדינת ישראל להיות מוכרת באופן אוניברסלי: "יש לה זכות לחיות בשלום ובביטחון, בתוך גבולות המוכרים על ידי הקהילה הבינלאומית. בה בעת, על זכותם של הפלסטינים למולדת ריבונית, לחיים בכבוד ולחופש תנועה להיות מוכרת. אנו מייחלים שפתרון שתי המדינות ייעשה למציאות ולא יישאר בגדר חלום".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

לפני הגעתו אתמול לישראל ביקר פרנסיסקוס ברשות הפלסטינית וערך מיסה בכנסיית המולד בבית לחם. במהלך דבריו בבית לחם כינה פרנסיסקוס את הסכסוך הישראלי-פלסטיני המתמשך "בלתי מקובל", ודחק בשני הצדדים

 לקבל החלטות אמיצות ויצירתיות כדי להשיג שלום. לדבריו, "הגיע הזמן לשים קץ למצב שהפך להיות יותר ויותר בלתי מתקבל על הדעת. שני הצדדים צריכים להקריב כדי ליצור שתי מדינות, עם גבולות בינלאומיים מוכרים, לטובת בני עמיהם".

 

מעט לאחר מכן הזמין האפיפיור את נשיא המדינה שמעון פרס ואת הנשיא הפלסטיני אבו מאזן לבוא לוותיקן ולהתפלל למען השלום באזור. "כאן, במקום הולדתו של נסיך השלום, אני מזמין את שני הנשיאים להצטרף אליי לתפילה מעומק הלב לאלוהים עבור מתנת השלום. אני מציע את ביתי בוותיקן כמקום המפגש לתפילה זו", אמר במהלך המיסה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: עמוס בן גרשום/לע"מ
הכס הקדוש בישראל
צילום: עמוס בן גרשום/לע"מ
מומלצים