שתף קטע נבחר

בין השורות: לטייל עם ספר

הגן שבו נולדה "מלכת היופי של ירושלים‭,"‬ סמטאות השוק החיפאי שבהן ניצת סיפור האהבה של "חצוצרה בוואדי‭,"‬ והעמק שבו נולדו גיבורי "רומן רוסי" ו"פונטנלה‭."‬ לרגל חודש הקריאה איריס ליפשיץ קליגר יוצאת לסיורים בעקבות הספרים

רומן רוסי | מאיר שלו

  • המדריך: קובי פליישמן.
  • דבר המדריך: עמק יזרעאל משמש כבמה שעליה מעלה מאיר שלו את דמויותיו הססגוניות.
  • היכן מטיילים: המסלול מתחיל בעלייה לתל יקנעם, משם צופים על העמק שעליו מכריז המורה פינס בספר "רומן רוסי":

 

  • לתוכנית המלאה של חודש הקריאה ולהרשמה לטיולים בעקבות סופרים 

 

דרך הים הכבירה שעליה חצו את העמק המוני הכובשים והסוחרים לא הייתה אלא שרטת עלובה בקרום האדמה‭...‬ הקרקע רימתה אותנו‭...‬ היא לא הייתה בתולה (מתוך "רומן רוסי")

 

מתל יקנעם יורדים לכפר-יהושע, ומשם ממשיכים לבית הקברות של נהלל. “בבית הקברות הזה טמונים חולמים ומגשימים",‬ מסביר פליישמן, "ביניהם רילוב הזקן מ’רומן רוסי’ המסתובב כל היום בסליק הסודי שבנה ומסיים את חייו בפיצוץ אדיר, פיצוץ המותיר אחריו זוג נעליים.

 

להלווייתן של הנעליים באו אחרוני השומר‭...‬ ומאות ישישים חיוורים שאיש לא הכירם‭...‬ ואחרי שכוסה הקבר, התכנסו בצל העצים, עדכנו סיסמאות, איפסו שעונים וסחרו בסודות (מתוך "רומן רוסי").

 

בנהלל המטיילים יתוודעו גם לסבו של מאיר שלו, אהרון בן ברק, שהיה מחלוצי העלייה השנייה. פליישמן נותן בסיור תשומת לב גם לבעלי החיים שאותם מתאר שלו: “ב’רומן רוסי’ כותב שלו על הפרדה של רילוב השותה בירה, הפרה חגית של ליברסון שהוועד החליט לפחלץ אותה ולא למסור אותה למפעל שיעשה ממנה נקניק, הפרד של זייצר שנשך את שלמה לוין שביקש לרשום על מצבתו: ‘פה נטמן החלוץ שלמה לוין, איש העלייה השנייה, שהתאבד בנשיכת פרד‭.”’ ‬

 

מנהלל ממשיכים לוולדהיים ולבית-לחם-הגלילית בעקבות ספרים נוספים של שלו: "פונטנלה", הדבר היה ככה", "כים אחדים".‬ שם מזכיר פליישמן את סיפורה של הדודה בתיה מ"פונטנלה" המכונה “איבר אלס",‬ שהתאהבה באחד הטמפלרים שישבו בוולדהיים וגלתה עימו לאוסטרליה. על הטמפלרים אומרת בתיה:

 

כשהם פרקטיים הם מנסים להיות רומנטיים, וכשהם רומנטיים הם לא שוכחים להיות פרקטיים (מתוך "פונטנלה").

 

פליישמן מבטיח כי הוא משתדל בסיפוריו להיות נאמן לאמת, כפי שכותב שלו: “להיות נאמן לאמת, גם אם היא לא נאמנה לך". 

 

עמק שלו ( רומן רוסי) - סיור בעמק יזרעאל בעקבות ספריו ומפגש עם מאיר שלו

  • 30.5.14 שישי 09:30-16:30
  • 14.6.14 שבת 14:00-20:00
  • מחיר: 20 ש"ח למבוגר

 

 

מלכת היופי של ירושלים | שרית ישי לוי

המדריכה: הסופרת שרית ישי לוי.

על הספר: "מלכת היופי של ירושלים" עוקב אחר חייהם, אהבותיהם וסודותיהם של בני משפחת ארמוזה, שהגיעה מטולדו לירושלים בעקבות גירוש ספרד. הספר מלווה את בני המשפחה החל משלהי התקופה הטורקית, דרך שנות המנדט הבריטי, המאבק לעצמאות ושנותיה הראשונות של המדינה - ועד אמצע שנות ‭.70-ה‬ האירועים ההיסטוריים שהתרחשו בארץ לאורך השנים שזורים חיי הגיבורים.

דבר המדריכה: "הסיפוק הרב ביותר שלי כסופרת, נובע מההתעניינות העצומה שמגלה קהל הקוראים במקורות ההשראה שלי לכתיבת ‘מלכת היופי של ירושלים’ - ובעיקר בטיול המוביל למקומות שבהם מתרחש הספר, מסלול שיזמה ומפיקה חברתי אריאלה ‭,”אפללו‬ מספרת שרית ישי לוי.

היכן מטיילים: משפחת ארמוזה מתגוררת בשכונת אוהל משה שממול לשוק מחנה יהודה, לשם הגיעה מהסמטאות הנפתלות של הרובע היהודי בירושלים עם הקמת השכונה על ידי סר משה מונטיפיורי ‭.1882-ב‬

 

“בגינת התות שבשכונת אוהל משה, שבה מתרחשים שניים מהאירועים המכוננים בספר, אני פוגשת את המטיילים בעקבות ‭,”ספרי‬ מספרת ישי לוי.

 

על אדמת הגינה הקשה הייתה שרועה גופתה של מטילדה. רוזה הצליחה להתקרב מבעד לחומת האנשים שהקיפה את הגופה וראתה כי שערה של מטילדה גולח בחלקו ובמרכז חזה נקווה כתם גדול של דם שהכתים את שמלתה הלבנה. זה הבסטרדוס של הלח”י, לחש גבריאל, הם מגלחים בחורות יהודיות שהולכות עם אנגלים (מתוך הספר).‬

 

“זה המקום שבו אני מספרת על ההיסטוריה של השכונה. על סר משה מונטיפיורי שייסד אותה במטרה להחזיר את הכבוד ליהודים שחיו עד אז בסמטאות הנפתלות והמזוהמות של העיר העתיקה, בתנאים סניטריים קשים שבעטיים פרצה מחלת הכולרה שקטלה את הוריה של רוזה, מגיבורות הספר, והפכה אותה ליתומה בגיל ‭.10‬ “המסלול מוליך את המטיילים בסמטאות ובגנים של השכונה הציורית, בין הבתים ששימשו לי השראה, ביניהם בית סבתי שהיה בו הארון עם האריות שעשיתי לו הומאז’ בספרי:

 

וכשהאלטע זאכן סיימו לפנות את הבית והגיע זמנו של הארון עם המראות והאריות, עמדתי בצד וראיתי איך הם מתקשים להוציא אותו מפתח הבית, והארון כמו מתעקש ומסרב להתפנות, עד שלא נותרה ברירה אלא לפרק את הדלתות, וכך הן עמדו בחצר, כל דלת עם המראה והאריה שלה, ואני לא יכולתי להכיל את מראה הדלתות שכאשר הופרדו זו מזו כמו איבדו מכוחן ומיופיין (מתוך הספר‭.(

 

“הטיול ממשיך ועובר בין בורות המים ששרדו, בבית הספר ‘אוהל משה’ שבו למדו בנות המשפחה, בבית הכנסת הגדול ‘אוהל משה’ שם התפללו גברי המשפחה, שתחתיו היה התנור השכונתי אליו היו נשות השכונה מביאות את החמין מקרוני כדי שיתבשל לשבת.

 

“בהמשך המסלול עוברים בין בתיהם של בני השכונה המפורסמים ובהם ביתו של הנשיא החמישי יצחק נבון; ביתו של המלחין והמוזיקאי יצחק לוי שכתב את המוזיקה למחזמר “בוסתן ספרדי”) המתרחש גם הוא באוהל משה‭;)‬ וביתו של הקברן, שאחד מצאצאיו הוא שמעון פרנס.

 

“המטיילים מבקרים גם בשכונת מזכרת משה, שם נמצא בית הכנסת היפה ‘חסד ורחמים’ שהוקם על ידי משפחת ארמוזה. למרות שאין כל קשר בינה לבין המשפחה הספרותית שלי, בניה בטוחים כי כתבתי את הספר על משפחתם.

 

“מסלול הטיול מתחיל ומסתיים בגן התות. משם אני שולחת את המטיילים לסייר לבדם בשוק מחנה יהודה ומסבירה להם איפה יוכלו למצוא את המעדנייה של רפאל ארמוזה ובניו. בספר שלי המעדנייה עומדת בדיוק במקום שבו עמדה המעדנייה של סבי רפאל נחמיאס. ממנה שאבתי השראה לכתוב על המעדנייה הספרותית שלי".

 

בעקבות "מלכת היופי של ירושלים" - סיור בהדרכת המחברת שרית ישי לוי

  • 5.6.14 חמישי 16:30-18:30
  • 6.6.14 שישי 11:30-13:30
  • מחיר: 20 ש"ח למבוגר

 

חצוצרה בוואדי | סמי מיכאל

  • המדריך: יאיר הרדן.
  • על הספר: “חצוצרה בוואדי” הוא סיפורה אהבה מטלטל המתרחש בשכונת ואדי ניסנאס בחיפה לפני פרוץ מלחמת לבנון הראשונה, בין הודא, בת למשפחה ערבית-נוצרית, לבין אלכס, עולה חדש מרוסיה. אלכס אינו שולט בעברית, אך הודא הולכת שבי אחר הצלילים שמפיקה נגינתו בחצוצרה. כנגד כל הסיכויים והקשיים התרבותיים, נרקם לו סיפור אהבה סוחף בין השניים.  
  • דבר המדריך: “כילד הסתובבתי בין שכונותיה של העיר חיפה. מצאתי בהן מופת לדו-קיום: ערבים לצד יהודים, עולים חדשים לצד ישראלים ותיקים, בהאים לצד אחמדים. אני מזמין את הקוראים לסייר איתי בוואדי ניסנאס, להכיר את השכונה ואת המרקם האנושי שבה, משנותיה הראשונות של מדינת ישראל ועד ימינו ‭.”אנו‬
  • היכן מטיילים: את המסלול שיצר בעקבות ספרו של סמי מיכאל, מלווה המדריך בנגינת חצוצרה המעשירה את החוויה.

 

“סבא לא היה בבית. את השעות האלו מבלה לו בבית הקפה עם זקני הוואדי. דומה לכאורה שלעת זקנה, בסוף הדרך, כל רגע יקר, ודווקא את הרגעים האלה הזקנים, אויביה של הזקנה, הורגים” (מתוך הספר).‬

 

מתחילים במושבה הגרמנית והולכים לכיוון ואדי ניסנאס. בדרך חולפים על פני הכניסה לגנים הבהאיים. “אני מתאר את סיפור חייו של סמי מיכאל ומסביר על זיקתו לחיפה בכלל ולוואדי בפרט. במהלך הסיור המטיילים נחשפים ליצירות אמנות המציגות את הדו-קיום בשכונה".‬ מסביר הרדן.

 

חצוצרה בואדי - בעקבות ספרו של סמי מיכאל בחיפה

  • 5.6.14 חמישי 9:30-12:00
  • 7.6.14 שבת 9:30-12:00
  • מחיר: 20 ש"ח למבוגר

 

  • לפרטים והרשמה ל"סיורים בעקבות ספרים" המתקיימים במסגרת חודש הקריאה היכנסו לאתר www.hasifria.org.il/reading-month

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
מאיר שלו
צילום: שאול גולן
צילום: חגי אהרון
סמי מיכאל
צילום: חגי אהרון
מומלצים