שתף קטע נבחר

הסטודנטים בת"א הצטרפו למחאת הפלפלים

אחרי ההצלחה במכללת ספיר, המחאה של מגדלי הפלפלים עלתה מדרגה והגיעה גם לאוניברסיטת ת"א. תוך 3 שעות נמכרו כ-8 טון של ירקות ופירות לסטודנטים ותושבי האזור, במחירים שלדברי החקלאים מהווים כ-50% פחות מאלה המוצעים ברשתות השיווק. סטודנטית: "נמאס שירקות נהיו מותרות"

מחאת הפלפלים נמשכת: סטודנטים באוניברסיטת תל-אביב וכן תושבי האזור רכשו היום (ב'), בתוך 3 שעות בלבד, כ-8 טון של ירקות ופירות - ישירות מהחקלאים שהעמידו את מרכולתם באוניברסיטה. זאת במסגרת "מחאת הפלפלים" של מגדלי הפלפלים, אשר החלה לפני שבועות אחדים במכללת ספיר בשדרות, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, והתרחבה למוסדות לימוד נוספים ברחבי הארץ.

 

מחאת הפלפלים - עוד כותרות בערוץ הכלכלה :

עוקף סופר: מכירה מהחקלאי לצרכן בבאר שבע

הסטודנטים בספיר מצטרפים למחאת הפלפלים

 

"תכננו למכור כאן עד השעה 16:00, אבל כבר בשעה 13:00 נגמרה מרבית הסחורה", אומר ל-ynet ג'קו שיפמן, חקלאי מהערבה ומיוזמי מחאת הפלפלים, "אם היינו יודעים שהסחורה תיגמר כל כך מהר, היינו מביאים יותר ירקות ופירות".

 

במכירה, שהתקיימה ביוזמת אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת תל אביב, השתתפו 12 חקלאים ממושבים שונים ברחבי הארץ. המחאה, שהחלה, כאמור, כמחאה של מגדלי פלפלים מהערבה, התרחבה וכללה היום גם מגדלי נקטרינות, אפרסקים, קולורבי, דובדבנים, מלפפונים, עגבניות שרי, נענע, רוזמרין, תפוחי אדמה ועוד. המחירים שהוצעו לסטודנטים היו נמוכים בכ-50% מאלו המוצעים ברשתות השיווק.

 

אילנה פצרסקי, סטודנטית שנה ב' לתואר ראשון בתקשורת ובמדעי המדינה באוניברסיטה, הגיעה למכירה עם 50 שקלים במזומן, וחזרה עם עודף. "קניתי 6 ק"ג של ירקות ופירות ב-40 שקלים", היא מספרת, "המבחר היום היה מאוד גדול ורציתי לקנות יותר, אבל כבר לא יכולתי לסחוב. בפעם הבאה אגיע עם עגלת קניות".

 

פצרסקי מרוצה מהיוזמה. "אני חושבת שזה צעד מדהים. המחירים כאן פי כמה וכמה זולים, וברגע שזה כה נגיש לסטודנטים וחוסך מאיתנו הגעה לסופרמרקט, מה יותר טוב מזה? מעבר לנוחות ולחיסכון, יש את הצד הערכי של המחאה - אנחנו תומכים בחקלאים וקונים מהם ישירות. זה כיף לדבר עם החקלאי שקטף את הסחורה בשדה והביא אותה אלי ישירות. אין פה שום תיווך ואין תחושת עושק".

 

"כסטודנטית שמרוויחה שכר מינימום, שזה בסביבות 3,000 שקל, שוכרת דירה, משלמת חשבונות ושכר לימוד - ירקות הפכו למותרות", היא ממשיכה. לדבריה, "המצב הפך לבלתי אפשרי ובלתי נסבל. אני נכנסת לסופר וחושבת פעמיים לפני שאני קונה ירקות, מסתכלת ומשווה מחירים. במקביל, אני מגלה שהחקלאי מקבל פחות משקל לקילו. זה מאוד מרגיז".

 


מחירון מחאת הפלפלים

מחירון מחאת הפלפלים
סוג כמות

מחיר

שרי מינימום קילו ארוז 6 שקלים
מלפפון מינימום קילו 3.5 שקלים
קישוא מינימום קילו 3.5 שקלים
קולורבי מינימום קילו 4 שקלים
נענע מינימום 100 גרם 4 שקלים
רוזמרין מינימום 100 גרם 4 שקלים
בזיליקום מינימום 100 גרם 4 שקלים
רוקולה מינימום 100 גרם 4 שקלים
חציל מינימום קילו 4 שקלים לק"ג
תפו"א זעיר אריזות של 2 ק"ג 7 שקלים לשקית
אפרסק מינימום קילו 5 שקלים
פלפלים נמכרים בארגז של חמש קילו בלבד (ללא בחירת צבע) 22 שקלים
בצל סגול מינימום קילו 5 שקלים לקילו
נקטרינה מינימום קילו 4 שקלים לקילו
ארטישוק מינימום קילו 5 שקלים
פירות מעורבים 300 גרם 24 שקלים
דובדבן בתפזורת 1.250 ק"ג 20 שקלים
דובדבן מובחר 300 גרם 8 שקלים
מיץ רימון 1 ליטר 25 שקלים
מיץ קלמנטינות סחוט טרי 1 ליטר 12 שקלים

 

"סטודנטים זה כוח קנייה גדול"

"האמירה של החקלאים היא כנה ואותנטית", מתייחס למכירה יו"ר אגודת הסטודנטים בתל-אביב, גלעד ארדיטי, "האזרח הקטן נעשק וכך גם החקלאים, בזמן שישנן רשתות המפריזות בפערי התיווך. כמות התוצרת החקלאית שנמכרה היום היא הגדולה ביותר במסגרת מחאת הפלפלים. לאור ההצלחה, נקיים יום מכירות קבוע פעם בשבוע".

 

"אגודות הסטודנטים מייצגות מעל 300 אלף סטודנטים - אנחנו כוח קנייה מאוד גדול, ואוכלוסייה שגם כך כורעת תחת הנטל", מוסיף יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל, אורי רשטיק. "אין כל סיבה שחקלאים בישראל ייאלצו למכור סחורה במחירי הפסד, ובטח לא לזרוק סחורה רק בגלל שיש מי שרוצה למכור אותה במחיר גבוה".

 

לדברי רשטיק, "במצב הקיים, לא רק שהחקלאים במדינה אינם מוערכים וחיים במצב בו פרנסתם נגרעת, גם אנו הצרכנים יוצאים נפסדים, ונאלצים לשלם בסופר מחיר לא סביר. בשבועות הקרובים נמשיך לקיים מכירות מחאה - אנחנו קוראים לקהל הסטודנטים להמשיך ולתמוך במאבק החשוב הזה".

 

ימי המכירות הנוספים יתקיימו בשבוע וחצי הקרובים: ביום ד' תתקיים מכירה במכללת תל-חי, ביום ה' תתקיים מכירה נוספת במכללת ספיר, ביום א' תתקיים מכירה באוניברסיטת חיפה וביום ב' תתקיים מכירה במכללת בית ברל בכפר סבא. אגודות נוספות יקיימו ימי מכירה, טרם נקבע להן תאריך.

 

המכירה היום באוניברסיטת תל-אביב. 40 שקלים ל-6 ק"ג ירקות ופירות (צילום: איתמר ולר) (צילום: איתמר ולר)
המכירה היום באוניברסיטת תל-אביב. 40 שקלים ל-6 ק"ג ירקות ופירות(צילום: איתמר ולר)

 

המחאה של גברת פלפלת

מחאת הפלפלים החלה בעקבות פוסט שהעלתה "גברת פלפלת", כרמית משיח, חלקאית ממושב פארן שבערבה. משיח סיפרה כיצד היא נאלצת להשליך את תוצרתה משום שרשתות השיווק מוכנות לשלם פחות משקל אחד לק"ג. לדבריה, מדובר במחיר לא משתלם - ברגע שהחקלאי נושא גם בהוצאות ההובלה ועל רקע העובדה שכל ק"ג של פלפל נמכר ברשתות השיווק במחיר של 8-10 שקל לק"ג.

 

"ביום שהעליתי את הפוסט כבר קיבלתי 500 לייקים והבנתי שמשהו קורה. פתחתי עמוד פייסבוק שנקרא 'חקלאות חברתית ישירה' שבה צרכנים וחקלאים יכולים להתעדכן לגבי פרטי מכירות ישירות", היא מספרת. "לא האמנתי שהעמוד יתפוס תאוצה כל כך מהר, ואני מרגישה שזה רק הולך וגדל".

 

לדבריה, היא וחבריה החקלאים ימשיכו עם המחאה, כל עוד ייהנו מתמיכת החקלאים והצרכנים ברחבי הארץ. "חקלאים מוכנים לקחת יום מחוץ לשדה כדי להשתתף במכירות ולהביע את מחאתם האישית למחירים שהם מקבלים", היא אומרת, "המטרה שלנו היא להוביל לחקיקה שתפתור את פערי התיווך - ותאפשר מצד אחד לחקלאים להתפרנס בכבוד; ומצד שני לצרכנים להוציא סכום סביר מכיסם עבור ירקות ופירות".

 

לאחר כמה מכירות שבהן נמכרו כ-15 אלף ק"ג של תוצרת, סטודנטים ממכלת ספיר יצרו קשר עם חקלאי הערבה וביקשו לקיים מכירה במכללה. במכירה, שבה תכננו למכור כ-400 ק"ג ירקות ופירות, הם הצליחו למכור יותר מ-1.5 טון תוך מספר שעות. בעקבות ההצלחה הגדולה החליטו באגודת הסטודנטים של אוניברסיטת תל אביב להצטרף למאבק. במקביל, התאחדות הסטודנטים הארצית קישרה בין אגודות הסטודנטים ברחבי הארץ לחקלאים, במטרה להרחיב את ימי המכירה במוסדות לימוד נוספים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתמר ולר
דוכן הירקות באוניברסיטת ת"א, היום
צילום: איתמר ולר
מומלצים