שתף קטע נבחר

עישון מזיק לשיניים: מה הנזק שנגרם?

רבים לא מודעים לקשר בין עישון לבין נזק לשיניים ולחניכיים. לאיזה תופעות גורם העישון, האם הפסקת העישון יכולה להחזיר את המצב לקדמותו ומהם הטיפולים שיעזרו לשפר את מצב הפה? לרגל יום ללא עישון, רופאת שיניים מסבירה

נתחיל מהשורה התחתונה והקריטית: העישון גורם לנזקים בריאותיים רבים ומגוונים, ביניהם סוגי סרטן שונים, מחלות כלי דם וריאות, אין אונות פגיעה בראייה והקטנת מאגרי ויטמין C בגוף.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

אמנם הפסקת עישון יכולה להביא להתאוששות בפרמטרים פזיולוגיים רבים שנפגעו, אך לעתים הנזק הגופני שנגרם מהעישון אינו ניתן לתיקון.

 

השפעותיו של העישון על מנגנון התמיכה של השן (העצם ורקמת החניכיים) מבוססות היטב בספרות המדעית, אם כי המודעות לקשר בין עישון לבין מחלות חניכיים אינה מספיק ידועה ומוכרת לציבור.

 

אז איך מגלים מחלת חניכיים ומהן השפעות העישון על חלל הפה? הנה כמה עובדות שחובה לדעת לפני שמציתים את הסיגריה הבאה.

 

עוד כתבות על בריאות השיניים

5 האפליקציות שישמרו על בריאות השיניים

חורים בשיניים? ההישגים בספורט בסכנה

שלא תגיע לרופא: 3 דרכים למנוע חור בשן

  

כיצד נדע שאנו סובלים ממחלת חניכיים?

מחלת חניכיים נקראת גם מחלה פריודונטלית או פריודונטיטיס (Periodontitis). מדובר במחלה זיהומית הנגרמת מרובד החיידקים הנקרא גם פלאק (PLAQUE) אך יכולה להיות מוחמרת על-ידי כמה גורמי סיכון - והמשמעותיים שבהם הינם עישון, מחלת הסכרת ושינויים הורמונליים.

 

נוכחות של חיידקים על גבי השיניים ובגבול החניכיים גורמת להיווצרות דלקת חניכיים. חלק מהאוכלוסייה תגיב בצורה מוגברת לנוכחות החיידקים. אצל אנשים אלו הדלקת הכרונית שקיימת בפה תביא לתהליך של ספיגת עצם סביב השיניים ופגיעה במנגנון התומך בשן (תהליך זה מזוהה בצילומי רטגן ובדיקת גובה בעצם סביב השיניים).

 

תהליך זה של דלקת בחניכיים מאופיין בנפיחות של החניכיים, התפתחות "כיסים" של חניכיים סביב השיניים, דימום בצחצוח וריח רע מהפה אך לא תמיד סימנים אילו יהיו מורגשים על-ידי המטופל.

 

אצל אנשים מעשנים ישנה פגיעה באספקת דם פריפרית, כלומר היצרות כלי דם בחלק ההקפי של הרקמות והקטנה בזרימת הדם גם לרקמת החניכיים, כך שבנוכחות דלקת יהיה פחות דימום והסימנים המוקדמים שיכולים להתריע בפני המטופל שיש בעיה, לא יהיו נוכחים.

 

לכן ישנה חשיבות רבה, בעיקר בקרב מעשנים, לעבור בדיקות מקצועיות על-ידי רופאי שיניים ומומחים למחלות חניכיים כל 6-12 חודשים. גילוי מחלת חניכיים מבוצע על-ידי בדיקת כיסים סביב השיניים ומדידת גובה העצם סביב שיניים בצילומי רנטגן.

 

טיפולים מאזנים כדי לטפל בנזקים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפולים מאזנים כדי לטפל בנזקים(צילום: shutterstock)

 

מה ההשפעות העישון בחלל הפה?

בחלל הפה ישנם מאות חיידקים. בכל רגע נתון קיים איזון בין חיידקים "טובים" וחיידקים "אלימים" (פתוגנים). מאמצי הטיפול והמניעה מכוונים להקטנה של כמות חיידקים בחלל הפה ובעיקר בגבול שבין החניכיים והשיניים, אך גם לשינוי האיזון בין סוגי החיידקים כך שיקטן החלק היחסי של החיידקים הפתוגניים.

 

בקרב מעשנים, למרות מאמצינו בטיפולי חניכיים וגם לאחר הפחתה משמעותית בסימני דלקת (נפיחות חניכיים, "כיסים" עמוקים ודימום), אחוז החיידקים הפתוגניים נשאר גבוה. העישון מעודד המצאות של חיידקים אלימים ופתוגניים גם ברקמות מתוחזקות.

 

מחלת חניכיים נגרמת על-ידי שילוב של נוכחות חיידקים פתוגניים עם תגובה חיסונית לקויה של המאחסן. התגובה החיסונית הלקויה לנוכחות חיידקים תביא לבסוף לתהליך דלקתי מוגבר וספיגת עצם תומכת סביב השיניים. העישון משפיע על המערכת החיסונית על-ידי הקטנת יצירת הנוגדנים, פגיעה בכדוריות הלבנות ובתפקודן כנגד נוכחות חיידקים.

 

העישון פוגע באספקת הדם לרקמות פריפריות (בכללן גם רקמת החניכיים). קיימת הצרות של כלי הדם בחניכיים בעקבות הצטברות של ניקוטין והקטנת זרימת הדם, דבר המעכב את הגעתם של התאים החיוניים בהתגוננות מול החיידקים.

 

העישון פוגע במטאבוליזם של הפיברובלאסט, התא שאחראי לריפוי פצעים. הפיברובלאסט שומר על תקינות ושלמות הקשר שבין רקמת החיבור של החניכיים והשן.

 

העישון מביא למיעוט ויטמין C בדם, ויטמין אשר חיוני לריפוי פצעים ומחלות. כך שלמעשה העישון מעלה את כמות החיידקים האלימים בחלל הפה, פוגע ביכולת התמודדות הגוף עם נוכחות החיידקים הללו ופוגע ביכול הריפוי העצמית. השפעה זו תביא להתפתחות מהירה יותר, של מחלה חמורה יותר וכן תפגע בתגובה וביכולת הריפוי בעקבות טיפול.

 

מה המשמעות המעשית עבור מעשן שחולה במחלת חניכיים?

בעקבות פגיעה בכלי דם קטנים לאנשים מעשנים יהיה פחות דימום בצחצוח במקרים של דלקת חניכיים. למעשה נמנע מהמטופל אחד הסימנים היחידים לגילוי מוקדם ועצמי של המחלה.

 

מסיבה זו גילוי עצמי של בעיית חניכיים על-ידי המטופל, תתרחש לרוב בשלבים מאוד מתקדמים של המחלה, כאשר השיניים כבר אבדו עצם תומכת רבה והשיניים הופכות ניידות. בשלב זה הטיפול במחלה מורכב מאוד ולעתים כבר לא יעיל וכרוך בעקירת שיניים.

 

לכן ההמלצה לכל מטופל, ובעיקר למעשנים, לעבור בדיקה תקופתית, כל 6-12 חודשים, על-ידי מומחה למחלות חניכיים או רופא שיניים. בדיקה הכוללת מדידת עומק כיסים וצילומי רנטגן להעריך גובה עצם סביב שיניים.

 

הטיפולים היעילים

טיפול במחלת חניכיים כולל שלב ראשוני של איזון. מטרת הטיפול הראשוני להקטין מאוד את הגירוי החיידקי בפה ולהביא את המטופל למצב מאוזן בו ספיגת העצם האוחזת בשיניים תהיה מינימלית.

 

טיפול אנטי-אינפקטיבי ראשוני זה כולל סילוק רובד, אבנית, רקמה גרנולרית וגורמים נוספים שאינם מאפשרים תחזוקה תקינה של השיניים והחניכיים. טיפול זה יביא לשינוי בהרכב רקמת החניכיים, מהרכב בצקתי, נפוח ומלא כלי דם לכיוון רקמה סיבית, מוצקה ועשירה בקולגן.

 

קלינית הריפוי יתבטא בכיווץ חניכיים ומראה חניכיים ורוד ובריא. במטופלים מעשנים, שלב ריפוי ראשוני זה ימשך זמן ארוך יותר וידרוש טיפולים אינטנסיביים ורבים יותר כדי להגיע למצב של חניכיים בריאים.

 

לאחר השגת איזון במצב החניכיים, תקבע למטופל תוכנית תחזוקות מסודרת הכוללת בדרך כלל טיפולים על-ידי שיננית כל 2-3 חודשים ובדיקות מעקב המבוצעות על-ידי מומחים למחלות חניכיים כל 6-12 חודשים. אם המטופל ממשיך לעשן גם בסיום הטיפול הראשוני ובמהלך התחזוקות, תוצאת הטיפול לא תהיה יציבה וישנו סיכון גדול יותר להידרדרות במצב החניכיים.

 

לעתים נדרשת התערבות כירורגית (ניתוחי חניכיים) כדי לאזן את מחלת החניכיים. במטופלים מעשנים ישנו ריפוי איטי יותר ומעוכב, ישנה עליה בסיכון לסיבוכים בעקבות הניתוחים ותוצאות הניתוחים לא תמיד אופטימליות. גם במקרים של חולים מעשנים שעברו ניתוחי חניכיים ישנה חוסר יציבות של תוצאת הטיפול בטווח הארוך ועלייה בסיכון להידרדרות של מחלת החניכיים.

 

הטיפולים הכירורגיים הפריודונטליים כוללים, בין השאר, כירורגיה פלסטית של החניכיים למשל במצבים של נסיגת חניכיים. טיפולים אלה כוללים טיפולים אסתטיים בחניכיים, השתלות חניכיים וביצוע טיפולים עדינים ומורכבים. ברוב המקרים לא יבוצעו טיפולים אילו במעשנים בגלל פוטנציאל הריפוי הלקוי. כך שהמטופל המעשן מונע מעצמו אפשרות לסוגים רבים של טיפולים אסתטיים מתקדמים.

 

במקרים בהם נעקרו שיניים ויש צורך בביצוע שתלים דנטליים, ישנה עליה ברמת הסיבוכים וירידה בסיכויי ההצלחה של השתלים בעקבות פעילות רקמתית לקויה במעשנים.

 

שתלים דנטליים כמו שיניים יכולים לפתח סביבם דלקת, במעשנים ישנה עליה בסיכון להתפתחות דלקות וזיהומים סביב שתלים.

 

הניקוטין גורם לכתמים צהובים על השיניים, על האצבעות ועל כל דבר נוסף שהוא בא איתו במגע. כך שמלבד לנזקים הבריאותיים ישנה גם פגיעה אסתטית משמעותית במעשנים.

 

הכותבת היא מומחית למחלות חניכיים ומנהלת פורום רפואת השיניים 'כצט-דנטל'

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הנזק של עישון סיגריות לשיניים ולחניכיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים