שתף קטע נבחר

טורקיה: עשרות עצורים, ירי גז מדמיע

הפגנות בטורקיה לציון שנה למהומות בכיכר טקסים שבאיסטנבול. עד כה דווח על 32 עצורים. המשטרה עושה שימוש בגז מדמיע

שנה אחרי המהומות בכיכר טקסים חזרו הערב (שבת) מאות מפגינים לאיסטנבול ומולם התייצבו כ-25 אלף אנשי משטרה. לפי הדיווחים מטורקיה, עד כה נעצרו לפחות 32 מפגינים והמשטרה ירתה גז מדמיע. ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן תקף מוקדם יותר: "הם מתמרנים את הנוער שלנו".

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

ארדואן נשא נאום בפני אלפים מתומכיו באיסטנבול והזהיר שמפגינים שישתתפו במחאה המתוכננת ייעצרו. "אתם לא יכולים להשתלט מחדש על כיכר טקסים כפי שעשיתם בשנה שעברה. עליכם לכבד את החוק", אמר ארדואן. "אם תעשו זאת בכל זאת, הרשויות ינקטו בכל האמצעים כדי להבטיח את הביטחון". גם מושל איסטנבול חוסיין אבני מוטלו הזהיר את המפגינים. "לא נסבול פעולות שמובלות על ידי אג'נדות שליליות ונפעל נגדם אם יפרו את החוק".

 

המפגינים חזרו לרחובות (צילום: AP) (צילום: AP)
המפגינים חזרו לרחובות(צילום: AP)

נמלטים מכוחות המשטרה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נמלטים מכוחות המשטרה(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

היערכות השוטרים בכיכר טקסים, היום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
היערכות השוטרים בכיכר טקסים, היום(צילום: EPA)

אירועי השנה שעברה בכיכר טקסים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אירועי השנה שעברה בכיכר טקסים(צילום: EPA)

בתוך כך, כתב של רשת CNN באיסטנבול הותקף בעת שהעביר דיווח בשידור חי ברשת הטלוויזיה האמריקנית. הכתב, איוון ווטסון, צייץ לאחר מכן בחשבון הטוויטר שלו כי משטרת טורקיה עיכבה אותו ואת הצוות שלו לחקירה במהלך הדיווח והוסיף כי אחד מהשוטרים בעט בו עם ברכו. כעבור זמן קצר הוא וצוותו שוחררו.

 

ההפגנות אשתקד, שהחלו בתור מחאה מצומצמת להצלת פארק גזי באיסטנבול, גרמו בסופו של דבר לשלושה מיליון בני אדם לצאת לרחובות. שמונה בני אדם נהרגו ואלפים נפצעו כתוצאה משימוש הרשויות בגז מדמיע ובאמצעים נוספים לפיזור הפגנות. המחאה שככה לבסוף, אולם התפרצה מחדש כמה פעמים בשנה שחלפה, ולאחרונה בעקבות הפיצוץ במכרה הפחם שבו נהרגו כמעט 300 בני אדם.

מעצר בשידור חי. שוטר על אזרחי עם הכתב איוון ווטסון ()
מעצר בשידור חי. שוטר על אזרחי עם הכתב איוון ווטסון

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

לקראת יום השנה למהומות, פורסמה קריאה לצאת להפגין מטעם "אחדות טקסים", ארגון הגג של איגודי עובדים, עמותות חברתיות ומפלגות אופוזיציה. "נהיה בכיכר עם מיליוני אנשים", הם כתבו - והעלו חשש מפני התחדשות העימותים עם כוחות הביטחון.

"ארגוני טרור עושים מניפולציות". ארדואן ()
"ארגוני טרור עושים מניפולציות". ארדואן

בתגובה, נשא ארדואן נאום באיסטנבול אתמול: "אנשים קוראים להפגנות אבל אתם, הנוער הטורקי, לא תגיבו לקריאה. ארגוני הטרור האלו מפעילים מניפולציות על הנוער שלנו, שפגיע מבחינה מוסרית וכלכלית, כדי שיתקוף את האחדות שלנו ויאיים על הכלכלה שלנו", הוא הוסיף. כך או כך, 25 אלף שוטרים בעיר כבר ערוכים לכל מצב, ומצוידים ב-50 זרנוקי מים.  

 

"הרוח של גזי ממשיכה לרחף מעל ארדואן", אמר סולי אוזל, מדען מדינה מאוניברסיטת קדיר באיסטנבול. "המחאה אולי שככה, אבל חוסר שביעות הרצון עדיין קיים והוא עוד יתגבר". לדבריו, "מאז האירועים בגזי, ארדואן פיתח הרגל של יצירת אויבים חדשים ומציאת שעירים לעזאזל לביסוס שלטונו. זה אמנם הביא לו קולות בקלפיות, אבל זו לא אסטרטגיה לטווח רחוק. לא ניתן לנצח במלחמה נגד עמך שלך".

 

במרס זכתה מפלגתו של ארדואן הצדק והפיתוח לניצחון סוחף בבחירות המקומיות שנערכו ברחבי המדינה, והוא עדיין זוכה לתמיכה רבה, בעיקר בקרב העניים והציבור הדתי, בזכות היחס שלו לאיסלאם והשגשוג הכלכלי שהוא מטפח. עם זאת, מאז המהומות, המעמד הבינוני החילוני בטורקיה התנכר לארדואן נוכח ההתבטאויות הבלתי מתפשרות שלו וחוקיו השנויים במחלוקת, דוגמת הטלת מגבלות על השימוש באינטרנט, על רכישת אלכוהול ועל פעילות הרשות השופטת.

 

מומחים נוספים סבורים כי ההפגנות ממשיכות להשפיע על הדיון הציבורי. "הן מסמנות סף חדש לדמוקרטיה הטורקית", אמר חליל איברהים בחאר, פרופסור לסוציולוגיה במכון אנקרה לאסטרטגיה. "הכול מתחלק ל'לפני' ו'אחרי' המחאה בפארק גזי". עם זאת, לדבריו, עוד מוקדם לקרוא לזה מהפכה. "לא ניתן להגשים זאת תוך חודשים או אפילו כמה שנים, במיוחד כשהמפגינים מתמודדים עם כוח מאיים שמחזיק בכל הקלפים".


פורסם לראשונה 31/05/2014 16:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מפגינים ליד כיכר טקסים
צילום: EPA
צילום: AFP
רג'פ טאיפ ארדואן
צילום: AFP
מומלצים