שתף קטע נבחר

הפרס לזוכה במונדיאל: זינוק בשוק ההון

מחקר של גולדמן זאקס מצא תבנית לפיה המדינה שזוכה במונדיאל נהנית מזינוק בשוקי המניות שלה. לעומתה, המפסידה בגמר צפויה לירידה בביצועי השוק. אך אליה וקוץ בה, אחרי חודשיים בממוצע גם השוק של הזוכה ייפול

משתלם להחזיק אצבעות לשחקני המונדיאל: הנבחרת הזוכה בגביע העולם בכדורגל יכולה להביא לרווח מיידי עבור המשקיעים בשוק המניות של אותה מדינה. אך כדאי למשקיעים להיות זריזים משום שהחגיגה אחרי הניצחון לא נמשכת זמן רב.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה :

מונדיאל בברזיל: נכס או נטל כלכלי?  

כמה משתלם בכלל לארח מונדיאל?

גרפיטי יצירתי: מחאה נגד המונדיאל

 

זו המסקנה של בנק ההשקעות גולדמן זאקס, שפרסם דו"ח נרחב על ההשפעה הכלכלית של משחקי הגביע העולמי. על פי האנליסטים של הבנק, קיימת "תבנית ברורה של ביצועים טובים מהממוצע, בשבועות שלאחר גמר הגביע העולמי, במדינה שהנבחרת שלה זכתה". בממוצע, השוק המקומי של הזוכה רושם ביצועי יתר בשיעור של 3.5% בחודש הראשון, כך על פי המחקר.

 

ארגנטינה במונדיאל 1978 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
ארגנטינה במונדיאל 1978(צילום: Gettyimages)

 

המסקנות מבוססות על סטטיסטיקות מאז שנת 1974, אז זכתה מערב גרמניה בגמר מול הולנד, ונראה כי הן עקביות לאורך השנים. המדינה היחידה שלא הצליחה לרשום ביצועים טובים יותר לאחר זכייתה, הייתה ברזיל בשנת 2002. בתקופה ההיא כלכלת ברזיל הייתה במיתון וחוותה משבר במטבע המקומי.

 

בתום שנה מהגמר - צניחה של 4% בשוק של הזוכה

"אם אין במדינה משבר כלכלי חמור, הזוכה נוטה ליהנות מפירות ההצלחה בשווקים לתקופה קצרה", כך כתב פיטר אופנהיימר, אסטרטג ההון הגלובלי של גולדמן זאקס, בדו"ח שפורסם ביום שלישי האחרון.

 

דוגמה יוצאת דופן היא ספרד, שרשמה עלייה של 5.7% בחודש שלאחר זכיית הנבחרת הספרדית בגביע של 2010 - זאת על אף שהמדינה, יחד עם מדינות רבות אחרות באירופה, היתה בעיצומו של משבר כלכלי ופיננסי.

 

נבחרת ספרד עם במונדיאל 2010 (צילום: GettyImages Image Bank) (צילום: GettyImages Image Bank)
נבחרת ספרד עם במונדיאל 2010(צילום: GettyImages Image Bank)

 

"על המשקיעים להיות זהירים, עם זאת, ולא לחשוב שהאופוריה תוביל לעליות לאורך זמן. הסנטימנט יכול לקחת אותך רק למרחק מסוים - ובממוצע, המדינה הזוכה רושמת ביצועים נמוכים ב-4% בשנה שלאחר הגמר", לדברי אופמנהיימר. "נראה שהמסר הוא: תהנו מהעליות כל עוד הן מתרחשות".

 

ומה עם המדינה שמפסידה בגמר? על פי גולדמן זאקס, היא מציגה ביצועי שוק טובים יותר ב-2% בממוצע, בחודש הראשון שלאחר הזכייה במקום השני.

 

אולם, נתון זה מוטה באופן קיצוני במיוחד, בעקבות העלייה בשיעור של 33% אותה רשמה ארגנטינה בחודש שלאחר ההפסד בגמר של מונדיאל 1990 לגרמניה. התקופה שלאחר המונדיאל, ארגנטינה הייתה בעיצומו של תהליך התאוששות מהפחתת ערך המטבע המקומי. כך שלמעשה, מהנתונים של הדו"ח עולה כי 7 מתוך 9 המפסידות רשמו ביצועי חסר בשיעור של 1.4%.

 

דייגו ארמנדו מראדונה, מונדיאל 86' (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דייגו ארמנדו מראדונה, מונדיאל 86'(צילום: AFP)

 

"מעניין לראות כי הביצועים הגרועים לא עוצרים שם", אמר אופנהיימר. "רוב המפסידות בגמר הגביע העולמי רשמו ירידות מתמשכות, עם ממוצע צניחה בשיעור של 5.6% במהלך 3 החודשים הראשונים שלאחר משחק הגמר".

 

לדברי אופמנהיימר, ה"מטרה הסופית" היא לזכות בגביע ולארח את המשחקים, משום שגם בחזית זו נרשמים ביצועים טובים ב-2.7% בחודש הראשון שלאחר האירוע. כעת, נותר לחכות ולראות האם ברזיל, המארחת ואחת המועמדות המובילות לזכייה בגביע, תוכל לעמוד במשימה.

 


פורסם לראשונה 03/06/2014 15:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים