שתף קטע נבחר

"רצחתי את גרושתי וחמותי בגלל המלחמה"

גבר נידון לשני מאסרי עולם, ו-15 שנה לאחר מכן ביקש משפט חוזר בטענה שביצע את המעשים בגלל טראומה מיום כיפור. מה החליט העליון?

כ-15 שנה לאחר שהורשע ברצח גרושתו וחמותו פנה אסיר לבית המשפט העליון וביקש לקיים משפט חוזר. לטענתו, בעת ביצוע המעשים הוא סבל מהפרעה פוסט-טראומתית שממנה סבל בשל השתתפות במלחמת יום הכיפורים. שופט העליון אליקים רובינשטיין דחה את בקשתו בנימוק שלא הוכח קשר בין הדברים.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

הגבר הורשע ברציחות ב-1999 בבית המשפט המחוזי בתל אביב ונגזרו עליו שני מאסרי עולם. בעוד שנמצא שרצח החמות בוצע בירייה בעורף, נסיבות רצח גרושתו אינן ידועות עד היום וגופתה לא נמצאה. לאחר שביצע את המעשים הוא לקח את בנם המשותף ונסע אתו לשווייץ, שם התגורר עמו תחת זהות בדויה, עד שנלכד.

 

לאורך המשפט הוא הכחיש את אשמתו, אך הורשע לבסוף על סמך ראיות נסיבתיות. ערעור שהגיש לבית המשפט העליון נדחה, אך ביוני 2013 החליט הנשיא שמעון פרס - בהסכמת שרת המשפטים ציפי לבני - לקצוב את עונשו ל-40 שנה בשל התנהגות טובה.

 

לאחרונה הוא ניסה שוב להפחית את העונש ופנה לעליון בבקשה למשפט חוזר, שבמסגרתה למעשה הודה ברציחות. הוא טען שהוא סובל מהפרעה פוסט-טראומתית ופרנואידית בעקבות מלחמת יום כיפור, ולכן לא היה מודע למעשיו.

 

המדינה התנגדה לבקשה, בין היתר בטענה שלא הוכח קשר סיבתי בין מצבו הנפשי לבין ביצוע הרציחות.

 

המבקש ירה לעצמו ברגל

השופט רובינשטיין ציין שכדי להורות על משפט חוזר בסוגיה זו, על המבקש להביא ראיות חדשות שיכולות להביא לשינוי משמעותי בעונש שהוטל עליו. אלא שהעלאת טענות בדבר מצבו הנפשי כ-18 שנה לאחר ביצוע המעשים מעלה קושי ממשי, בפרט כשלאורך כל הדרך כפר המבקש בביצוע העבירות.

 

לפי השופט, המבקש "ירה לעצמו ברגל" כשעמד על כפירתו ומנע מבית המשפט מלברר את מצבו הנפשי קודם לכן. כיום, נפסק, קשה מאד להשתכנע בדבר קיומו של קשר סיבתי בין מעשיו לבין ההפרעות הנפשיות שלו, גם אם הוא באמת סובל מהן.

 

השופט רובינשטיין דחה את הבקשה והוסיף שגם אם המבקש היה זוכה במשפט החוזר, לא היה שינוי משמעותי בעונשו לנוכח קציבתו בידי הנשיא.

 

השופט צדק: רק במקרים שבהם מוגשות חוות דעת בעלות משקל סגולי ממשי, שיש ביכולתן כדי לשנות את הכרעת הדין, ניתן יהיה להורות על קיום משפט חוזר. כמו כן, ה"זיגזוג" בגרסתו של המבקש, שלפתע הודה שביצע את העבירות אך לא היה כשיר לעמוד לדין, הוביל גם הוא לדחיית בקשתו. אדם שמבקש קיומו של משפט חוזר צריך לדבוק בגרסה אחידה לאורך כל הדרך.

 

  • לקריאת ההלטה המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד ניר יסלוביץ' עוסק בתחום הפלילי ובבקשות למשפטים חוזרים
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ב"כ המבקש: עו"ד יוליאן לנדסמן
  • ב"כ המשיבה: עו"ד ג'ואי אש

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים