שתף קטע נבחר

לא רק הגולם: מסע בעקבות יהדות צ'כיה

400 אלף יהודים חיו בצ'כיה, אך כיום נותרו בה 3,000 בלבד. בפילזן הגדולה עומד בית כנסת מפואר, אך רק 13 יהודים מתגוררים בה. "כשנעמדתי לבדי על בימת בית הכנסת הריק, הרגשתי לפתע צורך לומר 'קדיש' במנגינת תפילת 'נעילה' לזכר הקהילה האדירה שהושמדה". שלומי גולדברג יצא למסע

עם כל הכבוד למהר"ל ולגולם מפראג (ויש כבוד), קהילת יהודי צ'כיה הטביעה את חותמה על סביבתה במשך למעלה מאלף שנה. יהודיה סבלו מפוגרומים ורדיפות – ונהנו גם מ"תור זהב" קצרצר, שהסתיים עם חיסולה של הקהילה היהודית במדינה (לרוב במחנה ההשמדה טרייזנשטאט).

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

את הבמאי והמגיש שלומי גולדברג עניין סיפורה הכמעט נשכח של הקהילה העתיקה והנעלמת, כפי שעניינה אותו קהילת-האחות בסלובקיה, עד לסרט שזיכה אותו בפרס ההצטיינות של ארגון "בני ברית", ובמיוחד ביקש להעמיק את הצריבה התודעתית, בהשוואה למשל לקהילות הגדולות של פולין, הונגריה או רומניה.

 

עוד תרבות בערוץ היהדות :

 

היום (ד') משודר סרטו של גולדברג "שיר שחלמתי - מסע בעקבות יהדות צ'כיה", בערוץ הראשון, ומביא לא רק את סיפורן של הערים הגדולות, פראג ופילזן - אלא גם את סיפור החיים היהודיים בעיירות הקטנות צ'סקי קרומלוב, מיקולוב, סטראז'ניצה ועוד.

 

שריד דומם לקהילה שמנתה 400 אלף איש  (צילום: ערוץ 1) (צילום: ערוץ 1)
שריד דומם לקהילה שמנתה 400 אלף איש (צילום: ערוץ 1)

 

"הביקור בעיירות הקטנות חושף תופעה מעניינת", כך גולדברג. "ישראלים וכן יהודים מחו"ל, שהם יוצאי צ'כיה, מגיעים לבקר כתיירים, וכאשר הם מגלים את השורשים שלהם באחת העיירות, הם מנסים לטפח את מה ששרד ולהחזיר עטרה ליושנה: משפצים את בתי הכנסת הנטושים, ומטפחים את בית הקברות המקומי".

 

3,000 יהודים נותרו

בשנת 1867 החל תור הזהב של יהודי צ'כיה, שהחלו לקבל זכויות אזרחיות. "עד למלחמת העולם השנייה נוצר מצב חריג יחסית, שבו פרחו במדינה

שתי קהילות יהודיות: החרדית הוותיקה שבה היו חברים תושבים מקומיים לצד מהגרים מפולין וממדינות נוספות שבהן יהודים סבלו, ובמקביל", כך גולדברג, "פרחה בצ'כיה גם קהילה רפורמית שאליה התווספו מהגרים מגרמניה.

 

"דוגמה לכך היא בית הכנסת הספרדי-רפורמי שפועל בפראג. במקום יש עוגב, ומי שניצח לפני השואה על המקהלה שפעלה במקום, הוא פרנטישק שקרופ, מלחין ההמנון הלאומי, על אף שהיה גוי".

 

ב-1939 מנתה הקהילה כמעט 400 אלף איש. במהלך השואה נרצחו כ-250 אלף מהם. "היהודים בתקופה שקדמה לשואה, היוו חלק חשוב ונכבד בכל עיר וכפר. בתי הכנסת הגדולים והמפוארים בלטו בנוף המקום. אלה ששרדו את השואה, עלו ברובם לישראל, והיוו עמוד תווך בהקמת המדינה".

 

גולדברג מספר כי בצ'כיה 2014 חיים כ-3,000 יהודים בלבד, שרובם מתגוררים בפראג, שריד עצוב למורשת מפוארת. "דוגמה בולטת לחורבנה של יהדות צ'כיה, ניתן לראות בעיר פילזן. במקום יש בית כנסת שבו אלפיים מקומות ישיבה, והוא השלישי בגודלו בעולם - ואחד המפוארים ביותר שראיתי אי-פעם. בכל עיר המחוז הגדולה פילזן נותרו כיום רק 13 יהודים.

 

"אחד הרגעים שריגשו אותי יותר מכל במהלך הכנת הסרט, היה רגע הכניסה לבית הכנסת הענק והיפה של פילזן, כשנעמדתי לבדי על בימת בית הכנסת, מאחורי ארון הקודש המפואר - ולפניי בית הכנסת הריק. לפתע הרגשתי צורך אמיתי לומר 'קדיש' במנגינת תפילת 'נעילה', לזכר הקהילה האדירה הזו שהושמדה כולה".

 

אי קטן שחף מאנטישמיות

גולדברג (49) סיים לימודי תואר ראשון ושני במשפטים, הוסמך כפרקליט, ועשה את תקופת ההתמחות שלו אצל ד"ר יורם דנציגר, כיום שופט בית המשפט העליון. 

 

 

אלא שאז, בצעד שהיה נדיר באותה תקופה בקרב הציבור הדתי-לאומי, החליט להשתתף בקורס כתבים שנערך ב"קול ישראל", וחיידק העיתונות דבק בו בשנת 1999 מונה למנהל המחלקה למורשת ישראל בערוץ הראשון, ולפני כתשע שנים החל לערוך ולהגיש את תוכנית היהדות והמסורת המרכזית של הערוץ, "הבית היהודי".

 

כשהוא נשאל איך כמשפטן איפשר לנפתלי בנט לגנוב לו את המותג, גולדברג פורץ בצחוק ואומר: "היה לנו בהחלט קייס משפטי, אבל המושג 'הבית היהודי' ותיק ושורשי, ולכן בסוף הוחלט לוותר. אבל שיהיה ברור - אנחנו היינו קודם".

 

עד כמה גל האנטישמיות ששוטף את אירופה משפיע על הקהילה היהודית הקטנה בצ'כיה?

 

"לא רק שלא חשתי באנטישמיות במהלך הצילומים שם, מבחינה מדינית, צ'כיה היא אחת הידידות הקרובות ביותר של מדינת ישראל, וידידות זו היא ארוכת שנים.

 

"רבים מכירים את עסקת הנשק ההיסטורית עם צ'כיה בשנת 1948, שסייעה רבות לניצחון ישראל במלחמת השחרור, אבל פחות יודעים כי לאחר התמוטטות הגוש הסובייטי, צ'כיה וגם המדינה האחות סלובקיה, תומכות בישראל בהצבעות באו"ם ובאופן פומבי.

 

"היחס החם ליהודים ולמדינת ישראל, מתבטא גם בעובדה שבצ'כיה ובסלובקיה הוכרז על יום זיכרון שנתי לשואת יהודי אירופה. בכל בתי הספר עורכים טקסים, לומדים על ההיסטוריה היהודית בשואה, ותלמידים מצטיינים מוזמנים לסיורים מיוחדים במחנות ובגטאות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 1
"מחזירים עטרה ליושנה בעיירות הנטושות מיהודים". שלומי גולדברג
צילום: ערוץ 1
מומלצים