שתף קטע נבחר

ועכשיו למשהו מצחיק לגמרי: מצעד המערכונים של מונטי פייתון

המכשפה ששוקלת כמו ברווז, או הבדיחה המצחיקה (והקטלנית) בעולם? התוכי המת או ביגוס דיקוס? לקראת האיחוד של מונטי פייתון, מועדון הסרט המופרע מגיש לכם את 25 המערכונים הטובים ביותר של החבורה - עכשיו תורכם לדרג אותם

אחרי שנים של שמועות, הכחשות, הכרזות והבטחות, הבלתי ייאמן קורה - וביולי הקרוב יתכנסו בלונדון מעריצים מכל העולם, בשביל לחזות בחמשת חברי מונטי פייתון הנותרים, שוב ביחד. ג'ון קליז, אריק איידל, מייקל פאלין, טרי ג'ונס וטרי גיליאם יעלו לבמה תחת הכותרת "One Down, Five to Go" - או בתרגום חופשי: "אחד כבר מת, עוד חמישה למנאייק" (המשפט מתייחס לגרהם צ'פמן, שהלך לעולמו ב-1989).

 

וזה, כמובן, תירוץ מעולה לפסטיבל - או ליתר דיוק, פסטיבל מונטי פייתון שיערוך מועדון הסרט המופרע בסינמטקים ברחבי הארץ. במהלך החודש הקרוב ייערכו הקרנות, מופעים והרצאות על החבורה, כולל אירוע מחווה לג'ון קליז, וגם לאלוהים (!). ובמסגרת הפסטיבל, בפעם הראשונה בתולדות המדור אנחנו פונים אליכם, הקוראים: ספרו לנו אתם, מה המערכון הטוב ביותר של מונטי פייתון? נכון, זו שאלה לא הוגנת. 40 שנה, לך תזכור וכל זה. אז כדי לעזור לכם לבחור, צמצמנו את רשימת המועמדים ל-25 סצנות מובחרות ואהובות, כשהסצנות הזוכות ישולבו באירועי מונטי פייתון בסינמטקים. קדימה: צפו, הצביעו והשפיעו (מותר גם סתם לצפות, אלא שאז תבוא האינקוויזיציה הספרדית).

 

התוכי המת

במקור נקרא "מערכון חנות החיות", ונחשב לאחד המפורסמים בהיסטוריה (כולל מחווה מצד מרגרט תאצ'ר, לא פחות). מדובר בקונפליקט בין אדם בשם אריק פרליין (נכון שלא ידעתם שיש לו שם?) ובעל חנות שמתעקש שהתוכי המת שמכר לו דווקא חי. במקור המערכון הוא עיבוד לקטע שמייקל פאלין היה מבצע עם גרהם צ'פמן על סוחר מכוניות שמתעקש שהמכונית שהוא מוכר ללקוח בסדר גמור, למרות שתוך כדי שיחה נופלים ממנה חלקים. גם המערכון העתיק הזה מבוסס על תקרית אמיתית שקרתה לפאלין עם סוחר מכוניות אמיתי.

 

 

שיר חוטב העצים

הרעיון למערכון נולד בשיחה של מייקל פאלין עם אחד מצלמי הסדרה, שסיפר על כל העבודות הקודמות שלו. אחת מהן היתה חוטב עצים. זהו אחד הקטעים המפורסמים של החבורה, והשיר בוצע פעמים רבות על ידי פאלין וגם אריק איידל. רבים מהמרים שיבוצע גם במופע האיחוד. בגרסה זו, מתוך "משהו שונה לגמרי", אפשר לראות בסוף הקטע את ג'ון קליז מסתובב על האש.

 

 

ריקוד סטירות הדגים

15 השניות המטופשות ביותר שתראו היום. עם סוף מפתיע שכמותו לא נראה מאז "החוש השישי".

 

 

המשרד להליכות מטופשות

המערכון הזה הוא הוכחה לכך שג'ון קליז הוא גאון סלפסטיק. עם השנים הוא התקשה לבצע את הכוריאוגרפיה של המערכון, ולקראות סיבוב ההופעות המתקרב הוא הכריז שבשום אופן אינו מתכוון לבצע הליכות מטופשות על הבמה. קליז תהה לא פעם איך מעריצים מחשיבים את המערכון הזה כאחד הטובים, כשהוא בסך הכל מבוסס על הליכה מטופשת. למרות שאין לו ביצועים רבים, גרסה בימתית מתקדמת שלו צולמה מול קהל חי במופע בהוליווד, שעותק פילם מתורגם יחיד שלו ינדוד בין הסינמטקים במהלך החודש.

 

 

נאדג' נאדג'

המערכון הזה נכתב על ידי אריק איידל לתכנית אחרת ב-BBC ונדחה. רק בפייתוניה הוא זכה לבצע אותו והביטוי "Nudge nudge, wink wink" הפך שגור בשיחות כשמדובר ברמיזה על משהו מיני. בעוד שהפייתונים היו כותבים בזוגות (קליז + צ'פמן, ג'ונס + פאלין), איידל היה כותב את רוב הדמויות שלו לבד. הדמות חולת המין של איידל עשתה קאמבק בפרסומות לשוקולד.

 

 

סצנת הסקילה

הסצנה הראשונה שצולמה ל"בריאן כוכב עליון". הסרט עצמו נכתב בשבועיים של חופשה בברבדוס. קדמה לכך הכנה של שבועות במהלכם קראו בתנ"ך ובברית החדשה, חקרו את ספרי ההיסטוריה וכל זה במטרה ליצור קומדיה שמבוססת על דברים אמיתיים. העובדה שהיו כל כך הרבה פלגים בעם, או שנשים לא הורשו להשתתף בסקילה, היו נכונות הסטורית. העובדה שהן קנו זקנים ושלמנהל הסקילה היתה משרוקית - אלה כבר המצאות שלהם. על הסצנה הזו קיבלו הפייתונים תלונה מהרבנים של ניו יורק, על שימוש בטלית שמכסה את ראשו של קליז. הפייתונים שאלו את המלבישה, והיא ענתה: "ביקשתם משהו מלפני 2,000 שנה". עותק פילם של הסרט יוקרן בשלמותו במפגש "פייתון ואלוהים בקומדיה".

 

 

הבדיחה הכי מצחיקה בעולם

קטע זה נחשב לפורץ דרך. הוא שודר בתוכנית הראשונה של מונטי פייתון, ב-5 באוקטובר 1969. המערכון נחשב לאחד הקטעים המוקומנטריים הראשונים בטלוויזיה ובכלל, יש בו בדיחה שמי ששומע אותה מת במקום. הבדיחה עצמה מסופרת בקטע רק בתרגום הגרמני שלה, ולכן הקהל נשאר בחיים. בכל אופן, הנה הבדיחה - מי שרוצה לרקוד עם המוות, מוזמן לתרגם.

 

Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! … Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.

 

 

המכון לוויכוחים

אחד המערכונים הלוגיים המפורסמים של החבורה. פאלין מגיע למקום שמספק חוויית ויכוח תמורת תשלום, אבל לא מרוצה מהשירות שכולל בעיקר סתירות ולא הצגת דעה נגדית. המערכון זכה לביצועים רבים. גרסה זו היא מתוך המופע בהוליווד שצולם גם כסרט קולנוע ועותק הפילם המתורגם היחיד בארץ יוקרן באירועי לילה לבן בת"א ובירושלים במופע שירה בציבור של שירי פייתון, בו יתארח תומר שרון.

 

 

שורפים מכשפה

מה שוקל יותר, ברווז או מכשפה? הקטע הקלאסי הזה היה חביב על בעלי מבשלת בירה בשם "הכבשה השחורה" ביורקשייר. ב-2011 החלה המבשלה לייצר בירה עבור הפייתונים בשם Monty Python's Holy Grail Ale. למי שמעוניין, הערכה כוללת אריזה בסגנון האנימציה של טרי גליאם, ומעל המרכיבים מצויין בפירוש: "בושל מעל מכשפה בוערת".

 

 

כל זרע הוא קדוש

הנקמה של מונטי פייתון בכנסיה הקתולית על כך שהחרימה את "בריאן כוכב עליון". בשיר קליל ועוקצני מסביר פאלין לעשרות ילדיו שמפני שהכנסיה לא מרשה לו להשתמש בקונדום, הילודה לא מפסיקה בבית - ועכשיו צריך למסור אותם לניסויים מדעיים. האגדה מספרת שאת שוט הסיום המורכב כל כך צילמו בסך הכל פעמיים, ושהבמאי, טרי ג'ונס, המשיך ללבוש שמלה גם כשלא הופיע מול המצלמה. הסרט יוקרן בשלמותו במסגרת המחווה לג'ון קליז בסינמטקים.

 

 

מטומטם השנה מהמעמד הגבוה

מערכון מטומטם במיוחד ובו מטומטמים מהמעמד הגבוה צריכים לעבור מסלול מכשולים. ג'ון קליז סיפר שבגלל המערכון הזה לא קיבל תואר כבוד מהמלכה. המערכון גפ גרם לירידת הסדרה "הקרקס המעופף" בפינלנד אחרי ארבעה פרקים, בטענה שהוא פוגע באנשים שסובלים משיתוק מוחין. שימו לב לקהל המריע שמשלב בין אנשים אמיתיים לחמורים מקרטון.

 

 

ספאם

הביטוי "ספאם" (דואר זבל) נולד במערכון זה. מדובר במסעדה שמגישה רק ספאם, שהוא בשר משומר בקופסה שהיה נפוץ בימי הקצבות המזון בבריטניה של מלחמת העולם השנייה, והפך ללוף הלאומי שלהם. לבריטים די נמאס ממנו והביטוי ספאם מבטא את העובדה שאתה מקבל משהו שוב ושוב ושוב, ומכאן נולד החיבור לדואר זבל. הוא גם מבטא את רגע השיא של טרי ג'ונס כשהוא לובש בגדי נשים.

 

 

האביר השחור

מתוך "הגביע הקדוש", האביר השחור לא מפנה את הדרך לאף אחד, והדם הזה שמשפריץ מהמקום שבו היתה פעם יד - זו בכלל שריטה. בשביל הסצנה הזו היו צריכים כפיל בעל רגל אחת. למרבה המזל, לא הרחק מהיער בו צולמה הסצנה חי נפח סקוטי בעל רגל אחת. לתדהמתם גילו ששמו ריצ'רד ברטון, בדיוק כמו השחקן המפורסם. כך יצא שריצ'רד ברטון שיחק בגביע הקדוש.

 

 

קראנצ'י פרוג

צפרדע פריכה הוא אחד המוצרים של חברת הממתקים של טרי ג'ונס. יש פה הרבה גועל נפש. למעשה, זה מערכון קיא מוקדם של החבורה, ז'אנר שיגיע לשיאו ב"טעם החיים" (מערכון 25 ברשימה זו). מחווה למערכון קיימת בסדרת סרטי "הארי פוטר", שם מוזכרים ממתקי צפרדע שוקולד פריכה ואשכולות מקקים.

 

 

ההיסטוריה של הבדיחה

מערכון בו צ'פמן מסביר בהנחייה יבשה על ההסטוריה של הבדיחה והשאר דופקים עוגות קצפת בפרצוף באופן מכני ובלי לצחוק (כמעט: טרי גיליאם נשבר ב-3:50). פה מדובר בביצוע נדיר מתוך הנשף הסודי של השוטר החשאי, מופע צדקה בהשתתפות הקומיקאים הגדולים של אנגליה שנערך אחת לכמה שנים מאז 1976, והפייתונים השתתפו בו פעמים רבות.

 

 

מזלג מלוכלך

כשמונטי פייתון התחילו לעבוד יחד הם גילו שלפעמים היו להם מערכונים עם פתיחה מבריקה, טקסטים מעולים, אבל בלי שורת מחץ שתסגור אותם. מהר מאד הם קבעו כלל: "בלי פאנץ' ליין". לכן המערכונים היו נקטעים בשיאם, מבלי חובת סגירה מסורתית כמו בתוכניות מערכונים אחרות. במערכון הזה, שמתחיל עם תלונה של צ'פמן על מזלג מלוכלך, משתתפים כולם (חוץ מגיליאם, שבטח היה עסוק בליצור סרטים מצויירים לפרק הבא). המשחק מדוייק, הטקטס מצחיק ובסוף, במקום פאנץ' ליין, מחכה פרודיה על תוכניות שמתעקשות לדחוף פאנץ' ליין.

 

 

ארבעת היורקשרים (לפני שלושים שנה)

המערכון הזה נכתב במקור ב-1967 לתוכנית פרה-פייתונית, ועבר גילגולים רבים. כאן ניתן לצפות בו בביצוע עם רואן אטקינסון (מיסטר בין). ג'ון קליז ראה את אטקינסון בפסטיבל סקוטי וביקש שיגיע להחליף את אריק איידל. המערכון הזה הזניק את הקריירה שלו.

 

 

אמצע הסרט

מתוך "טעם החיים". ברור שלא תבחרו בזה, זה דפוק בכל קנה מידה. אבל מי שרוצה להטריל את ההצבעה מוזמן.

 

 

ביגוס דיקוס

אחת הסצנות המבריקות מתוך "בריאן כוכב עליון". השליט הרומאי לא מצליח לבטא את האות ר' - אז מה, זו לא סיבה ללעוג לו. כשהוא קולט את העובדה שעושים ממנו צחוק הוא מתחיל להוציא להורג את כל מי שמשמיע קול גיחוך כשמזכירים את חברו הטוב מרומא... "ביגוס דיקוס". הסרט מתרחש בירושלים של לפני 2,000 שנה ולכן צולם בטוניס. את המימון לסרט קיבלו הפייתונים מהחיפושית לשעבר ג'ורג' האריסון: הוא האמין שנשמת הלהקה המפורסמת בהיסטוריה התגלגלה למונטי פייתון, שהוקמו ב-1969 - שנת פירוק של הביטלס.

 

 

הטירה הצרפתית

בסרט "מונטי פייתון והגביע הקדוש" נלחמה החבורה בתקציב של מאתיים אלף ליש"ט שנאספו ממשקיעים פרטיים. רובם היו מעריצים עשירים כמו חברי לד זפלין ופינק פלויד. עדיין, לא היה תקציב לסוסים, אבל הם זכרו איך בתסכיתים של ה-BBC היו מקליטים את קול הפרסות בעזרת קליפות אגוזי קוקוס. במהלך הסרט כולו הם מדלגים עם קליפות קוקוס ביד במקום לרכוב על סוסים. בסצנה הזו הם נתקלים בצרפתי שמקלל וזורק חיות. למה, אתם שואלים? כי אמא שלכם היתה אוגר ואבא שלכם הסריח מגרגרי יער.

 

 

האינקוויזיציה הספרדית

שחזור הסטורי מדוייק של מה שקרה בספרד של ימי הביניים - אבל עם כריות רכות.

 

 

ונוס בצדפה

מי שחושב שהאנימציה של טרי גיליאם היא השיא הפייתוני - זה הקליפ בשבילכם. בתחילת שנות ה-70, מוטי קירשנבאום הביא פרקים של מונטי פייתון לטלוויזיה הישראלית. אחרי שהיה ברור שעם ישראל לא בשל לסוג כזה של הומור, נולדה התכנית "ניקוי ראש" - אבל קטעי האנימציה הסוריאליסטיים של גיליאם כן הצליחו לשרוד, כקטעי מעבר אצלנו.

 

 

הגנה עצמית נגד פירות

לא מערכון - שיעור לחיים.

 

 

החנות לגבינות מסריחות

בחיי שככה קראו לפרק בו שודר המערכון הזה כשיצא לראשונה בקלטת וידאו בישראל, ולכן נשמור על המסורת. מדובר באדם שמגיע לחנות גבינות שלא מוכרת גבינות. לא נסגיר את הפאנץ', כי אין כזה. אבל הפעם קליז הופך בשנייה האחרונה לקאובוי.

 

 

מר קרוסוט

גועל נפש, זה מה שיש לי להגיד למי שמצביע למערכון המגעיל בהסטוריה של החבורה, מתוך "טעם החיים". טרי ג'ונס, אדם שסובל מעודף עודף עודף עודף משקל הולך למסעדה צרפתית. ג'ונס בילה שלוש שעות במחלקת האיפור כדי להפוך לדמות זו. המערכון כמעט ונזנח, אבל קליז התעקש - כי רצה לשחק מלצר צרפתי שמכוסה בקיא.

 

 

 

 

אלון גור אריה הוא במאי, תסריטאי, מרצה לקולנוע ונופח בכיוון הכללי שלכם. מחווה לג'ון קליז ותולדותיו עם הקרנת הסרט "טעם החיים" תערך בסינמטק ירושלים בשבת, 14 ביוני, בסינמטק חיפה ביום ה', 19 ביוני, בסינמטק שדרות ביום א', 22 ביוני ובסינמטק ת"א בשבת, 28 ביוני. אירוע תולדות הפייתונים, מצעד הסצנות הנבחרות והקרנת פילם של "מונטי פייתון: המופע בהוליווד" ייערכו בסינמטק ירושלים (עם תומר שרון כאורח) בשבת, 21 ביוני, ובסינמטק ת"א במסגרת ארועי לילה לבן , 26 ביוני. אירוע "פייתון ואלוהים בקומדיה" עם הקרנת "בריאן כוכב עליון" ייערך בסינמטק חיפה במוצאי שבת, 21 ביוני, ובסינמטק ירושלים במוצאי שבת, 28 ביוני. מפגש טרנטינו והקרנת "ממזרים חסרי כבוד" ייערך בית ציוני אמריקה ביום ה', 12 ביוני, והקרנת "מלך בניו יורק" של צ'רלי צ'פלין ומפגש על קומיקאים ופוליטיקאים ייערך ביום ג', 10 ביוני. מפגש אריק איינשטיין לילדים ולכל המשפחה עם הקרנת "כמו גדולים" יערך בסינמטק ירושלים בשבת, 14 ביוני. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים