שתף קטע נבחר

צילום: אבישג שאר ישוב, EPA, ירון ברנר, מאיר אזולאי, ששון טירם, גיל יוחנן

אחרי פרישת פואד: הבחירות לנשיאות יידחו?

בעקבות הדרמה בסוף השבוע עוסקת המערכת הפוליטית באפשרות לא לקיים השבוע את ההצבעה, אבל בינתיים ההצעה נתקלת בהתנגדות. סער: "זאת פגיעה בדמוקרטיה". לפיד: "נתנגד לכל יוזמה לדחות את הבחירות לנשיאות". בינתיים, נתניהו בוחן אפשרות לפעול לדחיית הבחירות

לאחר פרישתו של ח"כ בנימין בן אליעזר, שנגדו נפתחה חקירה ביום שישי האחרון, עלתה האפשרות שהבחירות לנשיאות שאמורות להתקיים ביום שלישי יידחו. יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, יקיים מחר (יום א') דיון מיוחד בלשכתו. בינתיים מנסה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לנצל את ההזדמנות כדי לדחות את הבחירות לנשיאות, ולבחון מחדש הובלת מהלך לביטול מוסד הנשיאות או הכנסת מועמד חדש לזירה. ביומיים האחרונים קיים נתניהו סדרת התייעצויות הנוגעות לכוונה לדחות את הבחירות. התייעצויות דומות קיים. גם יו״ר הכנסת, שאף בדק את האפשרות עם חלק מהסיעות ושאל אם יתמכו ביוזמה שכזאת. מלשכתו של נתניהו נמסר: "ראש הממשלה איננו פועל לדחיית הבחירות לנשיאות. מועמדו היה ונותר ראובן ריבלין".

 

יולי אדלשטיין הודיע כי יקיים מחר ישיבה מיוחדת עם היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, וגורמים רלוונטיים נוספים, באשר למצב החדש שנוצר במירוץ לנשיאות. בין היתר ידונו המשתתפים בדחיית הבחירות לנשיאות. מספר חברי כנסת פנו ליו"ר אדלשטיין, עוד לפני כניסת השבת ולאחר יציאתה, על מנת שידחה את הבחירות. אדלשטיין ערך בדיקה בנושא עם מפלגת העבודה ככל הנראה מתוך כוונה שיתעניינו במהלך שאולי יאפשר לבסוף לבן אליעזר להתמודד. יחד עם זאת, במפלגת העבודה הבהירו כי יתנגדו לכל יוזמה שכזאת.

 

 

בניגוד לעמדת נתניהו, שרים בכירים בליכוד והשר יאיר לפיד מתנגדים בתוקף לדחייה. שר הפנים גדעון סער פרסם הודעה בעמוד הפייסבוק שלו שלפיה שוחח עם יו"ר הכנסת אדלשטיין והבהיר לו שהוא מתנגד לכל דחייה של הבחירות לנשיאות. לדברי שר הפנים, שהיה הראשון להתנגד לניסיונות של בנימין נתניהו לבטל את הבחירות לנשיאות: "כל ניסיון לדחיית הבחירות יעצים את הפגיעה בכנסת, במוסד הנשיאות ובדמוקרטיה הישראלית".

 

 

השר גדעון סער. לא לדחות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השר גדעון סער. לא לדחות(צילום: מוטי קמחי)

 

בעניין זה הוסיף גם שר התחבורה, ישראל כץ, כי הוא מתנגד לדחיית הבחירות. "הבחירות מזכירות קרבות בוץ וחבל כי מדובר בתפקיד סימלי אבל חשוב. לא הייתי מעורב בתהליך כי הייתי עסוק בקרבות אחרים", הוא אמר. "למרות נסיבות פרישתו המצערות של פואד בן אליעזר אסור לדחות את הבחירות. יש לאפשר לנשיא חדש להתחיל מיד בתפקידו. אני תומך ברובי ריבלין, לדעתי הוא יכול להיות נשיא מצויין, גם ממלכתי וגם מחובר לעם". מי שעוד מתנגד לדחייה הוא יו"ר יש עתיד שר האוצר, יאיר לפיד, שאמר: "נתנגד לכל יוזמה לדחות את הבחירות לנשיאות".

 

מנגד, חברי הכנסת של קדימה שאול מופז וישראל חסון פנו הערב לאדלשטיין וציינו בפניו כי לאור המצב החדש מאז פרישתו הכפויה של בן אליעזר, הם מבקשים לדחות את הבחירות.

 

בן אליעזר בישיבת סיעת העבודה בכנסת בחודש שעבר.  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
בן אליעזר בישיבת סיעת העבודה בכנסת בחודש שעבר. (צילום: גיל יוחנן)

 

בינתיים, חברי הסיעה מתכנסים הערב בתל-אביב כדי לבחור במי הם יתמכו בבחירות שיתקיימו ביום שלישי הקרוב. יו"ר המפלגה יצחק (בוז'י) הרצוג הבהיר לקראת הישיבה שעדיין לא התקבלה החלטה: "יש עוד כמה ימים עד הבחירות. בכוונתי לקיים התייעצות עם ראשי המפלגות וסיעות האופוזיציה ולהגיע להסכמה אחידה על מועמד או מועמדת". אם לא יהיה שינוי ברגע האחרון, זו תהיה הפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל שלא יהיה נציג למפלגת העבודה בבחירות לנשיאות.

 

בשיחה מוקדמת בין ח"כ הרצוג ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין עלתה האפשרות לדחות את הבחירות לנשיאות בשבועיים, אך נראה שחברי העבודה ידחו את ההצעה. בישיבה אמר הרצוג שחברי המפלגה עברו סוף שבוע סוער ומטלטל על רקע ההתפתחויות: "אני רוצה לאחל לחברנו בנימין בן אליעזר שייצא מהצרה והמצוקה שהוא נמצא בה. אני מכבד את החלטתו שנעשה בצורה מפוכחת. הכי חשוב לשמור על תהליך בחירה מכובדת, אחראית ורצינית".

 

חברי הכנסת של העבודה סרבו לגלות במי הם מעוניינים לבחור. ח"כ איציק שמולי: "אין כרגע שום אפשרות להתכנס סביב מועמד מסוים ולכן יש לאפשר חופש הצבעה. החלטה מסוג אחר לא תעמוד במבחן המציאות בשל נטיות הלב השונות של החברים לאחר הסרת המועמדות של פואד. אני עדיין לא גיבשתי החלטה וכל האופציות פתוחות לרבות להימנע בהצבעה".

 

במהלך ישיבת סיעת מפלגת העבודה הביעו הח"כים את עמדתם בנוגע לתמיכה במועמדים. במהלך הישיבה העלו הח"כים אפשרות שיש לבחון ולפיה הסיעה תודיע על חופש הצבעה כתוצאה מן העובדה שאין מועמד מטעמה, וממילא כעת הסיעה לא מסכימה על מועמד אחד. ככל הנראה יתמכו הח"כים במאיר שטרית ובדליה איציק.

 

 

ישיבת מפלגת העבודה בת"א. חופש הצבעה או מועמד מוסכם? (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ישיבת מפלגת העבודה בת"א. חופש הצבעה או מועמד מוסכם?(צילום: מוטי קמחי)

 

אחר-הצהריים פורסם לראשונה ב-ynet כי בן אליעזר פורש מהמירוץ, לאחר שלטענתו עשו לו "סיכול ממוקד". בן אליעזר אמר: "כמי שנלחם כל חייו, אין בכוונתי להפסיק גם הפעם עד שאביא לחקר האמת. אולי המקרה הזה יוביל לחשבון נפש ולהפסקת התרבות הקלוקלת של 'סיכולים ממוקדים' שהפכו לחלק משגרת חיינו והתנהלותנו כמדינה".

 

בן אליעזר נחקר ביום שישי במשך חמש שעות, בנוגע למימון דירתו במתחם יוקרתי ביפו. לאחר החלטתו לפרוש אמר בן אליעזר: "ביום שישי, בישורת האחרונה של התמודדות ארוכה, ארבעה ימים לפני ההצבעה בכנסת על תפקיד נשיא המדינה, אשר בכל הצניעות הייתי המועמד המוביל לו, זומנתי בהתראה של 20 דקות למשטרה כדי לבדוק את מקורות המימון של דירתי. השבתי על כל מה שנשאלתי, ואף התחייבתי לשוב ולגבות את דברי במסמכים ובהוכחות. אני שב ומדגיש את מה שאמרתי גם במשטרה וגם באמצעי התקשורת בתקופה האחרונה - כל שקל ששולם לקניית הדירה שקוף וידוע".

 

המועמדים האחרים הביעו צער על הפרישה. ח"כ רובי ריבלין (ליכוד), אמר: "יש לי צער גדול על פואד וצער על האווירה הקשה האופפת את

 מערכת הבחירות לנשיאות". ח"כ לשעבר דליה איציק: "אני מצטערת עבור פואד, שיש לו זכויות רבות בתפקידים המשמעותיים בהם כיהן ומקווה בשבילו שיוכיח את חפותו". איציק הוסיפה: "לא ככה ייחלנו שייראה המרוץ לנשיאות. מי שייבחר, משימתו הראשונה תהיה לחזק את אמון הציבור במוסד הנשיאות".

 

ח"כ מאיר שטרית (התנועה): "אני מאחל לעמיתי שיוכיח את ניקיון כפיו וצדקתו במהרה. המרוץ הנוכחי לנשיאות הגיע לצערי הרב למקומות שאינם ראויים למוסד חשוב ומרכזי זה בחיי העם והמדינה". שטרית הוסיף: "אני קורא לכל המתמודדים להתמקד בשלושת הימים שנותרו עד לבחירה בסוגיה היחידה החשובה באמת - והיא מי המועמד המתאים ביותר, בעל ניסיון החיים והרקורד שמכשירים אותו לתפקיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ישיבת מפלגת העבודה, הערב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים