שתף קטע נבחר

לאחר עשרות שנים: מעיין שהתייבש שב לחיים

מעיין עין אווזים שנעלם בתקופה שבה סללו את כביש 90 מקריית שמונה דרומה, התגלה מחדש אחרי שנת חיפושים אחר הנביעה: "התרגשות גדולה"

"המחפר הרים עוד ערימה של עפר, ופתאום זה קרה. לא פרצה מזרקה כמו בסרטים, אלא זרם של מים שהתחיל להתפשט מהנביעה לצדדים. בתוך כמה שעות חצי מהבריכה כבר הייתה מלאה. זו הייתה התרגשות גדולה", כך תיאר יונתן הררי, איש רשות שמורות הטבע והגנים הלאומיים, את שאירע בשבוע שעבר, בעין אווזים שלמרגלות רמת נפתלי.

 

כתבות נוספות בערוץ קיימות וכלכלה ירוקה :

מיחזור בפח הכתום: קפיצה של מאות אחוזים

להיט ברשת: כביש סולארי המייצר חשמל

חדש בבני ברק: חשמל ירוק על גג בית הכנסת

 

אחרי שנה של חיפושים אחר הנביעה, שנעלמה לפני עשרות שנים, המעיין שוב זורם. בקרוב, יוכלו המטיילים בצפון ליהנות ממעיין נוסף בסדרת המעיינות בין צומת גמא לצומת כ"ח בגליל העליון, לצד עין תאו המפורסם ועין בדולח, החדש יחסית.

"הניסיון לאתר ולחשוף את המעיין התחיל במהלך פעילות שאנחנו עושים בשנים האחרונות למיפוי מקורות המים באזור, לקראת פרויקט של הפקת 'אנרגיה שאובה' ברמות נפתלי", סיפר הררי. "במסגרת זו שיקמנו את עין בדולח, והתחלנו לחפש את עין אווזים, יחד עם עזרא יסעור מקיבוץ מלכיה, שעוד זכר את המקום מהתקופה שלפני ההתייבשות".

 

המעיין הנעלם. עין אווזים (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
המעיין הנעלם. עין אווזים(צילום: אביהו שפירא)

 

המעיין נקרא בתקופת הבריטים מקור הפפירוס, אולם שיבוש של השם בפי הערבים הפך אותו לעין בֶּרבֶּר, ומשם המעבר לעין אווזים היה מהיר (בֶּרבֶּר=סוג של ברווז בר). הוא נעלם בתקופה שבה סללו את חלקו הצפוני של כביש 90, מקריית שמונה דרומה.

 

"מציאת המעיין חשובה לטבע ולאזור כולו"

יסעור והררי החלו לחפש את המעיין האבוד לפני כשנה, ובמקום שבו אמור היה לזרום, שתלו בינתיים גומא פפירוס שנקלט והתפשט בהצלחה, מה שהיווה קנה מידה להימצאות המעיין באזור. "היו כמה מקרים שבהם חשבנו שמצאנו אותו, אבל התאכזבנו. גילינו גם צינור שהעביר בעבר את המים לצד השני של הכביש, והעברנו לאזור מים ממעיין אחר, שזרם באזור גבוה יותר של ההר. בכל פעם חשבנו שהנה זה, אבל עכשיו הצלחנו לחלץ את הנביעה עצמה – והיא יציבה".

 

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

בשורה לבעלי החיים (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
בשורה לבעלי החיים(צילום: אביהו שפירא)

 

את כמות המים בנביעה לא ניתן עדיין למדוד, אך בביקור שערכנו במקום, מספר ימים לאחר פריצת הנביעה, העלתה כי הספיקה למלא בריכה בקוטר של קרוב ל-20 מטר ועומק של כ-1.5 מטר.

 

לדברי הררי, המטרה בהחזרת המעיין לפעילות היא שמירה ושחזור של מה שמכונה "בתי גידול לחים", מבחינת הצמחייה והחי. כבר כעת משמשת הבריכה הקטנה מקום מפגש לחיות בר – בעיקר צבאים שיורדים מרמות נפתלי – ויכולים להרוות את צמאונם. "בתוך שנה תהיה פה בריכה מלאה במים נקיים, והמטיילים באזור יוכלו לבקר בה ולשבת לידה, בדיוק כמו שעושים היום במעיינות האחרים באזור. כך שמציאת המעיין חשובה לטבע אך יש לה גם משמעות תיירותית-כלכלית לאזור כולו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
יונתן הררי
צילום: אביהו שפירא
מומלצים