שתף קטע נבחר

פרס בוותיקן: להשיג שלום תמורת ויתורים

נשיא המדינה ויו"ר הרשות הפלסטינית קיימו תפילה משותפת במרכז הנצרות הקתולית, שבראשה עמד האפיפיור פרנסיסקוס. למרות משבר האמון הקשה בין ישראל לפלסטינים אמר פרס: "הם שכנינו, עלינו לעמול כדי להשיג שלום"

אופטימיות בצל הקיפאון המדיני: על רקע המשבר ביחסים בין ישראל לרשות הפלסטינית, הביע הערב (יום א') נשיא המדינה שמעון פרס תקווה להשגת שלום עם הפלסטינים. פרס ויו"ר הרשות אבו מאזן היו אורחיו של האפיפיור פרנסיסקוס, שהזמין את השניים לוותיקן במהלך ביקורו באזור לפני שבועיים. "השלום אינו בא מאליו", אמר פרס בנאום שנשא לאחר תפילה משותפת בכס הקדוש. "עלינו לעמול בכל מאודנו כדי להשיגו ולהשיגו בהקדם, גם אם הדבר כרוך בוויתורים ובפשרות. הפלסטינים הם שכנינו, אנו מתפללים שלא ירחק היום שבו נחיה בכבוד הדדי ובשכנות טובה. מי ייתן ושלום אמת יהא נחלת הכול ויעניק תקווה ושגשוג לאזור כולו". ynet העביר את התפילה המשותפת בשידור חי.

תפילת פסגה. אבו מאזן, האפיפיור ופרס (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
תפילת פסגה. אבו מאזן, האפיפיור ופרס(צילום: חיים צח, לע"מ)

פרס אצל האפיפיור, היום   (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
פרס אצל האפיפיור, היום (צילום: חיים צח, לע"מ)

נשיא המדינה פרס פנה בנאומו למארחו פרנסיסקוס ואמר כי "בביקורך ההיסטורי בישראל, ארץ הקודש, ריגשת אותנו – בתום לבך, בטוהר כוונותיך, בצניעותך הטבעית ובנועם הליכותיך. נגעת בלבם של אנשים – ללא הבדל של דת או לאום. באת כבנאי גשרים של אחווה ושלום. כולנו זקוקים להשראה הטובה המלווה את אישיותך ודרכך. הזמנתך אותנו להצטרף למעמד נדיר זה, כדי לקרוא לשלום, כאן בגינת הוותיקן, בהשתתפות מנהיגי דת יהודים, נוצרים, מוסלמים, ודרוזים, משקפת באופן נאצל את חזונך, שהוא הכמיהה המשותפת לכולנו: שלום".

 

פרס אמר עוד כי "במעמד מרגש זה, עתיר תקווה ומלא אמונה, נישא כולנו קריאה לשלום בין הדתות, בין העמים, בין העדות ובין איש לרעהו. שני העמים - הישראלים והפלסטינים - כואבים את היעדרו של שלום. דמעותיהן של אימהות על בניהן עדיין קורא לב. אנו חייבים לשים קץ לכאב, לאלימות ולסכסוך. כולנו זקוקים לשלום, שלום בין שווים. ספר הספרים מצווה עלינו את דרך השלום, דורש מאיתנו לעמול למען השגתו".

 

הנשיא הפלסטיני אבו מאזן התפלל ל"שלום כולל וצודק עבור המדינה שלנו והאזור שלנו". הוא אמר עוד כי "אנחנו רוצים שלנו לנו ולשכנינו. אנחנו מבקשים מאללה להביא לעתיד משגשג ומבטיח לעמנו וחופש במדינה ריבונית ועצמאית שלנו".

 

האפיפיור פרנסיסקוס אמר שעל הנשיא פרס ואבו מאזן להגיב לרצונותיהם של אזרחי ישראל והרשות הפלסטינית להגיע לשלום באזור ולמצוא "את הכוח להתמיד ללא חת בדיאלוג".

 

בתפילה המשותפת אמר האפיפיור: "עשיית שלום דורשת יותר אומץ מאשר להילחם. היא דורשת את האומץ להגיד כן למפגש ולא לסכסוך; כן לדיאלוג ולא לאלימות; כן למשא ומתן ולא לאיבה; כן לכיבוד הסכמים ולא לפרובוקציה; כן לכנות ולא לצביעות".

 

דרישות ישראליות לקראת הביקור 

לפי תוכנית הוותיקן, הטקס נערך במתכונת שתשלב את שלוש הדתות: הרבנים במשלחת קראו פסוקי שלום מהתנ"ך, הנוצרים קראו פסוקי שלום מן הברית החדשה והמוסלמים קראו פסוקי שלום מן הקוראן.

 

לקראת הביקור נדרש הוותיקן לכמה אילוצים אדמיניסטרטיביים בגלל דרישות ישראליות. הרב הראשי יצחק יוסף פנה לנשיא פרס וטען שהטקס צריך להתנהל במקום שלא מכיל סממנים נוצריים, מאחר שהדבר אסור על פי היהדות. בית הנשיא העביר את הדרישה לוותיקן, ושם נעתרו לבקשה. לפיכך, הטקס נערך בגינת הוותיקן.

 

החלק "היהודי" בתפילה המשולשת כלל את פרקי תהילים ח', קמ"ז, כ"ה וק"ל, קטע מתפילת יום כיפור ותפילה לשלום של רבי נחמן מברסלב.

 

אל הנשיא פרס ויו"ר הרשות אבו מאזן התלוו משלחות הכוללות רבנים, כמרים ואימאמים. לאחר שלוש התפילות קרא האפיפיור יחד עם שני המנהיגים פסוקים אשר נבחרו על ידם ומסמלים לדעתם את הכמיהה לשלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח, לע"מ
פרס, האפיפיור ואבו מאזן, הערב
צילום: חיים צח, לע"מ
מומלצים