שתף קטע נבחר

החתונה של האדמו"ר שלי

איך מתמודדים עם 2,500 מוזמנים שיושבים בהפרדה מגדרית? מה עושים כשהגביר רוצה בשר משובח שאין לו כשרות בד"ץ? ואיך מצליחים לא לנקר עיניים בחתונות שעולות מאות-אלפים? מארגני חתונות במגזר מספרים על כוכבים חסידיים שמוטסים לאירוע, ועד "אפטר פארטי" - אבל למהדרין

כך מארגנים "חתונה מהאגדות" במגזר: מכוכבי זמר חסידי שמוטסים במיוחד לאירוע, דרך שחיטה פרטית והידור כשרות שעולה ממון רב, וכלה ב"אפטר פארטי" - אבל למהדרין. עונת החתונות בעיצומה, מדי ערב מלאים האולמות השונים בריכוזים החרדיים בשמחות (השבוע חתנו צאצאים במזל טוב: אריה דרעי, הרב איפרגן והאדמו"ר מבעלז שהשיא הלילה, ג', את נכדו), והמגזר הדתי והחרדי לומד להיעזר במארגני חתונות.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

עד לפני זמן לא רב נפל רובו של העול הארגוני על כתפי הזוג הצעיר והוריהם. תוך זמן קצר התרחשה סוג של מהפכה תודעתית, ו"מארגן חתונה" זו כבר לא מילה גסה, אלא סמל סטטוס. "תושבי החוץ הכניסו את המודעות לשירות הזה בארץ, בעיקר אצל החרדים", אומרת זיוה מלול, מארגנת אירועים וחתונות פופולארית במגזר.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"חרדים ודתיים שקצת מבינים בסטייל, תמיד ישקיעו הרבה יותר. לא יודעת למה, אבל למקום של סטייל יש ביטוי גדול מאוד. זה מגזר שאופנה מדברת אליו, יופי מדבר אליו, נראות של דברים. וכן, זה גם סמל סטטוס מסויים".

 

36 כינורות בטקס החופה

יענקי אלפא, אחד ממארגני האירועים המובילים במגזר החרדי, מציין כי העובדה שחתונה היא עניין נפוץ ושכיח במגזר בעל המשפחות הגדולות, בצירוף נקודת פתיחה כלכלית מעל לממוצע המגזרי – מביאה את בעלי השמחה לרצות להפתיע, לחדש ולהיות מקוריים.

 

אלפא: "אירוע בסדר גודל שאין לו אח ורע במגזר החילוני. יש 'שולחן רבנים', ולפעמים זו בימה של 3 שולחנות בקומות". חתונת בעלז אתמול (צילום: שלומי כהן, "כיכר השבת") (צילום: שלומי כהן,
אלפא: "אירוע בסדר גודל שאין לו אח ורע במגזר החילוני. יש 'שולחן רבנים', ולפעמים זו בימה של 3 שולחנות בקומות". חתונת בעלז אתמול(צילום: שלומי כהן, "כיכר השבת")

 

"יש קהל שאצלם החידוש יהיה בהופעה של אברהם פריד, או כוכב מוזיקה חסידית אחר", הוא אומר. "יש את מי שיכינו מחזמר שלם, משולב בסיפורים ובסרטים. יש חופות מיוחדות ומעניינות, בין אם זה קטעי חזנות שהולחנו במיוחד, או 36 כינורות שמלווים את הטקס. הקהל שבא אלי רוצה משהו אחר. הוא רוצה שהאורחים שלו יתרגשו ויופתעו, וכן יגידו 'את זה עוד לא ראיתי'".

 

כניסת אח"מים מיוחדת, ובמה לתזמורות ענק. "חתונת העשור" בבעלז (צילום: מאיר אלפסי, "כיכר השבת") (צילום: מאיר אלפסי,
כניסת אח"מים מיוחדת, ובמה לתזמורות ענק. "חתונת העשור" בבעלז(צילום: מאיר אלפסי, "כיכר השבת")

 

מיכאל כפלין, שברזומה שלו רשומות הפקות אירועים לח"כים חרדים, אילי הון חובשי כיפה, רבנים ואדמו"רים מן השורה הראשונה בישראל –

מספר על אירועי קונספט שהפיק, ולדבריו מקובלים יותר בקרב המגזר החרדי-לייט או זה דתי. "זה לא מיינסטרים", הוא מבהיר, ומספר על כמו חתן וכלה שרצו להתחתן בים בשיא החורף, "אז הבאנו את חוף הים לאולם, מדקלים - ועד קוקטלים קריביים. מדובר בדרך כלל באנשים עם יכולת כלכלית לא קטנה, שמחפשים את המיוחד והשונה".

 

ומה קורה כשאתה מפיק אירוע חרדי "סטנדרטי?

 

"קודם כל, באירוע חרדי שזוכה להפקה, יש שימת דגש על הפרטים הקטנים - מה שלא קיים כלל במודעות של האולמות החרדיים: אלמנטים כמו מגבות קטנות בשירותים, או זרי פרחים קטנים. מאפיין נוסף בחתונות, בדרך כלל של אדמו"רים ופוליטיקאים, זה הגודל. אלה אירועים של 2,500 משתתפים כמו כלום, סדר גודל שאין לו אח ורע במגזר החילוני. זה דורש היערכות מיוחדת. יש 'שולחן רבנים' שצריך להתאים לכל הרבנים והאדמו"רים שצפויים להשתתף, ולפעמים זו בימה של שלושה שולחנות בקומות.

 

"צריך כניסת אח"מים מיוחדת שתוביל אותם ישירות לשולחן, לא דרך האולם וללא מגע עם שאר המוזמנים. אפילו עמדת המוזיקה מורכבת: לא די-ג'יי, אלא תזמורות שלמות, לפעמים של 15 נגנים על בימה אחת, וצריך גודל מתאים".

 

רצוי: מלצרים דתיים

מיקי רוזנבאום, אושייה מגזרית מוכרת בתחום המוזיקה, משמש כיום על תקן מנכ"ל חברת אירגון החתונות "קלי כלולות" למגזר הדתי,

חברה שחתומה, בין היתר, על ארגון חתונתה של חברת הכנסת ציפי חוטבלי. רוזנבאום טוען כי הניואנסים המגזריים נמצאים בכל שלב באירוע:

 

"החופה בישיבה נפרדת, או לא? ובזמן האוכל יושבים במעורב? באירוע דתי כן, באירוע חרדי-לאומי הישיבה נפרדת. בריקודים, שוב, לרוב נדרשת הפרדה. אז איך עושים את זה נכון? יש אירועים עם משפחה חרדית גדולה שרוצה נפרד לגמרי, בעוד שהחתן והכלה לא רוצים ליצור את 'חומת ברלין' באמצע האולם".

 

חתונות מגזריות, מציין רוזנבאום, משופעות באלמנטים ייחודיים: ריקוד מיוחד שעורכים חבריו לישיבה של החתן, או שיר שמקדיש החתן לכלתו. "באירוע שערכנו לזוג ששניהם מנגנים בפסנתר, הזמנו לאולם פסנתר כנף יפהפה, ובאמצע החתונה האורחים קיבלו דואט מוזיקאלי של החתן והכלה. זה היה מיוחד ומרגש".

 

גם מלול גורסת כי "דקויות של אירוע דתי בהחלט דורשות היכרות וידע". לדבריה, רצוי שהמלצרים יהיו דתיים, כי אפילו את בקבוק היין, אם אינו מבושל, חובה ששומר שבת יפתח. "חתימה הכתובה היא טקס שלם בפני עצמו, שמצריך חדר, ועוד ניואנסים שלא נגמרים".

 

שחיטה מיוחדת לחתונת הגביר

רוזנבאום מספר כי מארגן חתונות הוא פעמים רבות "סוג של מגשר", כדבריו. "בתחום המוזיקאלי: די-ג'יי, תזמורת, או שניהם? רק מוזיקה חסידית, או גם שירים ישראליים? ועוד לא דיברנו על 'אפטר פארטי' לחברים, שזו מסיבת ריקודים מעורבת אחרי 'השבע ברכות', כך שאורחים שזה לא מתאים להם יוכלו לעזוב".

 

"החופה בישיבה נפרדת, או לא? ובזמן האוכל יושבים במעורב? באירוע דתי כן, באירוע חרדי-לאומי הישיבה נפרדת". צרות של מארגן חתונות (צילום: אליהו ינאי) (צילום: אליהו ינאי)
"החופה בישיבה נפרדת, או לא? ובזמן האוכל יושבים במעורב? באירוע דתי כן, באירוע חרדי-לאומי הישיבה נפרדת". צרות של מארגן חתונות(צילום: אליהו ינאי)

 

ל"אפטר פארטי" יש אלף גוונים של שחור: החל משחייה ליילית בגן אירועים עם בריכה ומציל שנשכר במיוחד לאירוע, בחתונה של זוג דתי – וכלה ב"מצווה טאנץ" חסידי בנוסח העיירה היהודית (כולל תפאורה!)

 

עם כל הכבוד לסוגיות כבדות משקל כמו הפרדה מגדרית וטעם מוזיקאלי - האתגר המורכב ביותר למארגן אירועים במגזר הוא סאגת ההכשרים. כפלין מספר על אתגר משמעותי במיוחד עם לקוח שרצה קייטרינג הנחשב לאחד הטובים בארץ, אך לא היה בסטנדרט הכשרות המתאים לו.

 

"זה לא רק בד"ץ - יש המון סוגים ורמות של בד"ץ. הלקוח רצה לעשות אירוע בהשגחת הרב לנדאו. זה דרש ממני להביא צוות שלם של משגיחים במיוחד למקום, שהכשירו במשך יומיים שלמים את כל המטבח, פיקחו על הכנת האוכל, ואחר כך גם על הגשתו באולם. הם עטפו את משטחי ההכנה בנייר כסף כמו בפסח, וזה אומר שקייטרינג כזה מושבת למשך שלושה ימים רק עם החתונה הזאת, והעלויות בהתאם".

 

לאחר האירוע - תורמים את הכלים

אלפא מצידו סבור כי "גלאט לא אמור להיות מכשול. אני לוקח שפים מהטובים בארץ, ברמה הגבוה ביותר, עם פרזנטציה יפיפה על הצלחות, שגם אותן אנחנו משכירים במיוחד בהכשר מתאים, או קונים חדש. מלבד כבד אווז, שרבים לא יאכלו - אין מאכל שאי אפשר למצוא בהכשר גלאט, גם אם לפעמים זה כרוך במאמץ. כבר קרה לי שארגנו שחיטה פרטית של צוות משגיחים מהעדה החרדית לבשר משובח, במיוחד כאן בארץ".

 

יענקי אלפא: "כבר קרה לי שארגנו שחיטה פרטית של צוות משגיחים מהעדה החרדית לבשר משובח, במיוחד כאן בארץ" (צילום: אליהו ינאי) (צילום: אליהו ינאי)
יענקי אלפא: "כבר קרה לי שארגנו שחיטה פרטית של צוות משגיחים מהעדה החרדית לבשר משובח, במיוחד כאן בארץ"(צילום: אליהו ינאי)

 

ובאותה נשימה הוא מבהיר כי "אחד הדברים שמאוד מאפיינים קהל חרדי בעל אמצעים, זה הרצון לא לנקר עיניים. הם יכולים לעשות אירוע ב'וולדורף אסטוריה', אבל יבקשו מפורשות לשמור על סולידיות ולא לנקר עיניים גם אם זה אומר במחיר גבוה יותר.

 

"אם הם קונים סט כלים מיוחד לאירוע, הם יתרמו את זה אחר כך לנזקקים. גם אוכל יעבור לאירועים של מעוטי יכולת או מוסדות רווחה, והם דואגים מראש ששום דבר לא ייזרק. הם גם נוהגים ביום החתונה, לברר אם יש חתונות של יתומים או נזקקים, ותורמים להם כסף כדי שגם להם יהיה אירוע שמח".

 

לחסוך על אוכל יקר, להשקיע בעיצוב

באופן מפתיע, מארגני אירועים למגזר טוענים כי אירוע נוצץ וייחודי איננו בהכרח פונקציה של יכולת כלכלית. "בכל תקציב אפשר

לעשות אירוע מיוחד", כך כפלין. "החוכמה היא לחלק את התקציב נכון. לפעמים לא צריך לקחת אולם של 300 שקל מנה. אפשר לקחת אולם זול יותר, ואוכל בסיסי יותר, ולהשאיר כסף לעיצוב".

 

"הדבר המרכזי שאנשים שוכרים את שרותיי עבורו, זה עזרה בכל התהליך", מלול מבהירה. "אני חוסכת את העלויות ששלמו לי בדרך, כי אני מקבלת מחירים מיוחדים מספקים. הלקוחות שלי הם אנשים עסוקים שרוצים אירוע מיוחד. מי שועשה אירוע פשוט, לא לוקח הפקות. אני לא בוחרת להם את הפרחים, אבל אני כן מלווה אותם לספקים ומרכזת את כל הלוגיסטיקה".

 

עובד קשה בימים אלה. אברהם פריד (צילום: יובל דה-רוס) (צילום: יובל דה-רוס)
עובד קשה בימים אלה. אברהם פריד(צילום: יובל דה-רוס)

 

גם אריאל הר-טוב, סמנכ"ל פיתוח עסקי ב"קלי קלולות", קובע כי מחירי ספקים הם חיסכון ניכר. "אין תחרות לידע ולניסיון של מי שעובד בתעשייה. רק למצוא את הספקים הרלוונטים לכל אירוע ולאופי המשפחה, דורש היכרות מעמיקה עם התחום".

 

ומה עם טיפים למי שמתכנן אירוע בעצמו?

 

מיקי רוזנבאום: "לזכור שכדאי לעשות תיאום ציפיות בין כל הגורמים. לפעמים הדברים מסתבכים תוך כדי תנועה, כי אין תיאום ציפיות. לבנות מסגרת תקציב מוגדרת, ולא לבנות על מתנות כדי לממן עם זה חתונה. לדעת שככל שאתה מזמין יותר אנשים לאירוע, ככה יהיו יותר אנשים שיעלבו שלא הזמנת אותם.

 

"בנוגע לקשר עם ספקים – צריך לראות שיש 'מענטש' מאחורי מה שרוצים. זול זה לא מספיק. יש הרבה זוגות שנתקעים בקטע של עוד שני שקלים או פחות שני שקלים, ולא רואים את התמונה הכוללת. עם פרגון, מילה טובה, חיוך - תקבלו הרבה יותר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיוה מלול
טיפ: קחו אולם זול ותשקיעו בעיצוב
צילום: זיוה מלול
צילום: אליהו ינאי
"מגשר חתונה". מיקי רוזנבאום
צילום: אליהו ינאי
צילום: אליהו ינאי
אריאל הר-טוב
צילום: אליהו ינאי
מומלצים