שתף קטע נבחר

יזמים ותיקים לסטודנטים: כך תעשו אקזיט

ממציא הדיסק און קי, דב מורן, ומנכ"ל IBM ישראל לשעבר, מאיר ניסנזון, היו בין המרצים בכנס היזמות הארצי שהתקיים בטכניון. 9 קבוצות סטודנטים מבין 100 שהשתתפו בתחרות היזמים יזכו לעבור קורס קיץ עם מנטורים מובילים. אז איך מצליחים לגייס הון ולהגשים את החלום? היזמים הוותיקים ענו

מבין 100 קבוצות יזמים שהשתתפו בתחרות ביזטק שחוגגת עשור, הוכרזו היום (ד') 9 הקבוצות הזוכות. זאת, במסגרת כנס היזמות הארצית שהתקיים בטכניון בחיפה. הזוכים ישתתפו בתוכנית הקיץ "אקסלרטור", שתימשך כחודשיים ובמהלכה יעברו הסטודנטים סדנאות שונות שיסייעו להם בפיתוח המיזם. בסיום התוכנית, ב-7 באוקטובר, תוכרז הקבוצה המנצחת שתזכה בפרס בשווי 40 אלף שקל, שישמשו להמשך פיתוח המיזם.

 

עוד בערוץ הלימודים :

ב-3 שלבים: כך תלמדו לבחור מה ללמוד

רוצים ציון גבוה? עשו ואל תעשו במבחן

אוניברסיטת ת"א: הסמסטרים יקוצרו להקלה במבחנים

 

בכנס הרצו יזמי הייטק מהמובילים בארץ. ביניהם: דב מורן - ממציא הדיסק און קי, מאיר ניסנזון - מנכ"ל ויו"ר IBM ישראל לשעבר, ומקים קרן הון סיכון, יזהר שי - יזם ושותף ב-Canaan Partners, ד"ר עומרי עמירב-דרורי - מייסד ויו"ר חברת Genome Compiler ועוד רבים נוספים.

 

אחד ממשתתפי הכנס הוא דרור שרון, יזם שסיים את לימודיו בטכניון לפני 14 שנה ועבד במשך שנים בחברות היי-טק. לפני כ-4 שנים הוא ישב עם חבר בים, וביחד הם גלגלו רעיונות לסטרטאפ. מאז, הם הקימו את חברת Consumer Physics הישראלית והצליחו לגייס כבר 2.5 מיליון דולר באמצעות אתר מימון ההמונים "קיקסטארט", וכעת נמצאים בשלבי ייצור, כשיש להם כבר 10,000 רוכשים שמחכים למוצר.

 

המוצר הוא סורק מולקולרי, מעין חיישן קטן שסורק את המבנה הכימי של כל מוצר אליו מכוונים את החיישן. עיקר המשתמשים הם אתלטיים ושומרי משקל שרוצים לדעת מה הערך הקלורי של כל מוצר מזון, או אנשים שנוטלים תרופות באופן קבוע, וזקוקים לדעת מה ההרכב שלהם".

 

שרון הרצה בפני הסטודנטים בכנס, וחילק להם טיפים שיעזרו להם לשרוד נכון את תעשיית הטכנולוגיה. "צריך הרבה ניסיון וכלים של אנשים שכבר עברו את כל התהליך. קשה מאוד להיות לבד בסיפור הזה".

 

מה אתה ממליץ ליזמים בתחילת דרכם?

"להיות כמו גולש בים. לדעת לתזמן היטב את הגל הבא, ולדעת מתי לרדת מהגלשן. מי שמשכיל, דואג להקיף את עצמו באנשים שהצליחו, ומגלה פתיחות ומקשיב לעצותיהם".

 

האם ידע טכנולוגי הוא חובה?

"בארץ כן, אבל בחו"ל, ברגע שיש שוק, יותר חשוב שיהיה ידע בצרכי הלקוח ופחות בטכנולוגיה".

 

"להצלחה דרוש אופי של יזם"

האם ניתן בכלל ללמד יזמות, או שמדובר באנשים שנולדו לתוך זה? לדעת קרן רובין, מנהלת מרכז ברוניצה ליזמות בטכניון, "לא מדובר רק בתכונה מולדת. אנחנו מסתכלים על אנשים כסטיב גו'בס ומארק צוקרברג שנשרו מהלימודים באוניברסיטה, וחושבים שכל היזמים הם כאלה. אבל בפועל, הפרופיל של הרוב המוחלט של היזמים הוא שונה, והאקדמיה מהווה חלק בלתי נפרד מהצלחתם".

 

לדעת יזהר שי, יזם הייטק ומשקיע הון סיכון, דרוש אופי של יזם. שי משמש כמנטור כבר 6 שנים בתוכנית ביזטק, ומקנה כלי עבודה ליזמים צעירים. "יזם שמונע רק מהרצון לעשות את ה'מכה' הכלכלית לא יצליח. אפשר לתת כלים להצלחה, אבל הם יעזרו רק למי שיש לו אופי של יזם. צריך כאן יכולת לעמוד במצבי לחץ רבים ומשתנים, את היכולת לחיות באי ודאות ואת הנכונות לקחת סיכונים אמיתיים כל פעם מחדש".

 

מדוע יזם לוקח סיכון, אם הוא מגייס הון מאנשים אחרים?

"גיוס הון הוא אמנם חלק חשוב, אבל הוא רק חלק קטן מהדרך הארוכה שבין גיבוש הרעיון ועד למימוש שלו. הרבה יותר מסובך וחשוב לדעת מה עושים עם הכסף, מאשר לגייס אותו".

 

מה הפך אותך ליזם?

מגיל צעיר הייתי מפרק מכשירי רדיו. הייתי חובב אלקטרוניקה וכבר בגיל 13 לקחתי ערכת אלקטרוניקה, פעלתי על פי ההוראות והמצאתי משחק מחשב לטלויזיה, שהייתה אז בשחור-לבן. זה גרם לי להבין שאני רוצה לעסוק בתחום של אלקטרוניקה, אבל זה מה שהפך אותי להמנדס, לא ליזם. יזמות היא כבר עניין של אופי ושל נכונות לשלוט בעתיד שלך ולהיות אחראי לתוצאות של הבחירות שלך".

 

איזו תכונה היא החשובה ביותר ליזם?

"יזם הוא לא סוליסט. היכולת לעבוד בצוות היא אחד הדברים החשובים ביותר שיזם צריך ללמוד".

 

יזהר שי (צילום: באדיבות Landmark Ventures) (צילום: באדיבות Landmark Ventures)
יזהר שי(צילום: באדיבות Landmark Ventures)
 

 

שי הקים את "אצטדיון הסטארט-אפ" זו קהילה דיגיטלית ללא מטרות רווח שכל תפקידה הוא ליצור קשר בין כל היזמים בארץ, כדי שישתפו אחד את השני בחוויות ובהתלבטויות שלהם. "יש 35 אלף חברים בקהילה הזו. הסיבה שהקמתי אותה היא לתמוך ביזמים. פעמים רבות היזם מרגיש בודד, וכיזם היה לי חשוב שגם אחרים יראו שהם לא היחידים שעוברים את אותם הקשיים. אנחנו מדינת יזמים וחשוב שנשמור על זה. יש משהו בישראל שגורם למספר היזמים להיות בין הגבוהים בעולם ביחס לאוכלוסיה. משהו בחינוך היהודי-ישראלי, בצבא, בעובדה שאנחנו טריטוריה קטנה בעולם גדול, ובחדשנות של האקדמיה כאן, שהופך אותנו למאוד מפותחים בתחום הזה".

 

במסגרת הכנס התקיימה פעילות שמזכירה "ספידייטינג", ונקראת "שולחנות עגולים". סטודנטים עם רעיונות, נפגשו עם יזמים מהשורה הראשונה, כדי לברר האם הרעיון שלהם שווה משהו, והאם כדאי להמשיך לפתח אותו ולהשקיע בו. במהלך הכנס היו הרצאות של יזמים ותיקים ושל מנכ"לים של חברות סטארט-אפ ומנהלי קרנות הון סיכון.

 

הקבוצות שזכו בתחרות היזמים

1. T.I.G.R - פיתוח מכשור רפואי וחדשני לחסימת עורקים.

2. ScreAn – דרך חדשה לעיגון ברגים ומסמרים, המחליפה את הדיבל הקיים.

3. Augmedics – מכשור רפואי המשפר החדרת ברגים לעמוד השידרה בזמן ניתוחים.

4. Uranus – תכנה המאפשרת שליטה מרחוק בכלי טייס לא מאוישים.

5. Pzartech – אפליקציה המנגישה את עולם הדפסות התלת-מימד להמונים.

6. HearWize – טכנולוגיה לכיוון אוטומטי להתקני שמיעה, בהתאם לסביבה בה המשתמש נמצא.

7. Fitter – אפליקציה המאפשרת לצרכן הרוכש בגדים באינטרנט, לראות כיצד הבגדים שהוא רוצה לרכוש ייראו עליו.

8. GlucoGotchi – אפליקציה שמטרתה לשפר את היענות הטיפול בקרב חולי סוכרת נעורים, עם יכולת ניטור ומעקב אחר המטופל.

9. Eyes for the blind – אפליקציה שהיא חלק ממיזם חברתי טכנולוגי, שיחבר בין לקויי ראייה לבין מתנדבים, באמצעות אפליקציית סלולר, לצורך קבלת עזרה בזמן אמת.

 

הצוות המפתח של GlucoGotchi (מימין לשמאל) - אורי לאוטרבך, אודי ניסנוביץ', מנחם נגר, דויד גולדברג, רועי אילוז, אורי ורנר ורחל הס-גרין (באדיבות הטכניון) (באדיבות הטכניון)
הצוות המפתח של GlucoGotchi (מימין לשמאל) - אורי לאוטרבך, אודי ניסנוביץ', מנחם נגר, דויד גולדברג, רועי אילוז, אורי ורנר ורחל הס-גרין(באדיבות הטכניון)

 

6 מהקבוצות הן של סטודנטים מהטכניון, קבוצה אחת היא של סטודנטים ממכלת רופין, ו-2 הקבוצות האחרות מורכבות מסטודנטים מאוניברסיטת תל-אביב ומאוניברסיטת בן-גוריון.

 

בין הסדנאות שיעברו הסטודנטים הזוכים בקיץ: שיווק ומכירות, תרבות ארגונית, כתיבה טכנית באנגלית ואנגלית עסקית, ניתוח צרכי שוק וצרכנים, ניהול והקמת חבר מנהלים, יצירת קשרים ברשתות חברתיות, הצגת פרזנטציות למשקיעים, גיוס כספים, הופעה בפני משקיעים פוטנציאלים וכן סדנה משפטית שתקנה להם ידע ברישום פטנט, הסכמי מייסדים, כתיבה חוזים עסקיים וחוזי השקעות.

 

הקבוצה שזכתה בשנה שעברה פיתחה אפליקציה שמאפשרת לדעת מהי רמת זיהום האוויר בכל מקום, ובכך לנהל אורח חיים בריא יותר. הקבוצה גייסה 750 אלף דולר והאפליקציה תושק בקרוב. לפני כשנתיים זכה מיזם המאפשר לשתף וידאו חי בעזרת הסמארטפון. המיזם הצליח לגייס 3.7 מיליון דולר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים