שתף קטע נבחר

צילום: AP, שאול גולן

"אחד תמורת אחד". החוקים להגבלת שחרור מחבלים

בעיתוי כמעט מצמרר, ממש השבוע אושרה טרומית בכנסת הצעה שמאפשרת למנוע חנינה לרוצחים, והוגשה הצעה נוספת שמסנדלת את הממשלה במו"מ לשחרור חטופים עם ארגוני טרור

מהחטופים עוד אין קול, וגם לא מהחוטפים, אבל על פי תקדימי העבר נראה שפעילי הטרור ידרשו תמורה בדמות שחרור רוצחים פלסטינים מהכלא הישראלי. האם ראש הממשלה והשרים יוכלו להחליט באופן חופשי במשא ומתן שכזה, או שיהיה חוק שיכבול אותם? ממש בשבוע האחרון עסקה בכך הכנסת, בעיתוי כמעט מצמרר.

 

כמה ימים לפני חטיפת שלושת הנערים - נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואיל יפרח - קודמו בכנסת יוזמות חקיקה שמגבילות שחרור מחבלים בעסקאות. הראשונה שבהן אושרה לפני שבוע בממשלה (אחרי שאושרה בוועדת שרים, והוגש ערר), והיא מאפשרת להגביל מתן חנינה לרוצחים. את ההצעה הגישו ח"כ איילת שקד (הבית היהודי) ויו"ר הקואליציה, ח"כ יריב לוין (הליכוד ביתנו), וביום רביעי היא אושרה בקריאה טרומית במליאת הכנסת.

 

הצעת החוק מהווה למעשה תיקון לחוק יסוד: נשיא המדינה. התיקון מאפשר לשופטי בית המשפט לשקול בעת מתן גזר הדין את חומרת עבירת הרצח, ולהחליט במקרים מיוחדים למנוע אפשרות של חנינה עתידית. בכך למעשה מפקיע החוק מהממשלה את האפשרות לשחרור אוטומטי של מחבלים - עניין שעורר תגובות קשות בין היתר בעת שחרור עשרות הרוצחים בארבע הפעימות במסגרת המו"מ המדיני עם הפלסטינים.

 

"עם ישראל כולו דרוך היום ומתפלל למען שובם של הבנים", אמרה ח"כ שקד. "שחרור רוצחים הוא שפיכת דלק למדורת הטרור, ויעודד עוד ועוד חטיפות. הגיע זמן לשנות כיוון. רוצחים שפלים צריכים למות בכלא ולא להשתחרר, ועל ארגוני הטרור לדעת זאת. חוק מאסר עולם בלי חנינה ימנע מרוצחי המונים להשתחרר בעסקאות עתידיות. זה חוק מוסרי וראוי".

"שחרור רוצחים הוא שפיכת דלק למדורת הטרור" (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
"שחרור רוצחים הוא שפיכת דלק למדורת הטרור"(צילום: אלכס קולומויסקי)

ח"כ אלעזר שטרן. "תמריץ לחטיפת חיילים לצורכי מיקוח" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ אלעזר שטרן. "תמריץ לחטיפת חיילים לצורכי מיקוח"(צילום: גיל יוחנן)

 

"לא ישוחררו מחבלים חיים תמורת גופות"

במקביל מקדם ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) הצעת חוק משלו שהונחה בשבוע החולף על שולחן הכנסת. שטרן מציע להסדיר את העקרונות שלפיהם צריכה לפעול הממשלה במסגרת משא ומתן לחתימה על עסקת חילופי שבויים עם ארגון טרור, ומזכיר שמסקנות ועדת שמגר שמונתה בעניין עוד ב-2008 לא פורסמו. הכללים שלו:

מחבל אחד ישוחרר תמורת חייל אחד בלבד;

לא יתבצע שחרור של מחבלים חיים תמורות גופות חיילים;

ארגון הטרור יבחר את המחבלים שאותם הוא מבקש לשחרר מתוך רשימה סגורה שתקבע הממשלה;

ישוחררו עד עשרה מחבלים שלא תמורת החזרת חיילים, באם הממשלה תראה לנכון שהצעד יקדם את המשא ומתן עם ארגון הטרור.

 

בנוסף קובעת ההצעה שתנאיהם של אסירים המשויכים לארגון הטרור שביצע חטיפת חייל יופחתו למינימום המחויב על פי האמנות הבינלאומיות שעליהן חתומה ממשלת ישראל, תוך 72 שעות מרגע החטיפה.

 

"מדינת ישראל ידועה בהסכמתה לשלם מחירים גבוהים בעבור חייליה השבויים, כמו גם בעבור גופותיהם של חיילים שנפלו בקרב", נכתב בהצעת החוק שהונחה עוד לפני האירוע האחרון. שטרן העלה דוגמאות בולטות - ג'יבריל שבה שוחררו 4,765 מחבלים בתמורה לשישה חיילי נח"ל, עסקת ג'יבריל השנייה שבמהלכה שוחררו 1,150 מחבלים בתמורה להחזרת שלושה חיילים שנפלו בשבי,

 עסקת שליט שבמסגרתה שוחרר החייל החטוף גלעד שליט תמורת 1,027 מחבלים, ושחרור 450 מחבלים בתמורה לגופות שלושה חיילי צה"ל ואזרח אחד חי (אלחנן טננבאום) במסגרת עסקה עם חיזבאללה.

 

"בסך הכול שוחררו במסגרת העסקאות השונות על ידי מדינת ישראל כ-7,500 מחבלים, בהם מחבלים עם דם על הידיים, תמורת 14 חיילים ואזרחים חיים, ושש גופות של חיילים".

 

שטרן מבהיר כי העקרונות בהצעה "מבוססים על ההכרה ששחרור של מחבלים רבים תמורת מספר מועט של חיילים או גופות חיילים מייצר תמריץ לחטיפת חיילים לצורכי מיקוח ומחזיר מחבלים מסוכנים לשורות ארגוני הטרור. בנוסף, יש כאן פגיעה בהתרעה כלפי מפגעים פוטנציאליים אשר מבינים שמשפחתם תזכה לסיוע כספי והם יזכו לתהילה ושחרור בעסקה הבאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אהרן והב, "חדשות 24"
הפגנה נגד שחרור מחבלים, באחת מפעימות השחרור
צילום: אהרן והב, "חדשות 24"
מומלצים