שתף קטע נבחר

השיבו את הבנים: המאבק על ההאשטג

לצד הבעת התמיכה ותמונות הזדהות עם המשפחות והנערים החטופים ברשת, עולות תמונות של פרו-פלסטינים שמציגים תמונות של חיילי צה"ל פוגעים בילדים או מאיימים עליהם. המאבק על דעת הקהל נסוב סביב ההאשטג BringBackOurBoys

בזמן שצה"ל מחפש את הנערים החטופים והפרשנים הבטחוניים מנסים להסביר מה קרה, גיזרת הרשת מתחממת במאבק על דעת הקהל העולמית, והמוראל הלאומי.

 

 (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

 

זה התחיל כשנודע על דבר החטיפה, אז לצד חרושת השמועות החלו גולשים לפרסם דברי הזדהות וצילומים ולהחליף את תמונת הפרופיל בפייסבוק בדומה לקמפיין להחזרת גלעד שליט.

 

מחליפים תמונת פרופיל ()
מחליפים תמונת פרופיל

 

השיבו את הבנות

הפרסומים בפייסבוק הישראלי בעברית גוררים גם ויכוחים ושיח פוליטיים על האירוע, הסכסוך ועל מדיניות ישראל בשטחים. ברמה הבינלאומית השיח הופך למאבק על ההאשתאג - הסולמית המאחדת סטטוסים ותמונות בנושא מסויים. כאשר משתמשים בה, אי אפשר באמת לשוט בה ולהחליט מה יעלה תחתיה ומה לא.

 

ההאשטג שנבחר ואומץ גם על ידי הנוכחות של צה"ל ברשתות, הוא #bringbackourboys (השיבו את הבנים). מדובר בפרפרזה, מם, ל- Bring Back Our Girls - קמפיין להשבת 276 התלמידות שנחטפו על ידי ארגון בוקו חראם בניגריה. קמפיין מאוד מוצלח מבחינה ויראלית לאחר ששותף על ידי מישל אובמה מחזיקה שלט בסרטון וכוכבים אמריקנים אחרים.

 

כמו במקרה של הקמפיין למען הבנות הניגריות, גם לקמפיין הישראלי ישנן גם תוצאות שליליות. שם, השתתפותה של אובמה גררה למשל, עיבודי תמונה שלה מחזיקה שלט עליו נכתבו דברים כגון "שום דבר לא ישיב את הבנים שנרצחו על ידי בעלי באמצעות מל"טים" ומחזיקי שלטים עליהם כתוב כי בעלה הרג יותר ילדות מוסלמיות מאשר "בוקו חראם מסוגל".

 

 

 

הצד השני

במקרה הישראלי, מצד שני, חיפוש אחר ההשטג #bringbackourboys בפייסבוק למשל, מעלה הודעות תמיכה של גולשים פרטיים וארגונים שונים, ותמונות של שלושת הנערים החטופים. אך לצידם אפשר לראות גם תמונות ובהם נראים חיילי צה"ל כשהם עוצרים או כופתים ילדים פלסטינים.

 

 

המצב בטוויטר דומה. ישנן תמונות שהעלה דובר צה"ל של שלושת הילדים החטופים עם הכיתוב שקורא להשיב אותם וכן בקשות מצד צה"ל להפיץ הלאה את המסר. לצד זאת, אפשר לראות באנרים שבהם מוצגים מספרים ונתונים על הרג ילדים פלסטינים על ידי צה"ל, וכן תמונות (חלקן נטולות הקשר) של חיילי צה"ל אוחזים בילדים פלסטינים ומחזיקים מולם כלי נשק, וכן סטטוסים שמביאים סיפורים אישיים על ילדים שנפגעו ומתו מאש צה"ל. כך גם כשצה"ל ניסה לקבוע השתג חדש שנושא את שמותיהם של הנערים - EyalGiladNaftali

 

 

זרוע בולטת נוספת במאבק על תשומת הלב הציבורית היא אינסטגרם. לצד צילומי האוכל והסלפי, הרשת משמשת פלטפורמה למאבקים ציבוריים ולהבעת סולידריות. נכון לעכשיו יש כ-5,000 תמונות בהאשטג #bringbackourboys ובו, בדומה לפייסבוק ולטוויטר תמונות משני צדי המתרס.

 

 

העמוד שנעלם

לפני המאבק על ההאשטאג, היה גם מאבק על עמוד הפייסבוק שנפתח, ונחסמה אתמול (שבת) בטענה שהוא מפר את תנאי השימוש. ההשערה של מנהלי הקבוצה הוא שהעמוד נסגר בגלל דיווחים שקריים, ככל הנראה של גורמים פלסטינים. פייסבוק מיד חזרה בה, שחררה את החסימה והודיעה שמדובר בטעות. כעת יש לעמוד כ-45,000 לייקים ועולות בו תמונות של גולשים עם דף ובו הכיתוב "Bring Back Our Boys".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים