שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP, צביקה טישלר

נתניהו: ייקח עוד זמן. יעלון: צריך סבלנות

יותר מ-100 פעילי חמאס נעצרו, אבל 4 ימים אחרי פתיחת מבצע "שובו אחים" החוטפים עדיין חופשיים ונראה שכוחות הביטחון חסרי אונים. גנץ איים כי צה"ל ישתמש "בעוצמה שלא יהיה לה קץ", יעלון הזהיר כי "חמאס ישלם מחיר כבד", ונתניהו הודה: "אנו בעיצומו של מבצע מורכב". תיעוד: מבצע מעצרים לילי שביצע הגדוד החרדי

כמעט 100 שעות חלפו מחטיפת שלושת הנערים שחיכו לטרמפ, אבל למרות שיותר מ-100 פעילי חמאס נעצרו - החוטפים עדיין חופשיים ונראה שבמערכת הביטחון חוסר האונים גדול. בהצהרה שנשא הערב (ב') בפיקוד מרכז אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "אנו נמצאים בעיצומו של מבצע מורכב וצריכים להיות ערוכים לאפשרות שזה יקח זמן. מדובר באירוע חמור ויהיו לו השלכות חמורות".

 

בהצהרה שנשא סיפר נתניהו כי יותר מ-100 פעילי חמאס נעצרו במהלך גל המעצרים של כוחות הביטחון. לדבריו, ישראל מבצעת פעולות נוספות, אך הוא ציין כי לא יוכל להרחיב עליהן. נתניהו התייחס גם לירי מכיוון עזה ואמר: "הגבנו לירי הזה בעוצמה רבה ובמקרה הצורך אנחנו נגיב בעוצמה רבה יותר. מי שינסה לפגוע באזרחי ישראל – ייפגע".

 

ראש הממשלה ביקש לפנות למשפחות של גיל-עד, נפתלי ואייל. "שוחחתי עם אנשים שביקרו אתכם והתרשמתי מהכוחות שלכם ברגעי הייסורים הללו. אני וכל אזרחי ישראל מחזקים אתכם בימים אלה ועושים את כל המאמצים כדי להשיב את הבנים הביתה".

 

לסיום פנה נתניהו לקהילה הבינלאומית וסיפר כי שוחח אחר הצהריים עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי. נתניהו אמר כי הביע בפניו את ההערכה על האמירה התקיפה שלו בגנות החטיפה ועל זכות ישראל להגן על עצמה. עיקר הביקורת של נתניהו הופנתה לשאר מדינות העולם. "חלק ממהרים לגנות אותנו על כל בנייה וסגירת מרפסת בגילה. אני מצפה מהם להגיב באופן תקיף ונחרץ את המעשה המתועב הזה של חטיפת נערים. מי שמתנגד לטרור צריך לגנות את הטרור בכל מקום שהוא מתבצע. אני מצפה להצטרפות של מדינות אחרות לגינויים אלה ולתמיכה במעשה ההגנה העצמית והלגיטימיים של מדינת ישראל".

 

אחרי נתניהו נשא הצהרה שר הביטחון משה (בוגי) יעלון שאמר כי ישנו מאמץ משולב של צה"ל, שב"כ ומשטרת ישראל כדי להשיב את הבנים הביתה כמה שיותר מהר. "המאמץ יביא לכך שנניח ידנו על החוטפים ונגיע לחטופים. אין לי ספק בכך. זה מחייב אורח רוח וסבלנות. אנו משקיעים גם בתחום המודיעיני וגם בתחום המבצעי", אמר יעלון ושלח מסר לחמאס. "התחלנו מאמץ שבמסגרתו חמאס משלם מחיר כבד".

 

את ההצהרה לתקשורת חתם הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, שאמר: "בשם צהל אנו מבקשים לחזק את המשפחות הכואבות ולייחל לאורח רוח ולהצלחה במשימות. אני אומר רק שצהל יחד עם כוחות הביטחון האחרים וכל מי שנדרש זוכרים את תפקידם להגן על מדינת ישראל ולפעול בשם ממשלת ישראל. אנחנו עושים את זה בכל זירה בכל מצב. זה גם מה שיקרה בפעם הזו וזה קורה כי אנשים מאוד מסורים בחזית, בסריקות, במודיעין, במשרדים ועל הגגות. יש בשטח נחישות והרתמות למשימה עד שתושלם".

 

ארבעה ימים אחרי ששלושת הנערים נחטפו, פריצת דרך בדרך לפענוח כנראה שעדיין אין. הרמטכ"ל גנץ אומר כי צה"ל פועל לפתרון הפרשה "כמה שזה ייקח", אבל גורם צבאי בכיר סבור כי "הסגר מתחיל לשאת פרי, אחרי שנים ארוכות שהאוכלוסייה לא רגילה לזה. זה משפיע על תודעה". דובר צה"ל תיעד מעצרים ליליים שביצע הגדוד החרדי בג'נין והכוחות המיוחדים בחברון.  

 

גנץ אמר הערב כי "בזמן שמדינת ישראל מחבקת ומתפללת עם המשפחות, צה"ל עם השב"כ והמשטרה פועל כדי להגיע לפתרון הפרשה כמה שזה ייקח, היכן שזה ייקח ובאיזו עוצמה שזה יידרש - ובעוצמה שלא יהיה לה קץ. רבים האתגרים סביבנו והם דורשים הייערכות אחרת".

הסריקות נמשכות בחברון (קרדיט: דובר צה"ל) (קרדיט: דובר צה
הסריקות נמשכות בחברון(קרדיט: דובר צה"ל)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

צה"ל אמנם חוזר להתאמן לאחר סוף המשבר התקציבי, אך רא"ל גנץ עדיין מדגיש את הקשיים: "אני מקווה ומאמין שנתגבר על הקושי המשאבי ונוכל לצמצם נזקים". בטקס הענקת תעודות הצטיינות ליחידות מילואים אמר גנץ: "לי אין ספק שמבחינה מהותית לא יהיה הבדל בנכונות שלכם להתייצב לכל משימה שלא נידרש לה".

 

מוקדם יותר דיבר הגורם הצבאי הבכיר על שני מאמצים מול חמאס, שסומן כאחראי לחטיפה: "מעגל פענוח הפיגוע וניסיונות ההגעה לחטופים, וכן טיפול תשתיתי בחמאס ביהודה ושומרון. נעצרו כ-150, כמעט כולם מחמאס. החקירות מתקדמות. יש כוחות גדולים מאוד בשטח. סוג כזה של פעילות בסוף מביא לתוצאה".

 

שר הביטחון יעלון נאם באותו כנס ואמר: "זו העת לשלוח מכאן חיבוק חם ואוהב, ולחזק את ידיהן של משפחות נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואייל יפרח. צה"ל וכוחות הביטחון, בהם גם חיילי מילואים שגויסו נקודתית למבצע הזה, עושים בימים האחרונים מאמץ מודיעיני ומבצעי רחב היקף כדי לאתר את נפתלי, גיל-עד ואייל ולהשיב אותם הביתה. זו חובתנו. לא ננוח ולא נשקוט עד שנניח ידנו על מבצעי החטיפה ומתכנניה ונחזיר את הבנים הביתה בשלום".

 

באזור חברון נמשכה בצהריים היערכות צה"ל להטלת כתר או סגר הרמטי על מרחב העיר. בשעות הבוקר הועברו דחפורי די-9 ממוגני ירי לטובת גדוד ההנדסה 601 שאחראי על הגזרה שמדרום לחברון.

 

בתוך כך, בשעות האחרונות מורגשת פעילות אינטנסיבית יותר של בדיקות כלי רכב פלסטיניים, הן במחסומי הביקורת שצה"ל פרס ביציאות ובכניסות לחברון והן על ידי שוטרי מחוז ש"י שעוצרים לביקורות פתע רכבים פלסטיניים בכביש 60 ובציר 35 מסביב לחברון. הבדיקות והמעצרים נמשכים כל העת.

חיילים ממשיכים בסריקות בחברון (קרדיט: דובר צה"ל) (קרדיט: דובר צה
חיילים ממשיכים בסריקות בחברון(קרדיט: דובר צה"ל)

 (קרדיט: דובר צה"ל) (קרדיט: דובר צה
(קרדיט: דובר צה"ל)

בנוסף, תוגברה הערנות גם במעבר תרקומיא, שממנו יוצאים מהאזור אל מעבר לקו הירוק, צפונית לחברון - בשטח הכפרי שבו מתמקדת החקירה והפעילות הצבאית ביממות האחרונות. הבודקים במעבר בוחנים כל רכב שיוצא ממנו לכיוון ישראל, גם של אזרחים יהודים וישראלים.

 

מוקדם יותר הסתיימה ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני ובהמשך צפוי ראש הממשלה בנימין נתניהו להשתתף בדיון הערכת מצב בבסיס בפיקוד המרכז. הערב צפוי נתניהו למסור הודעה לתקשורת. אחד מהצעדים הנשקלים הוא גירוש בכירי חמאס ועצורים מנהליים מיהודה ושומרון לעזה. דובר חמאס בעזה, מושיר אל-מסרי, אמר לסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" כי צעד שכזה יהיה "טיפשי, ורק יגביר את כוחה של ההתנגדות".

 

הערב יצא למצלמות אביו של גיל-עד, אופיר שער, שאמר לכלי התקשורת. "אנחנו מחכים לילדים. עם ישראל נרתם כולו ואנחנו מרגישים שאנחנו רוצים לראות אותם כאן. היו פה אנשים מכל קצוות הקשת הפוליטית. תמשיכו להתפלל ולחזק אחד את השני ואת כוחות הביטחון והממשלה".  

 

יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, הגיע לבית משפחת שער בטלמון והתייחס לגל השמועות בנוגע לחטופים וקרא לציבור להפסיק לשער פרטים על התקדמות האירוע. "יש תהליך שבסופו נדע את האמת. כבר ביום שישי גרסתי שהמשטרה הייתה צריכה לפתוח בבדיקה סביב השמועות והמסרונים שהופצו. יושבת פה משפחה חזקה שמקרינה ביטחון ועוצמה והדבר האחרון שהם צריכים זה מורך לב", אמר הרצוג.

הרצוג בטלמון, היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הרצוג בטלמון, היום(צילום: מוטי קמחי)

גם פרץ בביקר בבית משפחת שער בטלמון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
גם פרץ בביקר בבית משפחת שער בטלמון(צילום: מוטי קמחי)

יו"ר האופוזיציה הדגיש כי יש לגבות את צה"ל וכוחות הביטחון. "הם עושים את המיטב. המאבק בטרור הוא עניין שאינו נושא לוויכוח פוליטי אלא עניין של כל הציבור בישראל. האזור מאוד נפיץ ורגיש וצריך לנטרל אלמנטים נפיצים ולשתף פעולה עם גורמי ביטחון פלסטינים", אמר הרצוג והודה כי טוב שנתניהו ואבו מאזן שוחחו. "זה חשוב כדי לסייע למצוא את הבנים ואם התוצאה המשנית תהיה פירוק הסכם חמאס-פתח, מה טוב.

 

לטלמון הגיע גם השר עמיר פרץ שביקר את משפחת שער. "רציתי להביע בפניהם שכל עם ישראל מאוחד בלי קשר לעמדות פוליטיות. יש הבחנה בין הזירה המדינית לביטחונית. כמי שהיה לו ניסיון לנהל אירועים כאלו בעת החטיפה, אני מבין מה עובר על הדרג הצבאי והביטחוני. ההתלבטויות הלא פשוטות של לקבל החלטות ולצרף בין המידע שמגיע מהשטח מהכוחות ובין המידע שמגיע מהארץ ומעבר לה ולהשלים את הפאזל ולצופף ככל האפשר את הפעילות לשטח קטן כדי להגיע אל הילדים החטופים שלו. אני מקווה שזה יקרה".

 

פרץ הוסיף כי "פגשתי משפחה חזקה שמשדרת אופטימיות. הרשות הפלסטינית מנסה לסייע ואני מקווה שתהיה לכך משמעות אפקטיבית. השיחות בין ראש הממשלה ואבו מאזן חשובות ואני מניח שמתקיימות שיחות עם מדינות נוספות באזור".

 

בתוך כך, לשכת המסחר ישראל-אמריקה כינסה הערב בת"א את ראשי החברות המובילות בישראל. באירוע השתתפו גם שר הפנים, ח"כ גדעון סער ויו"ר לשכת המסחר עופרה שטראוס.

 

"חטיפת שלושת ילדינו איחדה את האומה", אמר השר סער. "שלושה ילדים שמיליונים מתפללים עבור שלומם. רק אתמול פגשתי את המשפחות האצילות הללו וראיתי את עם ישראל בגדולתו. אתה שואל עצמך - איך אם ואב מכינים עצמם לרגעים כאלה? למרות כל זאת, הם חזקים ומאמינים. ממשלת ישראל וכוחות הביטחון יעשו כל מה שרק ניתן כדי להשיב את הילדים למשפחותיהם ומכאן אני מחזק את ראש הממשלה, שר הביטחון ומערכות הביטחון כולן על פועלם להשבת הבנים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
נתניהו
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים