שתף קטע נבחר

לבקשת ברלין: נעצר אמריקני שהיה שומר SS

במשך שנים ניסה משרד המשפטים האמריקני לגרש את יוהאן ברייר, בן 89 מפילדלפיה, שהודה כי שימש כשומר במחנה ההשמדה אושוויץ. כעת, משהתגלו ראיות חדשות נגדו, הוא נעצר לבקשת הסגרה מהרשויות בגרמניה

לאחר שנים של ניסיונות לשלול את אזרחותו, נעצר אזרח אמריקני ששימש כשומר אס-אס וייתכן שכעת יוסגר לברלין: גרמניה ביקשה מארצות הברית להסגיר לשטחה תושב פנסילבניה בן 89 החשוד כי סייע להשמדתם של מאות אלפי יהודים במחנות השמדה בתקופת מלחמת העולם השנייה.

 

עוד חדשות בעולם :

באיחור רב: יפן אוסרת פורנוגרפיית ילדים

נשיא סין לבני משפחתו: הסתירו את נכסיכם

עיראק: אילצו ילדים לצפות בהוצאה להורג

 

יוהאן ברייר נעצר על ידי הרשויות האמריקניות שלשום (יום ג') בביתו בפילדלפיה בחשד שכיהן כשומר אס-אס במחנות ההשמדה אושוויץ ובוכנוולד.

 

הרשויות הגרמניות, שהוציאו נגדו צו מעצר, מאשימות אותו בסיוע לרציחת 216,000 יהודים - נתון שמורכב ממספר האסירים שהגיעו ב-158 הרכבות לאושוויץ בין מאי לאוקטובר 1944. ברייר, פנסיונר שעבד בעבר כמכונאי, נולד בצ'כוסלובקיה והתגייס לוואפן אס-אס בגיל 17. הוא טוען כי אולץ להצטרף לכוחות ולא היה מעורב בהרג שבוצע בתוך המחנות.

 

השופט הורה לו להישאר במעצר ללא האפשרות לשחרור בערבות. עורך דינו ניסה ללא הצלחה לטעון כי ברייר אינו בקו הבריאות כדי לשהות במעצר פדרלי בזמן שעניינו מתברר במערכת המשפט האמריקנית. ברייר, לבוש באוברול ירוק ורחב ונשען על מקל הליכה, נשאל על ידי השופט אם הוא מבין מה קורה. "לא ממש", הוא השיב.

 

ברייר היגר לארה"ב ב-1952. הוא היה נתון בהליכי גירוש בשנות ה-90, אך עורכי דינו טענו כי אמו נולדה בפילדלפיה ולכן הוא נחשב לאזרח אמריקני. לפי ה"ניו יורק טיימס", ראיות חדשות שהתגלו חיזקו את התיק נגד ברייר. העיתון דיווח כי רישומים מתקופת המלחמה הראו כי ברייר היה באושוויץ עוד לפני הזמן שבו נקב, ושהוא שירת כשומר במחנה האכזרי בירקנאו, שבו התבצעה עיקר השמדת היהודים.

 

"לא עשיתי דבר שאינו כשורה"

ברייר שירת כשומר חמוש בבוכנוולד והועבר ב-1944 לאושוויץ, שם, לפי מסמכים משפטיים, שירת כשומר היקפי. בבית המשפט, שדן בבריאותו של ברייר, העיד נכדו גרג ברייר ואמר כי סבו סבל מכמה אירועי מוח ושיש לו בעיה רפואית בלב. פרקליטה מטעם התביעה טענה מנגד כי רק לפני שנתיים ברייר חידש את רישיון הנהיגה שלו ושהוא אינו סיעודי.

 

בראיון לסוכנות AP לפני כשנתיים הודה ברייר שהיה שומר באושוויץ, אך טען כי הוצב מחוץ למחנה עצמו ושלא היה קשור בשום אופן לרצח ההמוני של 1.5 מיליון יהודים ואסירים אחרים שהתחולל מאחורי

השער. "לא הרגתי איש, לא אנסתי איש ואין לי אפילו דו"ח תנועה כאן", אמר ברייר, "לא עשיתי דבר שאינו כשורה".

 

ברייר אמר כי ידע מה מתחולל בתוך המחנה, אבל לא חזה במתרחש בעצמו. "יכולנו לראות רק את השערים", אמר. ברייר סיפר גם כי סבל לאחרונה משלושה מקרי שבץ מינוריים, אך הוא היה צלול כשדיבר על עברו, במשך יותר משעה.

 

במשך יותר מעשור ניהל משרד המשפטים האמריקני מאבק בניסיון להביא לגירושו של ברייר. הקרב המשפטי סבב סביב השאלה אם ברייר שיקר בנוגע לעברו הנאצי בעת שביקש להגר לארה"ב ואם הוא זכאי לאזרחות משום שאמו נולדה בארה"ב. הסאגה הזו הסתיימה ב-2003 כשבית המשפט התיר לו להישאר במדינה, בנימוק שהצטרף לשורות הארגון הנאצי כשהיה קטין בן 17.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אושוויץ-בירקנאו. שימש כשומר היקפי במחנה
צילום: EPA
מומלצים