שתף קטע נבחר

קרי בעיראק: ממשלה שוויונית או שלא נסייע

פומבית מזכיר המדינה האמריקני חיזק את ידיו של ראש הממשלה השיעי בעת ביקורו בעיראק, אולם בשיחות סגורות עמו הוא הציב אולטימטום: אם השלטון החדש לא ישתף סונים וכורדים, ארה"ב לא תתמוך בו במאבק באיסלאמיסטים

כשמזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי נעמד מול המצלמות במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש ממשלת עיראק נורי אל-מליכי, הוא הצהיר חד-משמעית כי בעיני ארה"ב אין מדינה בעולם, לרבות היא עצמה, שיכולה לקבוע לעיראקים מי ינהיג אותם. אולם מאחורי הקלעים זה בדיוק מה שעשה קרי: הוא הציב אולטימטום - על השלטון בעיראק להתחלף, או שיהיה עליו לעמוד לבד מול האיסלאמיסטים.

 

עוד חדשות מהעולם:

סוריה השלימה את פינוי הנשק הכימי המוצהר

בדרך לשלום? מו"מ עם המורדים באוקראינה

 

בפגישה בת שעה וחצי בעיצומו של ביקור הבזק שערך קרי בבגדד היום (ב'), הבהיר מזכיר המדינה לאל-מליכי כי ארה"ב מצפה ממנו לכנס עד תחילת החודש פרלמנט חדש ולהקים ממשלה חדשה שתיתן ביטוי לכל המגזרים בעיראק - שיעים, סונים וכורדים. רק אם תעמוד ממשלת עיראק בדרישה האמריקנית לשנות לחלוטין את פניה, ייענו האמריקנים לבקשה הנואשת של אל-מליכי לסיוע צבאי מיידי.

בבגדד נערכים להילחם בתומכי אל-קאעידה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בבגדד נערכים להילחם בתומכי אל-קאעידה(צילום: רויטרס)

אל-מליכי וקרי, היום בבגדד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אל-מליכי וקרי, היום בבגדד(צילום: AFP)

בכירי הממשל האמריקני בפגישה בנושא עיראק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בכירי הממשל האמריקני בפגישה בנושא עיראק(צילום: רויטרס)
 

"העתיד של עיראק ייקבע בימים ובשבועות הקרובים", הצהיר קרי במסיבת עיתונאים, כמה שעות לפני שעזב את המדינה והמריא לירדן. "העתיד של עיראק תלוי בעיקר ביכולתם של מנהיגי עיראק להתלכד". הוא התחייב כי תמיכתה של ארה"ב בכוחות הביטחון המקומיים תהיה "אינטנסיבית וממושכת" ותאפשר להם להתמודד בצורה יעילה יותר מול הקיצוניים.

 

מנגד, מוקדם יותר התייחס הנשיא ברק אובמה למתרחש בעיראק במהלך ראיון ל-CNN ואמר כי ארה"ב לא תפעל אם הוא לא יוקמו בה ממשלה מאוחדת ומפקדה צבאית שיאגדו שיעים, סונים וכורדים. בראיון נוסף לערוץ החדשות MSNBC, הוא ציין כי המשבר בעיראק "נובע בחלקו מחוסר האמון הגובר בין סונים לשיעים. הכוחות שפעלו כל הזמן לפורר את עיראק, התחזקו. בסופו של דבר זה תלוי בהנהגה העיראקית, שתנסה לאחד את הכוחות", התגונן אובמה.

 

בוושינגטון מורגש כעס עצום על אל-מליכי שנהנה מסיוע אמריקני נדיב במרוצת השנים, אבל לא סיפק את הסחורה. מבחינת הממשל, ראש הממשלה העיראקי הוא האשם המרכזי בהתקוממות הסונים ובהצלחה הגדולה של האיסלאמיסטים, והם מקווים כי מנהיגים שיעים אחרים יחליטו להחליפו בזמן הקרוב.

 

לאמריקנים אין אמון בשלטון העיראקי

הצעד הראשון שארה"ב מצפה לו הוא כינוס פרלמנט חדש ב-1 ביולי, אבל הצלחת המהלך הפוליטי כולו מוטלת בספק שכן הסונים והכורדים לא מאמינים שאל-מליכי אכן ישתף אותם בקבלת ההחלטות בממשלה. מעבר לכך, טוענים בוושינגטון, בין הסונים והשיעים יש מריבות פוליטיות על עמדות כוח.

 

הקיצונים הסונים מארגון "המדינה האיסלאמית של עיראק וסוריה", המקושרים לאל-קאעידה, מנהלים מסע כיבושים דרמטי בשבועיים האחרונים ברחבי עיראק. בדרך להגשמת שאיפתם להקים מדינה איסלאמית ענקית מעיראק ועד לבנון, הם כבשו שורה של ערים ועיירות ובסוף השבוע הם הרחיבו את שליטתם במערב המדינה. גם היום השתלטו לוחמים סונים על מעבר גבול מרכזי בין עיראק לירדן, לאחר שצבא עיראק נסוג מהמקום במהלך עימותים קשים באזור עם מורדים.

 

אל-מליכי מנהיג את עיראק מאז 2006, ועדיין לא ברור עדיין אם הוא הבטיח לעצמו כהונה שלישית בבחירות האחרונות משום שהקואליציה עדיין לא הורכבה. בינתיים, כנראה בלית ברירה על רקע היעדרות הכוחות האמריקניים במדינה, ביקש ראש הממשלה העיראקי לחזק את כוחות הביטחון שלו וביקש עזרה מלוחמי מיליציה שיעים שנתמכים על ידי איראן וממתנדבים שיעים.

 

איראן, שבעצמה מודאגת מהתקדמות תומכי אל-קאעידה, האשימה אתמול את וושינגטון בניסיון לנצל השסעים העדתיים בעיראק כדי להשתלט מחדש על המדינה שאותה כבשה לפני עשור, ושממנה נסוגה לפני שנתיים. "ארה"ב מנסה לצייר זאת כמלחמה עדתית, אבל מה שקורה באיראן אינו מלחמה בין שיעים לסונים", אמר חמינאי, שארצו היא שיעית בעצמה. "אלה חיילים של ארה"ב שרוצים להשיב לה את ההגמוניה, זה קרב בין הרוצים בעצמאות עיראק לאלה הרוצים שתהפוך למחנה אמריקני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
קרי וראש הממשלה אל-מאליכי
צילום: AFP
מומלצים