שתף קטע נבחר

ה"לא נעים" שמגדיל לכם את המינוס

כמה עשרות שקלים למסיבת יומולדת של חבר לעבודה, מתנה לחתונה של חבר מהצבא ונסיעה למסיבת הרווקים של חבר - הוצאות שלא נעים לנו לסרב להן, אך מכניסות אותנו עמוק למינוס. איך מתמודדים?

"מירי ממחלקת הנהלת חשבונות חוגגת יומולדת. אנו מבקשים 30 שקלים מכל עובד לטובת מתנה". ככה נפתח הבוקר שלכם, עם מייל הדורש מכם הוצאה לא מתוכננת של 30 שקלים, לטובת יומולדת, עזיבה או כל סיבה אחרת למתנה למישהו מהמשרד.

 

 

אתם עשויים לעקם פנים מול המסך, אבל כשיבואו לאסוף את הכסף, תתנו בלי לומר דבר. אולי תעיפו מבט אל המתנה המיותרת שקיבלתם ביום ההולדת שלכם, ותחשבו לעצמכם "איזה בזבוז כסף!".

 

בדרך הביתה, תעברו דרך הסופר. לאחר שתסיימו לשלם הקופאית תציע לכם לתרום 10 שקלים לטובת ארגון שעוזר לנזקקים כאלו או אחרים. היא שואלת בקול, וזו שמאחוריכם בטוח תשמע אם תסרבו, אז אתם מאשרים לה לחייב אתכם גם אם לא ממש בא לכם.

 

בתיבת הדואר תחכה לכם מעטפה מגן אירועים. חבר מהצבא, מישהו שפעם עבדתם איתו או בן דוד רחוק, החליט להתחתן ולהזמין אותך להיות אורח. החתונה כמובן במקום מרוחק, שמצריך ממך לקחת אוטו, וזה כמובן לפני שדיברנו על העלות של הבייביסיטר לילדים. הנה עוד 500 שקל, שיצאו מהכיס בלי שרצית, בתקופה הקרובה.

 

עוד לא הספקת לעכל את הבשורה המרה, וחבר משותף שלכם מתקשר. הוא מארגן את מסיבת הרווקים של החתן לעתיד, ומזמין אותך. העלות למשתתף היא 125 שקל לאדם, וגם למסיבה צריך כמובן לנסוע עם אוטו, ואם אפשר לאסוף חבר או שניים שאין להם רכב.

 

אתם נכנסים לחשבון הבנק שלכם. המינוס עדיין שם, יתכן שהוא קצת גדל מהפעם האחרונה שהסתכלתם עליו. אתם מנסים לחשב איך אתם מסתדרים עם ההוצאות על החתונה ומסיבת הרווקים הקרובה, כשלפתע זוג חברים אחרים מתקשר. 2 זוגות מהחברים שלכם נפגשים ביום חמישי בערב במסעדה והם ישמחו אם גם אתם תבואו. "הלוואי והיה לי תקציב לזה", אתם חושבים, אבל הפה שלכם עונה מעצמו "בטח! מתי ואיפה?", ואתם מקווים שהפעם לא יחלקו את החשבון שווה בשווה בין המזמינים, כדי שתוכלו לצאת מזה בזול יחסית.

 

אתם לוקחים את הילד לג'ימבורי, וליד אחת החנויות הוא משתטח על הרצפה ומתחיל לבכות בכי תמרורים, כי הוא רוצה ממתק או משחק. מכיוון שהסיטואציה לא נעימה לכם, אתם נכנסים איתו לחנות וקונים את מה שבקש, גם אם לא תכננתם להוציא עוד כסף היום.

 

המחיר של ה"לא נעים"

לאורך חיינו אנחנו נתקלים בלא מעט הוצאות שלא נעים לנו לסרב להן אבל הן עולות לנו ביוקר. בחלק מהמקרים המחיר של סירוב נראה לנו נוראי – אנחנו נהיה אלו שלא תורמים, שהילד שלהם בוכה בקניון, או אלו שכבר לא מזמינים אותם למפגשים. אבל לפני שאנחנו מחליטים על סמך התרחיש הרע ביותר, כדאי שנברר מהו מחיר ההסכמה, ונגלה איך ניתן לתמרן בין הדברים.

 

כאשר אנו מוציאים כסף לא מתוכנן, נשאר לנו פחות לצרכינו. האפשרויות שעומדות בפנינו הן לוותר על משהו שרצינו, לטובת הרגעת ה"לא נעים", או להעמיק את המינוס שלנו. כ-50% מהאוכלוסיה נמצאים במינוס כרוני, וחווים מדי יום את הלחץ, התסכול וחוסר הנעימות שיוצר המצב הזה. האם ה"לא נעים" שבסירוב, שווה את הלילות טרופי השינה בחיפוש אחר פתרון למינוס?

 

ומה בעצם יקרה אם ה"לא נעים" ימשיך לנהל את החיים שלכם? המינוס שלכם יגדל ויצור כדור שלג של חובות, שהדרך היחידה לכסות אותו תהיה לצמצם את ההוצאות כל כך משמעותית, שגם אם תרצו לתרום או להוציא כסף ספונטנית, לא סביר שתוכלו לעשות זאת.

 

למצוא את האמצע

אז מה האופציה השניה – לאבד את כל החברים ולהתפס כקמצן? זו הקיצוניות השניה, אך אין באמת סיבה להגיע אליה. אם 50% מהאוכלוסיה נמצאים במינוס, אחד מכל שני אנשים שאיתם תנהלו אינטראקציה יהיה במצבכם, יבין ללבכם ולא ישפוט אתכם. אם תסבירו את הסירוב בכך שאין לכם תקציב לכך, יתכן שתוכלו למצוא פתרונות זולים יותר, כמו למשל להתארח בביתו של אחד מכם במקום לצאת למסעדה, או לגרום למארגני מסיבת הרווקים לחשוב על פתרון זול יותר, כדי שתוכלו להגיע.

 

אם חשוב לנו ללכת למסעדה, לפקוד את החתונות של אנשים שלא ראינו זמן מה, או לשמור על קשר קרוב עם אנשי המשרד, נוכל להגדיר תקציב לכך. לא בכל שבוע נצטרך לנצל את הסכום במלואו, ועל כן מה שישאר במעטפה יצטרף לסכום שיוקצה לסעיף זה גם בשבוע הבא. עם הזמן, נוכל לצבור סכום נאה שישרת אותנו למטרות שחשוב לנו להשקיע בהן.

 

יתרה מכך, הכסף שלנו צריך לשרת את הערכים בהם אנו מאמינים. אם אנחנו רוצים שהילד שלנו לא יגדל להיות מפונק, נתגבר על הלא נעים ונסרב לקנות לו את מבוקשו. אם אנחנו רוצים לתרום לעמותה אחת ולא לאחרת, זו זכותנו ועל כן צריך להתגבר על תחושת חוסר הנעימות במעמד הקנייה, ואם אנחנו לא רוצים לקנות עם כולם, נוכל להכין משהו במתנה לאלו שיש להם יומולדת, בתקציב שמתאים לנו. לא נלך לחתונה אם אין לנו תקציב ומוטיבציה, או שנתן מתנה לאחר האירוע בתקציב שמתאפשר לנו, או שבתמורה לא נזמין את בעלי האירוע לאירועים עתידיים שלנו.

 

הבחירות הכלכליות שלנו משנות את העתיד שלנו. הן יכולות להביא אותנו למקום רגוע ונוח יותר, או לגרום לנו לשקוע בחובות. היכולת לבחור, במקום פשוט להגיב לסיטואציה, מספקת לא רק כח כלכלי אלא גם השלמה עם בחירות שאנו עושים. בעיקר כאשר אנו מזהים את הערכים וסדרי העדיפויות הכלכליים שלנו, ופועלים לפיהם.

 

הכותב הינו מאמן ויועץ להעצמה כלכלית, ומנכ"ל "קבוצת גיל אורלי "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המחיר של ה"לא נעים"
צילום: shutterstock
מומלצים