שתף קטע נבחר

מדינת ישראל נגד הבן שלך: על קטינים במעצר

לא חוקרים בלילה, מאפשרים להורים להתלוות, מעדיפים מעצר בית ומעודדים שיקום. על הנייר כפופות הרשויות לכללים שמקלים על ילד החשוד בפלילים

שני נהגים צעירים ערכו ביניהם מירוץ מכוניות שבמהלכה איבד אחד מהם את השליטה על רכבו, התנגש בקיר ונהרג. האם הנהג השני יורשע בעבירת הריגה? בן שראה את אמו מותקפת באלימות על ידי אחיה בחצר ביתם, דקר למוות את האח בסכין. האם הוא יורשע ברצח, או שמא מדובר בהגנה עצמית?

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

הנהג שהשתתף בתחרות המכוניות היה בן 17 כשחברו נהרג. הבן הדוקר היה בן 12. שניהם נעדרי עבר פלילי, אינם מוכרים לשירות המבחן ולא תכננו את העבירה שבגינה הם מואשמים. חייהם התהפכו בן רגע והם נחשפו לאורות חדר החקירה בלי שום הכנה.

 

כאשר קטין נעצר בחשד לביצוע עבירה או מעורבות בביצועה, או אפילו מזומן לחקירה כעד, הרשויות כפופות למארג זכויות וכללים הקבועים בחוק בכל הנוגע לטיפול בו עד לרגע מתן גזר הדין ואף לאחר מכן. קטינים שנאלצו לעבור את הליכי המעצר והחקירה יודעים שלא מדובר בחוויה נעימה, בלשון המעטה, והרשויות מנסות לצמצם את הפגיעה הנפשית הכרוכה בהליכים אלה למינימום האפשרי.

 

חוק המעצרים מבחין בין מעצר לצורכי חקירה (ולפני הגשת כתב אישום) לבין מעצר עד תום ההליכים המשפטיים. עציר מתחת לגיל 14 יובא בפני שופט בתוך 12 שעות מרגע מעצרו, ובשום פנים ואופן לא ייעצר עד תום ההליכים. המשטרה גם מחויבת להודיע להורים ללא דיחוי על המעצר או על הכוונה לחקור את הקטין, שכן החוק קובע כי הוא זכאי לנוכחות אחד מהוריו בזמן החקירה.

 

קטין לא ייחקר בשעות הלילה, בין אם הוא חשוד בביצוע עבירה ובין אם הוא עד. חקירה לילית מותרת רק בנסיבות מיוחדות: אם הקטין הגיע ביוזמתו להגיש תלונה, אם מתקיים החשש שדחיית החקירה תביא לשיבוש הליכי החקירה, אם דחיית החקירה עלולה לפגוע בשלומו של הקטין וכיוצא באלה.

 

לרוב יקבעו בתי המשפט כי הקטין ישהה בחלופת מעצר (מעצר בית) ולא יוחזק במתקן כליאה עד תום החקירה או הגשת כתב האישום, אלא אם כן מדובר בחשד לביצוע עבירות חמורות במיוחד. הדברים תקפים גם כאשר המדינה עותרת למעצרו של קטין מעל גיל 14 עד תום ההליכים: בהתאם לחומרת העבירות ישוחרר הקטין ממעצר תחת תנאים קפדניים, העשויים לכלול ערבות צד ג' ופיקוח אנושי 24 שעות ביממה. בנסיבות מסוימות יאפשרו בתי המשפט לקטין לחזור לספסל הלימודים.

 

ילדים בחדר החקירות

מטרת החקירה היא לעודד את הקטין לשתף פעולה ולמסור עדות אמינה ומהימנה. בעבירות מסוימות – כגון מין, סרסרות למעשה זנות ועוד - ייחקר קטין מתחת לגיל 14 על ידי חוקר ילדים מוסמך בלבד, במתקן שאינו תחנת משטרה, ונוכחות ההורה תתאפשר בכפוף לאישורו של החוקר.

 

מכיוון שחקירה תחת אזהרה היא אירוע דרמטי וטראומטי, חוקר הילדים פועל לקיים אותה בתנאים שאינם מאיימים, באווירה נינוחה ותוך מתן תמיכה רגשית לקטין הנחקר. החקירה מצולמת בווידאו ואם הצילום אינו אפשרי - תתועד בהקלטה.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
אילוסטרציה(צילום: shutterstock )

עבודתו של חוקר הילדים אינה שונה מעבודתו של חוקר משטרה רגיל: איסוף ראיות, הערכת מהימנות, קביעת הנחיות לפעולות נוספות כמו בדיקות רפואיות לחילוץ ראיות, קביעת מסדר זיהוי, שחזור העבירה ועוד.

 

חשוב לציין שהן הקטין והן הוריו מחויבים להימנע מכל קשר - ישיר או עקיף - עם המתלוננים בתיק, מכיוון שקיים חשש לשיבוש הליכי חקירה או משפט, שהן עבירות עצמאיות העלולות להתווסף לכתב האישום אם האיסור יופר.

 

סנגור לכל קטין

הסנגוריה הציבורית מייצגת קטינים - חשודים ונאשמים - בהליך הפלילי מרגע מעצרם ועד תום ההליך ואפשר לפנות גם לסנגור מהמגזר הפרטי. כך או כך, על הקטין והוריו לשתף פעולה עם עורך הדין המייצג וכן עם גורמי הטיפול השונים לפני תחילת המשפט, במהלכו ולאחר מתן פסק דין.

 

בטרם מוגש כתב אישום ובהתאם לנסיבות, מחויבת הפרקליטות ליידע את הקטין על אודות כוונתה להגישו, ובהתאם לקיים שימוע שבו מיוצג הקטין על ידי סנגורו. מטרת השימוע היא להניא את הפרקליטות מכוונתה להגיש כתב אישום או לפחות להמיר את הסעיפים החמורים בקלים יותר, וכן לבחון מתווה להסדר טיעון, שיקצר משמעותית את משך הדיונים בבית המשפט.

 

האפיק הטיפולי-שיקומי

דיונים בעניינם של קטינים מתקיימים בדלתיים סגורות בלבד בבתי המשפט לנוער. על הנוכחים בדיון חל איסור לפרסם פרט מפרטיו שלא ברשות בית המשפט.

 

ככלל, ובהתאם לחומרת האישומים והנסיבות האישיות, מבכרים בתי המשפט לנוער את האפיק הטיפולי-שיקומי וגוזרים על הקטין המורשע לשהות במעון יום או במעון נעול במקום לאסרו בפועל במתקן כליאה. לצד העונש נקבע גם מסלול לטיפול ושיקום בפיקוח שירות המבחן או במשפחת אומנה. עם זאת, קטין שהורשע בעבירות חמורות עלול בהחלט לרצות מאסר בפועל במתקן כליאה.

 

מלבד כל אלה ניתן לחייב את הקטין או את הוריו בתשלום קנס או פיצויים לנפגע העבירה - או שניהם יחד במקרה הצורך - ממש כבכל משפט רגיל.

 

ותודה להוריי שהביאוני עד הלום

תקופת ההמתנה למשפט היא תקופה לחוצה ורוויית מתחים עבור הקטין, כמו גם עבור המשפחה כולה. לצד התמיכה המשפחתית, אין לנסות לגרוע מאחריות למעשים או להקל ראש בנסיבות והקשרים החברתיים שהובילו להסתבכות.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

בהתאם לחוק, הורי הקטין זכאים להיות נוכחים בדיונים השונים, לטעון טענות ואף להעיד לטובתו. על פי פקודת הראיות, הורה אינו כשר להעיד לחובת ילדו, למעט מקרים חריגים כגון עבירות אלימות, מין, הזנחת ילדים, פגיעה בקטינים וחסרי ישע ועוד.

 

עם זאת, ועל אף שהורה רשאי להעיד לטובת ילדו, יש לבחון צעד זה בזהירות רבה: הורה שעולה לדוכן העדים ומדבר בשבח בנו עלול להיכשל בלשונו במהלך החקירה הנגדית מטעם התביעה ולהפליל את הבן מבלי לשים לב. ההחלטה האם להעיד את ההורים נתונה, אם כן, לשיקול דעתו של הסנגור.

 

איפה טעינו?

הורי הקטין, כאפוטרופוסים הטבעיים שלו, מחויבים לקיים את החלטות הביניים בתיק, ובכלל זה התייצבות לדיונים השונים במועד שנקבע, שיתוף פעולה מלא עם גורמי הטיפול שמונו על ידי בית המשפט, הימנעות מביצוע פעולות מסוימות וציות להחלטות בית המשפט.

 

הורים שלא יכירו בחשיבות שיתוף הפעולה עם הרשויות יערערו את האמון שנותנים בית המשפט והגורמים המטפלים בהם ובבנם, והדבר עלול להשפיע בהיבט הכרעת הדין ובהמשך על חומרת גזר הדין. ההורים גם מתחייבים לערוב להתנהגותו של הקטין בתום ההליכים בהמשך חייו.

 

מומלץ להורים לערוך חשבון נפש על מנת להבין מה נעלם מעיניהם בדרכו של ילדם אל מחוץ לדרך הישר. כנדבך נוסף לגישה המשקמת עשוי שירות המבחן להפנות את ההורים למסגרת הדרכת או הנחיית ההורים (מכון אדלר לדוגמה) כאמצעי ריסון לקביעת גבולות ברורים לקטין.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים