שתף קטע נבחר

לא ירצו - יאכלו: זהו נוסח החוק להזנה בכפייה

על פי התיקון להצעה מעוררת המחלוקת, הזנה בכפייה תתבצע רק כאשר יש "סכנה לחיי האסיר או לנכות חמורה בלתי הפיכה", ובאישור היועמ"ש. ח"כ מירי רגב: "צריך לזכור שחומות הכלא לא עוצרות את הטרור"

אחרי ההסכמות שהושגו בקואליציה, הונחה היום (ד') על שולחן הכנסת הצעת החוק להזנה בכפייה של עצירים מנהליים שפותחים בשביתת רעב. הליך החקיקה יושלם בוועדה ובמליאת הכנסת ביום שני הקרוב. הצעת החוק הייתה אמורה לעבור כבר השבוע, אבל נדחתה בשל תנאים שהציבו אנשי סיעת "יש עתיד", שדרשו תיקונים לחוק והעלו מספר רב של הסתייגויות.

 

 

בהצעת החוק שהונחה על שולחן הכנסת מופיעים כמה תיקונים. בין היתר נקבע בנוסח החדש כי הרופא שייתן את חוות הדעת הרפואית לפני הזנה בכפייה הוא רופא שטיפל באסיר לאחרונה ומכיר את צרכיו הרפואיים. התיקון נועד להסיר את החשש מפני חוות דעת מוזמנות.

 

בנוסף נקבע בחוק כי הפנייה לבית המשפט כדי לבצע הזנה בכפייה תהיה רק במצב שבו יש "סכנה לחיי האסיר או לנכות חמורה בלתי הפיכה". בתיקון השלישי שהוכנס התווספה הוראה לפיה הגשת הבקשה להזנה בכפייה תתבצע רק באישור היועץ המשפטי לממשלה או מי שהוסמך לכך, תוך התחייבות של הממשלה שיוסמך לכך פרקליט המדינה או אחד המשנים ליועץ המשפטי.

 

לפי תיקון נוסף להצעת החוק, לפני הפנייה לבית המשפט ישוחחו עם האסיר וינסו לקבל את הסכמתו לטיפול, כמו גם להסביר לו על ההליך המשפטי שהוא עומד בפניו. הובהר עוד כי בית המשפט צריך להשתכנע שלאסיר נמסר כל המידע הרפואי שחולים זכאים לקבל לפי חוק זכויות החולה.

 

ח"כ מירי רגב, יו"ר הוועדה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ מירי רגב, יו"ר הוועדה(צילום: גיל יוחנן)

בנוסף בוצע תיקון שנועד לאפשר לאסיר להסביר לבית המשפט מהי מטרת השביתה שלו, על מנת לנסות ולשכנע שלא להורות על הזנה בכפייה של האסיר. עוד קובעת הצעת החוק כי במקרה שבית המשפט טרם נתן את החלטתו מה לעשות עם אסיר כזה או אחר, יחולו עליו ההוראות הרגילות של חוק זכויות החולה.

 

התיקון האחרון להצעת החוק מפרט כי המטפל או הרופא לא יהיה חייב לתת לאסיר שובת הרעב טיפול רפואי, גם אם בית המשפט התיר זאת, כדי שרופא לא יצטרך לפעול במקרה זה נגד מצפונו.

 

הצעת החוק עוררה תסיסה רבה בוועדת הפנים של הכנסת, שחלק מחבריה ראו בה פגיעה קשה בזכויות האסירים. יו"ר הוועדה ח"כ מירי רגב: "מבחינתי, אסיר ביטחוני ששובת, מבין שהנגזרת של שביתת הרעב שלו היא מוות ועדיין ממשיך בשביתה הזו – צריך לאפשר לו לקיים את רצונו. למרות זאת ובעקבות האילוצים, הבאנו חוק מידתי וראוי שהוכיח את עצמו. כאשר האסירים הביטחוניים הבינו שכוונותיו של המחוקק הישראלי רציניות ושיש הסכמות על החוק, הם הפסיקו לפתע את שביתת הרעב.

 

"צריך לזכור שחומות הכלא לא עוצרות את הטרור", הוסיפה רגב. "שביתות הרעב הן כלי של האסירים הביטחוניים להפעיל לחץ על הרחוב הפלסטיני ועל השיח הציבורי. זה עוד אחד מהגלים שמייצר הטרור הפלסטיני, ומול טרור אנחנו צריכים להפגין יד חזקה".

 

הפלסטינים: מצרים עזרה

ההסכמות עם שובתי הרעב הושגו בעזרת מספר עצורים פלסטינים בכירים שהוסעו בין בתי החולים ונפגשו עם חבריהם המאושפזים. הם שוחחו איתם במטרה שיסכימו לקבל את ההסכמות ויפסיקו את שביתת הרעב שלהם. המאמצים נשאו פרי ואתמול בלילה היא הופסקה.

 

שר האסירים הפלסטיני, שווקי עיסה כינס הבוקר (ד') מסיבת עיתונאים ואמר כי מצרים הייתה מעורבת בסיום שביתת האסירים. הוא הוסיף כי העצירים קיבלו רק חלק מהדרישות שלהם,

אך סעיפי ההסכם במלואו יפורסמו רק כאשר הם יוחזרו מבתי החולים לכלא. הוא ציין כי המערכה של העצירים לא תמה עדיין והדיאלוג נמשך. עיסה הדגיש שהעצירים היו אלה שפתחו בשביתה ואלה שקיבלו את ההחלטה לסיימה. יו"ר מועדון האסיר הפלסטיני, כדורא פארס, הודה כי לא מדובר בניצחון גדול עבור העצירים.

 

בחמאס טוענים כי סעיפי ההסכם לסיום שביתת העצירים המנהליים קובעים שמעתה יופסקו הארכות המעצר של אותם עצירים ללא הגבלה, והן יוגבלו לשנה אחת לכל היותר מיום מעצרם. בנוסף, המשך החזקתם במעצר מעבר לתקופה של שנה יהיה מותנה בכתב אישום משפטי מקובל, ולא בהמשך הארכת מעצרם במסגרת תיק חסוי וסודי, שעורכי דינם אינם יכולים לעיין בפרטיו. בשב"ס לא אישרו זאת.

 

השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', עדכן היום את ראש הממשלה בנימין נתניהו על סיום שביתת הרעב של האסירים הביטחוניים. בשיחה אמר אהרונוביץ': ״חשוב להבהיר- לא היו שום הסכמים עם האסירים. הם הבינו שאין לנו כוונה להתפשר ולכן חיפשו סולם כדי לרדת. הנחישות של מבצע צה"ל, משטרת ישראל, מג״ב וכוחות הביטחון בשטח, והלחץ שיצר אצלם החוק להזנה, היו מהגורמים שהביאו אותם להפסיק את השביתה״.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לסיום שביתת הרעב: "אני מברך את השר לביטחון פנים ואת נציב שירות בתי הסוהר על העבודה הנחושה, המקצועית והאיתנה שהביאה לסיום השביתה. נקטנו במדיניות ברורה שהביאה לתוצאה החשובה הזו. אנחנו נוסיף עכשיו עוד אמצעים שיביאו לכך שיהיו פחות שביתות אסירים בהמשך".

 

אליאור לוי, רענן בן צור ואיתי בלומנטל השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפגנה למען האסירים הפלסטינים
צילום: shutterstock
מומלצים