שתף קטע נבחר

החוק שיגן על הילדים במשפחה

הכנסת אישרה את הצעת החוק המאריכה את צווי ההרחקה של אדם ממשפחתו. בכך ניתן כלי נוסף להגנה עצמית, וכדאי לעשות בו שימוש

באחרונה הזדעזעה המדינה כולה לשמוע על הרצח האכזרי של הילדים ישי (12) ושרה (10) לוי ז"ל על ידי אביהם. זה סיפור מחריד נוסף שבו ילדים נפלו קורבן ליצר נקמה מטורף, ילדים שכל חטאם היה שנולדו לתוך מערכת משפחתית סבוכה של אלימות וגירושים.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet

הכנסת זנחה את מהפכת המזונות / דיינה הר-אבן 

פה קבור הכסף למערכת הבריאות / חיים וייצמן

   

סיפורה של משפחת לוי הסתיים בתוצאה קיצונית ונוראה, אך במרכז רקמן שייצג את אם הילדים לאורך ההליכים המשפטיים מול אביהם, נוכל להעיד כי קיימים בישראל מקרים רבים נוספים של אלימות במשפחה הדומים לסיפורה של משפחת לוי, עד אותו יום נורא. קרן הייתה בת 25, צעירה אמריקנית, כשהכירה לפני כ-15 שנה את אבי, ישראלי שהגיע לעבוד בארצות הברית. השניים החליטו למסד את מערכת היחסים, קרן התגיירה, העתיקה את מגוריה לישראל והשניים נישאו. קשה לומר שמשהו בסיפור ניבא את מסכת האלימות שאפיינה את מערכת הנישואים, בוודאי לא את התוצאה האיומה.

שרה וישי לוי שנרצחו. ההגנה המשפטית לא הספיקה  ()
שרה וישי לוי שנרצחו. ההגנה המשפטית לא הספיקה
 

בסמיכות סמלית לרצח הילדים, אישרה באחרונה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק המאפשרת לבית המשפט להאריך צווי הגנה של אדם ממשפחתו (צווי הרחקה), מעבר למגבלת השנה שהייתה קבועה בחוק. עד לחוק החדש, כאשר רצה אזרח לקבל צו הגנה מפני בן משפחה מאיים או אלים, יכול היה לפנות לבית המשפט וליזום דיון שבו יכריע השופט אם לנוכח הנסיבות, הטענות והראיות, יש להורות על הרחקת בן המשפחה מהבית. בדיון זה ניתן אף לשלול מהאדם נשק שהוא מחזיק בו ברישיון, ואם האדם מפר את הצו ובא במגע עם האזור או עם בני המשפחה שמהם הורחק, הדבר מהווה עבירה פלילית ובסמכות המשטרה לעצור אותו מיד.

 

את הצו ניתן היה להוציא לתקופה מרבית של שלושה חודשים, וניתן היה לשוב ולחדשו עד לתקופה כוללת של שנה. לאחר שנה, פקע הצו ולא ניתן היה לחדשו. צו הגנה חדש ניתן רק כאשר המשפחה הוכיחה מחדש כי האלימות חזרה על עצמה וכי קמו נסיבות חדשות המצדיקות את הוצאת הצו.

 

להקשיב לאותות המצוקה

אלא שדווקא במקרים אלו שבהם הוארך הצו עד לתקופה ארוכה בת שנה, ממילא מתקיימות כל ההצדקות להארכתו. אין זה סביר לצפות מאם ומילדיה לחדש את קורבנותם, להיוותר שוב חסרי הגנה, ולחוות שוב את הטראומה שבפגיעה, רק על מנת לזכות בהגנה מחודשת מצד המדינה. דווקא במקרים קשים אלו שבהם שבה המשפחה ומבקשת הגנה לאורך תקופה של שנה, קיימת ממילא הצדקה להיזהר מהפסקת הצו, ולשקול בכובד ראש את הארכתו.

  

קרן, אמם של שרה וישי ז"ל, התריעה בפני הרשויות על חששותיה לשלום הילדים. על מנת למנוע את האסון הבא, יש להטות קשב לכל אות מצוקה, ולהתייחס בתשומת לב מרבית לכל אזהרה, במיוחד אם האלימות במשפחה כבר ידועה ומוכרת. אם בחרה אישה לפנות לבית המשפט בבקשה להאריך את צו ההגנה, יש לבחון את ההתרעה המקדימה ולטפל במקרה בטרם יהיה מאוחר מדי. על בית המשפט לשקול את הבקשה בכובד ראש, על פי שיקולים מהותיים, כולל רמת האיום שתחתיו נתונים האם והילדים, ולא על פי שיקולים טכניים, כגון מספר החודשים שחלף מאז ניתן הצו הראשון.

 

על רקע מצב דברים קשה זה, אנו מברכים על החלטת הכנסת, שנענתה ליוזמת החקיקה של ח"כ דוד צור, בסיוע מחלקת החקיקה של המרכז. בכך החליטה הכנסת לתת בידי קורבנות פוטנציאליים כלי להגנה עצמית. יש לקוות כי אותן משפחות הנזקקות להגנה יכירו את זכויותיהן ויממשו אותן. אולי כך נצליח באמת למלא את חובתנו כחברה, ולמנוע את האסון הבא.

 

מוקדש לזכרם של שרה וישי לוי ז"ל.

 

עו"ד עדי רז, מנהלת הקליניקה המשפטית במרכז רקמן לקידום מעמד האישה

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרה וישי לוי שנרצחו בידי אביהם במושב ישרש
עו"ד עדי רז
מומלצים