שתף קטע נבחר

מסך מחשב 4K - שווה וחד יותר?

סנונית ראשונה של מסכי מחשב ברזולוציית 4K מגיעה ועומדת למבחן: סמסונג U28D590D מציע רזולוציית 3840X2160 פיקסלים במסך של 28 אינץ', האם הוא באמת חד? ביקורת

מסכי מחשב עם רזולוציית 4K עלו עד לאחרונה  3,000-4,000 דולר ויותר בחו"ל, ובישראל לא ממש נמכרו מסכים כאלה לצרכן הפרטי. נכון להיום, היצע הדגמים של מסכי מחשב ברזולוציה גבוהה יותר מ- 1920x1080 מצומצם מאוד, יש כמה דגמים המציעים רזולוציית 2560x1600 וגם הם נמכרים בטווח מחירים של 6,000-9,000 ₪ לגדלי 30".

 

סמסונג היא הראשונה אשר שולחת לחנויות בישראל מוניטור מחשב 4K ברזולוציית 3840x2160 והמחיר שלו, 2,999 שקלים, עם גודל של 28" נראה אטרקטיבי באופן יחסי לדור החדש.

 

 

על רגל אחת

ה-UD590 מציג עיצוב נקי, עם מסגרת רבועה בגימור שחור מבריק ורגל בגימור דמוי אלומיניום מוברש, מה שמזכיר מעט מראה של טלוויזיה. בהתקנה הראשונה, צריך להיעזר במברג רגיל על מנת לחבר את המעמד בעזרת שני ברגים. רגל המסך מאפשרת רק כיוון זוית (Tilt) מול המשתמש ולא סיבוב או שינוי גובה וגם אין שקעי VESA מאחור לתליה על קיר.

 

חזית המסך חפה לגמרי מלחצנים, השליטה והניווט בתפריטים מתבצעת כולה בעזרת ג'ויסטיק קטן הממוקם בגב המסך בפינה התחתונה, כך שהתפעול מתבצע בעזרת יד ימין של המשתמש (מתאים בעיקר לימניים...). לטעמי, התפעול בעזרת עזר בודד התגלה כנוח למדי ואפילו עדיף על שורת לחצנים, אפשר להזיז את הג'ויסטיק לארבע צדדים וגם ללחוץ עליו לאישור פעולה. חזית המסך כוללת ציפוי מסוג מט "חצי מבריק", כך שהצופה לא סובל מבעיית השתקפות של מקורות אור בחדר.

 

על חיבורים וקצבי רענון

באריזה, הגיעו שני כבלי וידאו: אחד מסוג HDMI והשני עבור DisplayPort. גב המסך כולל שתי כניסות HDMI 1.4, לצד כניסת Display Port 1.2 ויציאת אוזניות אליה אפשר לחבר גם רמקולים חיצוניים. אין למסך חיבורי USB או רמקולים פנימיים.

 

כל נושא ה-4K במסכי מחשב הוא קצת טריקי בגלל מגבלות של כרטיסי מסך וחיבורים: בחיבור מסוג HDMI 1.4 (הרוב המוחלט של הכרטיסים החדשים מגיע אתו) אפשר לקבל רזולוציית 3840x2160 בקצב רענון מקסימלי של 30Hz, שזה בסדר גמור עבור צפיה בסרטים אבל לא מזהיר במשחקים. לשם גיימינג, עדיף לחבר את המחשב דרך Display Port 1.2 ואז תקבלו קצב של 60Hz – שזה הקצב בו תומך ה- UD590 (חלק מהדגמים המתחרים תומך רק ב-30Hz). גיימרים מושבעים המחפשים 120Hz יצטרכו להמתין זמן מה להגעת פתרונות משביעי רצון בעולם ה-4K. אל תשכחו שעל מנת לשחק, צריך מערך (גם כפול - תלוי בקצב הפריימים המבוקש) של כרטיסי מסך חזקים, כנראה שנצטרך עוד דור או שניים שיהיו מותאמים יותר לעולם החדש והחד יותר.

 

עוד ב-dtown

 

4K – כמה זה יותר חד? 

לשם ההשוואה, מלאנו את שולחן העבודה במסך 1080p בקיצורי דרך ואח"כ עברנו לרזולוציית 4K, תוכלו לראות בבירור את יחס הגדול פי ארבעה לטובת ה-4K. הטקסט נראה קטן (אבל עדיין חד) וצריך לעשות כמה התאמות של גדלי טקסט ואייקונים על מנת שהתצוגה תהיה נוחה לעין. גודל המסך (28") במרחק צפיה של כ-60 ס"מ, מאפשר להבחין ללא בעיה בקפיצת הרזולוציה: תמונות סטילס מהמצלמה מוצגות בחדות לא מוכרת ואם הצלחתם להשיג תכני וידאו 4K, אז ההנאה מהם מובטחת.

 

 (צילום: ליאור קורן) (צילום: ליאור קורן)
(צילום: ליאור קורן)

 

יש לכך עוד כמה יתרונות בשימוש: בעבודה עם תוכנות שרטוט, למשל, הרזולוציה מייעלת את העבודה ומאפשרת להציג שרטוטים מורכבים בחדות או בקנה מידה גדול יותר מאשר מסך 1080p. אם תבחרו לעבוד בתוכנת עריכה לוידאו, החלונית המקדימה יכולה להציג וידאו באיכות 1080p מלאה מבלי להסתיר את שאר כלי העריכה. אגב, אם תבחרו, משום מה, בהגדרת רזולוציה נמוכה יותר (למשל 1920x1080) מזו הטבעית של פאנל המסך, התמונה הכללית תהיה הרבה פחות חדה מאשר זו של 4K (כי המסך מבצע Upscale מלאכותי במקרה הזה) אז לפני רכישה, ודאו כי כרטיס המסך שלכם מסוגל להוציא למסך רזולוציה מתאימה.

 

איכות תמונה

תפריט כיול התמונה מאפשר לשלוט על בהירות, ניגודיות וחדות, אפשר לשלוט גם על רווית כל אחד משלושת צבעי היסוד (אדום, ירוק וכחול), איזון לובן, ערכי גאמה (פירוט בחלקים הכהים של התמונה). בשלב זה, מחירי מסכי מחשב עם רזולוציית 4K יקרים מאוד, סמסונג בחרה להטמיע בדגם זה פאנל מסוג TN המציג באופן טבעי עומק צבע ברמה של 6 ביט ולא 8 ביט כמו בפאנלי LCD מסוג IPS או PVA למשל (הסבר מלא כאן על הבדלים בין פאנלים). אבל, במפרט הטכני, החברה מצהירה על יכולת הצגה של 1.07 מיליארד גוונים, מה שמתאים בחישוב לפאנל מסוג 10 ביט. סמסונג לא חושפת בדיוק מה קורה מאחורי הקלעים, אבל יכול להיות שהיא משתמשת בטכניקה של Dithering (אינטרפולציה) בכדי להשיג את האפקט המיוחל.

 

 (צילום: ליאור קורן) (צילום: ליאור קורן)
(צילום: ליאור קורן)

 

בכל מקרה, נראה שהמסך מתאים יותר לשימושים כלליים, משחקים וצפיה בסרטים ופחות לאנשי מקצוע כמו גרפיקאים המחפשים דיוק צבע אולטימטיבי. אבל גם בין מסכי TN יש הבדלים באיכות הצבע וה- UD590 מוצלח ביחס לקטגוריה - שמחתי לראות כי סמסונג שמרה על צבעים ניטרליים בתמונה (ולא זרחניים) ובד בבד הם גם מספיק חיים לעין.

 

כאשר מפעילים את המסך בפעם הראשונה, רמת הבהירות עומדת על 75, זהו ערך גבוה והמסך בוהק, כך שמומלץ להוריד את רמת התאורה לערך שישמור על העיניים טוב יותר. הניגודיות הטבעית של המסך עומדת על 1000:1 ועל מנת לספק שחור טוב יותר – במיוחד עבור קריאת טקסטים (אותיות שחורות על רקע לבן) היה צריך לכייל את התמונה. סמסונג מאפשרת מספקת שלושה מצבי תאורה: סטנדרטי, קולנוע ואחד של ניגודיות דינמית מוגזמת שמתאימה אולי להדגמה מרשימה בחנות אבל הרבה פחות לשימוש ביתי. המסך כולל גם אפשרות הגדרת Over Scan למקרה בו תחליטו לחבר אליו ממיר טלוויזיה, בהגדרה זו, התמונה גדלה בכ-5% נוספים והקצוות שלה יוצאים מגבולות המסך, כך שאם יש הפרעות בשוליים כמו פסים לבנים מהבהבים, הם לא יראו בתמונה.

 

סמסונג יצרה תפריט יעודי המאפשר להגדיר זויות צפיה שונות מזו הסטנדרטית. היכולת הזו באה לעזר למשל, כאשר עומדים מעל המסך (מסתכלים בזוית גבוהה מלמעלה), נשענים אחורה, או כאשר מדובר בצפיה קבוצתית. ללא השימוש במנגנון היעודי, זויות הצפיה מהצדדים הן בסדר יחסית (השינויים כוללים בעיקר ירידה בניגודיות ללא שינוי גדול באיכות הצבע הכללית) אך שינוי זוית אנכית משפיע על איכות הצבע לרעה.

 

מגיב מהר

מהירות התגובה טובה עבור גיימרים למשל עם 1ms במעבר מאפור לאפור (G2G) ואכן, בפועל לא נצפתה בעיית מריחה או השהייה. אפשר לשלוט גם על זמן התגובה בשלושה ערכים מסטנדרטי ועד מהיר. בהנחה שיש לכם מערכת מחשב חזקה מספיק להריץ משחקים ברזולוציה גבוהה, החדות והפירוט אותם מציע מסך ה-UD590 מהממים בהחלט. בשלב זה, סביר להניח כי חלק מהמשתמשים יוכל לשחק רק ברזולוציית 1080p עד שישדרג את כרטיסי המסך.

 

סמסונג הטמיעה בדגם הזה גם מנגנון תמונה בתוך תמונה (PIP) או תמונה לצד תמונה (PBP) המאפשר להציג חלון של מקור וידאו אחד בתוך השני. לדוגמה, אפשר להציג חלון עם סרט המוקרן מסטרימר המחובר למסך תוך שהוא מוצג לצד תצוגת המחשב. כמות הפיקסלים הגדולה במסך באה לידי יתרון ואפילו כאשר הסרט מוצג ברזולוציה המקורית המלאה שלו (Full HD), הוא יתפוס רק רבע משטח המסך ועדיין ישאר מספיק מקום להצגת שולחן העבודה של המחשב. בנוסף, אפשר לחבר שני מחשבים במקביל למסך ולעבוד איתם בצוותא.

 

סנונית ראשונה וחדה

בשורה התחתונה, מדובר במסך גדול וחד מאוד, מספר הפיקסלים הגדול בתמונה יכול לבוא לעזר גם בפעולות פשוטות כמו ארגון שטח שולחן העבודה (תצטרכו לסדר את גודל הטקסט והאייקונים לקריאה נוחה יותר) וכמובן בצפיה בתכנים (בין אם מדובר בסרטי 1080p או במבחר הקטן יחסית נכון לעכשיו של 4K).

 

רזולוציית המסך הגבוהה מאפשר לנצל היטב את שטח שולחן העבודה, לעבוד על מספר ישומים במקביל או לחבר שני מקורות וידאו ולהציג אותם בחלונות - האחד ליד השני או בתוך השני. מחירי מסכי מחשב עם 4K יקרים מאוד נכון להיום וסמסונג בחרה לעשות שימוש בפאנל מסוג TN המאפשר למכור את המסך במחיר נמוך יחסית לדגמי 4K (גם אם זה עדיין יקר ביחס למסכי Full HD), מה שהופך אותו מתאים בעיקר לשימושים כלליים, צפייה בסרטים וכמובן גם למשחקים – בתנאי שכרטיס המסך שלכם חזק מספיק למטלה.

 

סמסונג U28D590D

מחיר רשמי: 2,999 שקלים

אחריות: חיון מחשבים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים