שתף קטע נבחר

"הרשתות איימו, חתמנו על הסכמי כניעה"

על רקע המצב המורכב של שוק הספרים ובעקבות קריסת סטימצקי והדרישה מהוצאות לוותר על חלק מחובותיה, נפגשו נציגי המו"לים עם שרת התרבות לימור לבנת: "הרשתות הפעילו עלינו לחצים כבדים לחתום על הסכמים"

שרת התרבות לימור לבנת, נפגשה היום (ב') עם נציגי המו"לים בישראל לבקשתם. נציגי ההוצאות הציגו בפני השרה את הקושי שלהם להתמודד מול שיעורי ההנחה הגבוהים שרשתות הספרים כפו עליהם. בנוסף העלו את הדרישה לוותר על 30 אחוזים מחובה של סטימצקי כלפיהן, עקב קריסתה, על מנת שיוכלו להמשיך ולהפיץ את ספריהם ברשת. הוצאות שלא הסכימו ל"תספורת" זו (יש לציין כי רוב ההוצאות חתמו על הסכם זה מול הרשת) נדרשו לאסוף את ספריהן ממחסני הרשת.

 

 

בין הנוכחים בפגישה עם השרה: יפתח דקל מכתר, ביני טריבק ממטר, רוני מודן ממודן, עוזי שביט מהקיבוץ המאוחד, איתי וייס מעם עובד, רחלי אידלמן משוקן, שמואל רוזנר מכנרת זמורה-ביתן, גיל תגר מאופוס, רני גרף מהוצאת רני גרף, וכן נציג משרד הכלכלה האחראי על יישומו של החוק, דני טל.

 

כמסקנה מהפגישה, מסרה השרה לבנת כי תבחן בחיוב לתמוך בתיקון לחוק שיגביל את שיעורי ההנחה בין המו"לים לרשתות הספרים. דני טל, הממונה על חוק הספרים במשרד הכלכלה, מסר למו"לים כי הנתונים שאסף מאז כניסת החוק לתוקף מצביעים על ירידה מינורית בהיקף המכירות של ספרים ביחס לשנה שעברה - זאת בניגוד להצהרותיהם של מו"לים מאז כניסת החוק לתוקפו בפברואר 2014, כי חלה ירידה מאסיבית במכירת הספרים בישראל, טרם שבוע הספר.

 

במהלך הדיון הציג מנכ"ל התאחדות המו"לים נתוני מכירות של חמש הוצאות לאור במהלך שבוע הספר: שתיים מהן דיווחו על עלייה של עשרה אחוזים במכירת ספרים, ושלוש מהן דיווחו על ירידה במכירות בשיעור של עד 25 אחוזים - אותה ייחסו גם לאירועים נוספים שקרו במקביל לשבוע הספר, לקריסתה של סטימצקי ולכניסתו לתוקף של חוק הספרים, כגון חטיפת שלושת הנערים וקיומו של המונדיאל בתקופה זו.

 

עיקר הדיון סבב סביב הקשיים שהעלו נציגי המו"לים שעמם הם נאלצים להתמודד נוכח שיעור ההנחות הגבוהות שכפו עליהם רשתות הספרים, הנחות שלדבריהן לא מאפשרות להן לשרוד, להמשיך להוציא לאור ספרים בעלי ערך תרבותי, ולשלם לאנשי הספר העוסקים במלאכה. חצי הביקורת העיקריים הופנו כלפי מנכ"לית סטימצקי, איריס בראל, שהגישה את התפטרותה אמש. "איך יכול להיות שאנחנו משלמים את מחיר הנזקים שלה, והיא מקבלת עכשיו בונוסים בסך מיליוני שקלים, ויוצאת כמנצחת הגדולה. איך אפשר להשלים עם זאת ציבורית?", אמר אחד המו"לים בפגישה.

 

מו"לים נוספים ציינו: "נאלצנו לחתום על הסכמים מול הרשתות שדרשו הנחות גבוהות מאוד. הם איימו עלינו והפעילו עלינו לחצים כבדים לחתום, הבנו שאין לנו ברירה וחתמנו על הסכמי כניעה.

כיום, גם כשאנחנו מוכרים את אותה כמות ספרים כפי שמכרנו בתקופה מקבילה אשתקד, התקבולים נמוכים יותר באופן משמעותי לאור ההנחות הגבוהות שנכפו עלינו".

 

עוד הסכימו נציגי המו"לים והשרה לבנת, כי המצב בשוק הספרים מורכב, אך עוד לפני כניסתו לתוקף היה ברור לכל הגורמים, כי עד להתייצבותו של השוק וסידורו מחדש תידרש תקופת הסתגלות. המו"לים הביעו את ביטחונם בחוק, וציינו, כי לאחר תקופה זו יתברר, כי החוק הועיל לכל הגורמים בענף ולשוק הספרים בישראל. לדברי בכירה בענף הספרים: "התחושה היא שהציבור בישראל לא מבין את מהות החוק ואת יתרונותיו. הציבור לא מודע לזה שכיום מחירו של הספר נמוך יותר. גם אנחנו כמו"לים אולי לא תרמנו עד כה מספיק להצלחתו".

 

נושא נוסף, שהעלו נציגי המו"לים הוא הצגת הספרים ברשתות ובחנויות. מספר מו"לים האשימו את הרשתות בכך שאינם מציגים את ספרים חדשים או ספרים של הוצאות מסוימות באופן בולט בחנויות ובוחרים שלא לשווקם כראוי. השרה לבנת הדגישה כי היא רואה זאת בחומרה רבה,ומסרה כי אכיפת נושא התצוגה תיבחן יחד עם נציגי המו"לים, משרד הכלכלה (אשר אמון על יישומו של החוק), והלשכה המשפטית של משרד התרבות. לאור המצב הודיעה השרה לבנת בהודעה רשמית כי תשקול בחיוב לעלות קמפיין שיבהיר לציבור את יתרונות החוק להגנת הספרות והסופרים, וכיצד הוא מטיב עם הקונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
לימור לבנת. תפעל למען תיקון לחוק הסופרים
צילום: אורן אהרוני
לאתר ההטבות
מומלצים