שתף קטע נבחר

תגלית: צמחים 'שומעים' כשאוכלים אותם

חדשות רעות לצמחונים. מחקר חדש גילה: צמחים מזהים קולות נגיסה, ומפרישים חומרים כימיים שמרתיעים זחלים. איך המדענים גילו זאת?

נגסתם בעוף וחשבתם על התרנגולת המסכנה? אכלתם המבורגר ומראה הפרה לא עזב את ראשכם? אולי אחרי שתקראו את הכתבה הזו תחשבו על הצמח העגום בפעם הבאה שתאכלו חסה. מדענים גילו כי צמחים מגיבים בתגובת מגננה לקול שלהם עצמם נאכלים.

 

החוקרים, מאוניברסיטת מיזורי, מצאו כי צמחים יכולים לזהות קולות שנשמעים בסמוך, כמו קול הנגיסה, ומגיבים בעקבות זאת לאיומים בסביבתם הקרובה. "מחקרים קודמים בדקו כיצד צמחים מגיבים לאנרגיית קול כמו מוזיקה", אמרה המדענית האמריקנית היידי אפל. "אבל המחקר שלנו הוא הדוגמה הראשונה כיצד צמחים מגיבים לוויברציה אקולוגית רלוונטית. מצאנו שזיהוי 'ויברציית אכילה' מוביל לשינוי במטבוליזם של תאי הצמח, ומביא להפרשת כימיקלים הגנתיים שיכולים להרתיע זחלים".

 

עוד בחדשות

איסלאמים נגד איסלאמים: אז מי קיצוני יותר?

הילד שרצה לגלות את אמריקה מת והפך לסמל

 

במחקר שמו זחלים על תודרנית לבנה, צמח קטן ממשפחת המצליבים, משפחתם של הכרוב והחרדל. באמצעות לייזר וחתיכה קטנה של חומר דמוי מראה שהוצב על עלה, ניתן היה למדוד את תנועות העלה בתגובה לנגיסות הזחל. אפל ושותפה למחקר רקס קוקרופט השמיעו הקלטות של נגיסות זחל לקבוצת צמחים אחת, ואילו לקבוצה השנייה הם השמיעו "שקט". לאחר מכן, הצמחים ניתנו כמאכל לזחלים. אז גילו החוקרים כי הצמחים שנחשפו מוקדם יותר לוויברציות האכילה הפרישו יותר שמן חרדל, כימיקל שאינו אהוב בלשון המעטה על זחלים רבים.

קבוצת הביקורת לא הגיבה. זחל על תודרנית  ()
קבוצת הביקורת לא הגיבה. זחל על תודרנית

"הדבר המדהים הוא שחשיפת זחלים לוויברציות אחרות, ובהן כאלו שנגרמות על ידי רוח קלה או קולות של חרקים שונים שדומים יחסית לנגיסות הזחל, לא הובילה להגברת ההגנה הכימית", צוטט קוקרופט ב"דיילי מייל" הבריטי. "לצמחים יש דרכים רבות לאיתור תקיפות של חרקים, אבל ויברציות אכילה הן כנראה הדרך המהירה ביותר שבה חלקי הצמח השונים יכולים לזהות תקיפה כזו, ובכך להתגונן נגדה".

 

לדברי המדענים, שפרסמו את המחקר במגזין " Oecologia", שימוש בוויברציות כאלה יכול לסייע בהגנה מפני חרקים גם בחקלאות. לדבריהם, "המחקר הזה גם מרחיב את היריעה בנוגע להתנהגות צמחים, ומראה שצמחים מגיבים להשפעות חיצוניות בדומה לבעלי חיים, אף שהתגובות עצמן נראות שונות לחלוטין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים