שתף קטע נבחר

בנק ישראל: האינפלציה תרד - ההאטה בדרך

פרוטוקול דיוני הריבית מגלה כי חברי הוועדה המוניטרית מסכימים שבקרוב תרד האינפלציה אל מתחת לתחום היעד שקבעה הממשלה - 1%-3%. המשמעות: האטה חריפה של הצריכה הפרטית שעשויה להביא לסגירת עסקים ופיטורים. הנגידה מזהירה: הבנקים ומשקי הבית חשופים מדי לשוק הדיור

חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, שקובעים את גובה הריבית במשק, מסכימים כי בחצי השנה הקרובה תרד האינפלציה אל מתחת לגבול התחתון של תחום היעד שקבעה הממשלה (1%-3%). משמעותה של ירידה של האינפלציה אל מתחת לרמה של 1% היא האטה חריפה של הצריכה הפרטית שעשויה לבוא לידי ביטוי בסגירת עסקים ופיטורים. 

 

 

חברי הוועדה דנו בנושא בישיבה שבה התקבלה החלטת הריבית האחרונה. באותה ישיבה החליטו חברי הוועדה להותיר את הריבית על רמה של 0.75%, בין היתר מפני שסברו כי הירידה של קצב האינפלציה לרמה של מתחת ל-1% הינה זמנית בלבד.

 

רוב חברי הוועדה סברו כי מדיניות בנק ישראל היא עקבית עם שמירה על אינפלציה של 1%-3% לאורך זמן וגם אם תרד האינפלציה בקרוב אל מתחת לרמה של 1% היא צפויה לחזור לתחום היעד בתוך חצי שנה. באשר לסיבות שהובילו לירידה בקצב עליית המחירים, חלק מחברי הוועדה סברו כי מדובר בתוצאה של ההאטה הכלכלית בעולם כולו והתחזקות השקל מול מטבעות זרים, שמוזילה את עלותם של מוצרים מיובאים. 

 

אחרים סברו כי מדובר בתוצאה של הירידה בהיקף הצריכה הפרטית של משקי הבית בישראל. במקרה כזה, ירידת המחירים עשויה לשקף בעיה מבנית שתוביל גם לירידה בקצב הצמיחה ולעלייה במספר הבלתי מועסקים. היו גם כאלה שסברו כי הירידה בקצב האינפלציה נובעת ממעבר של צרכנים לרכישת מזון ברשתות זולות יותר, ולהתגברות התחרות על כיסו של הצרכן הישראלי.  

 

חברי הוועדה המוניטרית דנו גם בתפתחויות בשוק הדיור ובפרט בנתונים אודות ירידה חדה בביקוש לדירות בעקבות הציפייה להעברת חוק מע"מ 0%. במסגרת הדיון נעשה ניסיון ליישב את נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אודות צניחה בביקוש לדירות עם נתוני המפקח על הבנקים אודות שיא בביקוש למשכנתאות.

  

חברי הוועדה ציינו כי לירידה בהיקף רכישת דירות תהיה השפעה על היקף נטילת משכנתאות באיחור מה, בשל העובדה שחלק מהמשכנתאות נלקחות לאחר רכישת הדירה. חברי הוועדה שיערו, כי בחודשים הקרובים נראה ירידה בהיקף נטילת המשכנתאות בעקבות הירידה בביקוש.

 

הנגידה: המזון התייקר ב-40%, הדיור ב-35%

במקביל, נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג הזהירה היום (ב') בוועדת הכספים של הכנסת מהחשיפה הגבוהה של הבנקים ומשקי הבית לשוק הדיור אשר עלולה לסכן את יציבות המערכת הפיננסית במצב של שינויים בתנאי המשק ובכלל זה ברמות התעסוקה והריבית. זאת כשמחיר הדירות עולה תוך מגמת ירידה מטרידה של התחלות וגמר הבנייה של דירות חדשות.

 

סקירת הנגידה התקופתית של מצב המשק מגלה עוד כי בעשור האחרון מחירי המזון התייקרו ב-40%, כמעט כפליים משער מדד המחירים (שעלה ב-25%) ומעט יותר מעליית מחירי הדיור (בשיעור 35% ). השכר הממוצע לשכיר עלה בכ-30%.

סיכון נוסף למערכת הפיננסית, עליו התריעה הנגידה ,הוא מצב שוק אג"ח החברות שנמכרות בחסר, מתחת לערכן,"מה שעלול להשפיע על החוסכים באפיק הפנסיוני ועל הקצאת מקורות האשראי למשק בכלל".

 

באשר ליציבות המערכת הבנקאית אמרה פלוג שהמערכת אמנם יציבה אבל "יעילותה התפעולית עדיין נמוכה בהשוואה בינלאומית ונדרשים צעדי התייעלות לרבות צמצום הוצאות השכר ואיזון מנגנוני התגמול לבכירים". המגמה המסתמנת במערכת היא התרחבות האשראי למשקי הבית לעומת המשך צמצום האשראי למגזר העסקי.

 

הנגידה אמרה עוד שהיא מתנגדת להעלאת יעד הגירעון בתקציב. לדעתה, המצב הגיאופוליטי עלול לפגוע בצמיחה אבל נראה כי המשק "די עמיד באירועים ביטחוניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום באדיבות דוברות הכנסת
נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג
צילום באדיבות דוברות הכנסת
מומלצים