שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, מיכל חורשי

מצרים: מנסים לגבש הסכמה לחידוש הרגיעה

משרד החוץ בקהיר אישר את הפרסום מוקדם יותר ב-ynet על מגעים להשיב את ישראל וחמאס לרגיעה בדומה לזו שהושגה אחרי עמוד ענן. בין המתווכים טוני בלייר. בחמאס סירבו לדון בנושא

דובר משרד החוץ המצרי אמר בצהריים (שבת) כי מצרים מנסה בשיתוף פעולה עם שליח הקוורטט לאזור, טוני בלייר, וגורמים בינלאומיים נוספים, לגבש הסכמה שתחייב את חמאס וישראל לכבד את הסכם הרגיעה שהושג לאחר מבצע "עמוד ענן" ב-2012. היה זה למעשה אישור לפרסום ב-ynet מוקדם יותר הבוקר.

 

לכתבות נוספות על צוק איתן :

 

הבוקר פרסמנו כי מתגבשת טיוטת מתווה לסיום הלחימה בעזה. המתווה נכתב על ידי מצרים ומדינה ערבית נוספת, ככל הנראה קטאר, והוא הוצג הן לישראל והן לחמאס - שמסרב בינתיים לדון בו. המתווה מחולק לשני פרקים: פרק ביטחוני ופרק כלכלי-אזרחי, ומוצגים בו הסעיפים השונים שעליהם יבוססו ההבנות במהלך משא ומתן עקיף, בדומה לזה שהתנהל במהלך מבצע עמוד ענן.

 

 

הבית שנפגע בנתיבות (צילום: חטיבת דובר המשטרה) (צילום: חטיבת דובר המשטרה)
הבית שנפגע בנתיבות(צילום: חטיבת דובר המשטרה)

הפרק הביטחוני כולל בין היתר את דרישות חמאס לשחרור 56 האסירים ששוחררו בעסקת שליט ונעצרו מחדש במהלך המבצע שאחרי חטיפת הנערים, וכן את שחרורם של בכירי ההנהגה הפוליטית של חמאס בגדה שנעצרו באותו מבצע.

 

הפרק הכלכלי-אזרחי כולל עקרונית את ההבנות שהושגו בסיום מבצע עמוד ענן, קרי הגדלת מרחב הדיג, צמצום ה"פרימטר" - התחום האסור לשהייה בגבול שבין ישראל לרצועה, ואישור הכנסת חומרי בניין והקלות במעבר רפיח בין מצרים לרצועה. הסעיפים בפרק זה לצדדים מכילים הקלות מעט יותר גדולות עבור חמאס בהשוואה להקלות ב-2012.

 

במקביל, גורם דיפלומטי מצרי סיפר לסוכנות הידיעות הטורקית אנטוליה כי שליח הקוורטט, טוני בלייר, נפגש בצהריים עם נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, כדי לדון בצורך לחדש את הסכם הרגיעה שנחתם בסיום מבצע עמוד ענן ב-2012 באמצעותה של מצרים. בלייר, על פי הגורם, אמר לא-סיסי כי יש לחדש את הרגיעה באופן שתחייב את שני הצדדים לכבד אותה ולהביא להפסקת אש הדדית.

 

חמאס מסרב בתוקף, לפי שעה, לדון במתווה להפסקת הלחימה. בארגון מחפשים "תמונת ניצחון" שעדיין לא קיימת עבורם, כמו רקטה שנופלת בגוש דן ומסבה נזקים כבדים. נראה כי חמאס מוכן אפילו לכניסה קרקעית ישראלית לתוך רצועת עזה שעשויה להסב לו נזק כבד, ובלבד שיוכל לנופף בתמונת ניצחון כזאת בפני הציבור שלו עם סיום המבצע. בסיום "עמוד ענן" זו הייתה פגיעת הרקטה בבניין בראשון לציון. ישראל מצדה מסרה למדינות שחיברו את המתווה כי ישנה נכונות עקרונית לדון בפרטיו, בעיקר בתחום הכלכלי-אזרחי.

 

יעלון: אנו נערכים ללחימה ארוכה

שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, קיים הבוקר הערכת מצב בהשתתפות בכירי צה"ל, שירות הביטחון הכללי, מתאם הפעולות בשטחים ומשרד הביטחון. במהלך הערכת המצב אמר יעלון: "אנו נערכים לעוד ימים ארוכים של לחימה וממשיכים לקדם את המהלכים הבאים".


ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כינס אתמול מסיבת עיתונאים, בה אמר כי "שום לחץ בינלאומי לא ימנע מאיתנו לפעול נגד ארגון טרור שקורא להשמידנו. אנחנו נמשיך להגן בנחישות ובתבונה על העורף שלנו, שזה אזרחי מדינת ישראל".

 

בתשובה לשאלה בעניין אופציה של כניסה לעזה אמר נתניהו: "אנחנו שוקלים את כל האפשרויות ואנחנו נערכים לקראת כל האפשרויות. כך הנחתי את צה"ל וכך הוא נערך. אזרחי ישראל יודעים שהשיקול העליון שלי הוא להשיב את השקט לכל אזרחי ישראל - ואני אעשה מה שצריך כדי להשיג את זה. מעבר לזה אני מוגבל במה שאני יכול לפרט".

 

שלשום שוחח נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, בנסיון למנוע כניסה קרקעית לרצועה, ואמר כי מוכן לתווך במגעים למשא ומתן על הפסקת אש עם חמאס. אובמה גינה את ירי הטילים ואמר כי לישראל יש זכות להגן על עצמה. עם זאת, הוא הפציר בשני הצדדים לא להסלים את העימות.

 

גורם בכיר בממשל אובמה הבהיר כי לא חל שינוי במדיניות האמריקנית האוסרת ניהול מגעים אם מנהיגי חמאס, המוגדר בארה"ב כארגון טרור. אך ציין כי ניתן להשתמש במדינת ערב במזרח התיכון כמתווכת משנית. הגורם ציין כי מצרים, טורקיה או קטאר הן בין המדינות שעשויות לסייע בכך.

 

מוקדם יותר הביע הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, פסימיות לגבי המגעים. במהלך פגישה עם אישים מירושלים במוקטעה ברמאללה, אמר אבו מאזן: "אנחנו לא רוצים שאף צד יציג תנאים כדי לחזור לרגיעה כי הדבר הכי חשוב הוא למנוע שפיכות דמים. מצרים ניהלה מגעים עם הצדדים, אבל המגעים האלה נכשלו למרבה הצער".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ירי ארליטרי לעזה, היום
צילום: EPA
מומלצים