שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, מיכל חורשי

מתגברים המאמצים להשגת הפסקת אש

ישראל וחמאס הודיעו היום כי אין התקדמות בהשגת הפסקת אש, אבל המאמצים בעולם מתרחבים. שליח הקוורטט נפגש עם נשיא מצרים, האמריקנים מנסים לערב את טורקיה וקטאר בהשגת הסכם. מועצת הביטחון של האו"ם קראה להפסקת אש מיידית

שליח הקוורטט טוני בלייר נפגש היום (שבת) עם נשיא מצרים, עבד אל פאתח א-סיסי, אחרי שבשבוע האחרון נפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החוץ אביגדור ליברמן. במקביל קרא נשיא מועצת הביטחון של האו"ם להפסקת אש מיידית. האמריקנים מנסים להשפיע על תורכיה וקטאר לשכנע את חמאס להסכים להפסקת אש.

 

בלייר בפגישה עם א-סיסי, היום בקהיר. חוזר לישראל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בלייר בפגישה עם א-סיסי, היום בקהיר. חוזר לישראל(צילום: רויטרס)

 

אחרי הפגישה היום (שבת) בקהיר בין נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, לשליח הקוורטט, טוני בלייר, פרסמה לשכת הנשיאות המצרית הודעה בשמו של נשיא מצרים, שבה נאמר כי קהיר מנהלת מגעים עם הצד הישראלי והצד הפלסטיני כדי לעצור את האלימות ואת הפעולות הצבאיות נגד האזרחים. א-סיסי הזהיר מהסכנות הטמונות בהסלמה הצבאית ומהקורבנות שאותה הסלמה עלולה לגבות.

 

במהלך הפגישה עם בלייר הדגיש א-סיסי כי מצרים מזדהה עם העם הפלסטיני ומסייעת באספקת הצרכים ההומינטריים שלו. בלייר מצדו, על פי לשכת הנשיאות המצרית, אמר כי "ההסלמה לא תהיה לטובת אף גורם ותביא רק לעוד קורבנות של אזרחים".

בלייר ונתניהו. ייפגשו פעם נוספת בשבוע הקרוב (צילום חיים צח / לע"מ) (צילום חיים צח / לע
בלייר ונתניהו. ייפגשו פעם נוספת בשבוע הקרוב(צילום חיים צח / לע"מ)
 

בלשכת הנשיאות המצרית ציינו כי בלייר, שהגיע למצרים אחרי ביקור בישראל שבמהלכו נפגש עם נתניהו וליברמן, קרא לכל הצדדים לשמור על איפוק ולהיענות למאמצים החותרים להשגת רגיעה בין הצדדים, ולחידוש הסכם הפסקת האש. בלייר גם הביע הערכה למאמציה של מצרים בנושא.

 

לפני נסיעתו למצרים נפגש בלייר עם ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, והכוונה היא לערב אותו במאמצים להפסקת אש. גורמים ישראליים אישרו היום אחר הצהריים כי אומנם החלו מגעים להפסקת אש, אולם ציינו כי "עדיין לא מדובר במשהו קונקרטי".

 

בתנועת חמאס ובג'יהאד האיסלאמי משדרים, לפחות כלפי חוץ, שהם לא מתכוונים לנצור אש. סגן מזכ"ל הג'יהאד האסלאמי, זיאד נחאלה, טען כי אין מגעים חדשים בעניין הרגיעה וכי כרגע לא מדובר במגעים רציניים. דובר חמאס, סאמי אבו זוהרי, הצטרף לדבריו ואף הבהיר כי חמאס לא תסכים לנוסחה של "שקט תמורת שקט".

 

במקביל, נשיא מועצת הביטחון קרא לצדדים להימנע מפגיעה באזרחים ולהביא להפסקת אש מיידית. הנשיא התורן של מועצת הביטחון יוג'ין גאסאנה מרואנדה, קרא את ההודעה בפני כתבים ביציאה מאולם מועצת הביטחון במטה האו"ם בניו-יורק. זו הצהרה שאינה מחייבת, אבל המשמעות שלה היא שהדיפלומטיה נכנסת לפעולה במטרה להפסיק את האש.

 

הנשיא התורן של מועצת הביטחון "הביע חשש כבד" וקרא "להגנה

על אזרחים בשני הצדדים". מועצת הביטחון קראה לצדדים להביא להרגעת המצב ולחזרה להפסקת האש של 2012 ולכבד את החוקים הבינלאומים להגנה על אזרחים.

עוד נמסר כי מועצת הביטחון "מביעה תמיכה בחידוש שיחות השלום בין ישראל והפלסטינים במטרה להשיג הסכם שלום כולל בהתבסס על פתרון של שתי מדינות". ישיבה נוספת של מועצת הביטחון לדון במצב נקבעה ליום שני בצהריים.

 

קבוצת המדינות הערביות פועלת ביומיים האחרונים לקדם החלטה במועצת הביטחון להפסקת הירי לעבר עזה, אבל בגלל וטו אמריקני ואולי אף צרפתי ובריטי שהיה צפוי על החלטה חד צדדית נגד ישראל, שלא תאזכר את החמאס וירי הרקטות, הפיצו המדינות הערביות נוסח של הצהרה בלתי מחייבת של מועצת הביטחון, שהיא למעשה גינוי לישראל.

 

דיפלומטים אמריקנים מבהירים שהפסקת אש לא תבוא מכיוון האו"ם, ולכן הם עסוקים בדרבון גורמים בעלי השפעה על חמאס - קטאר וטורקיה - וגם על הכנסת מצרים למגרש הדיפלומטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בלייר עם א-סיסי
צילום: רויטרס
מומלצים