שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, מיכל חורשי

תסכול ממוקד

בצמרת צה"ל מחכים להוראות של הדרג המדיני ומתחילים לצבור תסכול כתוצאה מההמתנה. המפקדים מודאגים שחיילי היחידות הסדירות, שנמצאים בכוננות כבר חמישה שבועות, והמילואימניקים שהוקפצו בצו 8, יגיעו למבצע שחוקים, ולכן דורשים: הכרעה עכשיו

מבצע "צוק איתן" נכנס ליומו השביעי ונדמה שהדשדוש בשיאו. חמאס יורה, צה"ל תוקף בחזרה ושום התקדמות אינה נראית באופק. אתמול (יום א'), בפעם הראשונה מאז תחילת המבצע, החלו להישמע בצבא קולות תסכול ראשונים שעד היום היו שמורים לחדרים הסגורים. גם אם בפני המצלמות קצינים בכירים טוענים כי מבחינתם המבצע יכול להימשך, בפועל הם סבורים אחרת. מבחינת הצבא הגיע הזמן לקבל החלטה, ובהקדם.

 

מבצע "צוק איתן" - כתבות נוספות:

כל מה שרציתם לדעת על כיפת ברזל, כמעט

שגריר ישראל בארה"ב השמיע אזעקה בשידור

בחזית ההסברה: 400 מתנדבים נגד התעמולה

 

הזיכרון ממבצע "עמוד ענן", אז התייבשו כ-50 אלף מילואימניקים בכניסה לעזה וצברו תסכול רב, עדיין טרי. הפעם המצב חמור אף יותר. לא מדובר בשבוע המתנה, אלא בזמן ארוך של מתח גבוה: חמישה שבועות חלפו מאז חטיפת שלושת הנערים ליד חברון. מאז כל היחידות הסדירות של צה"ל דרוכות, אך גם שחוקות.

 

מפקדים רבים לא יצאו הביתה בכל התקופה וגם החיילים הלוחמים הסתפקו בחופשות קצרות בלבד. כמעט כל היחידות הסדירות של צה"ל נמצאות סביב הרצועה, ערוכות ומוכנות לפעולה קרקעית, שבה גם תומך הרמטכ"ל בני גנץ. בהיסוסו שוחק הדרג המדיני את המערך הלוחם עד דק. אף אחד לא רוצה להכניס לוחמים עם "הלשון בחוץ" למבצע קרקעי, ולכן גם מפקדי החטיבות ומפקדי הגדודים רוצים הכרעה. "תנו לנו לנצח, או תשחררו את החיילים", אמר אחד הקצינים בשטחי הכינוס.

חיילים במרחב המוגן מחכים לפקודה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים במרחב המוגן מחכים לפקודה(צילום: AFP)

מתכוננים בשטח (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מתכוננים בשטח(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

הטענה שלפיה אין ודאות כי מבצע קרקעי הוא הפתרון בשלב הזה היא נכונה, אבל הגיע הזמן להכריע ולקבל החלטה ברורה. אם הדרג המדיני סבור שההבנות שהושגו בתום "עמוד ענן" מקובלות עליו, ראש הממשלה יכול להודיע על הפסקת אש מיידית, לנצור את האש ולהחזיר את הצבא לשגרה. אם הוא מעוניין בהבנות טובות יותר, כמו למשל שמירת חופש הפעולה של צה"ל נגד ההתעצמות ברצועה או פירוזה מנשק, עליו להורות על שינוי דפוס הפעולה ועליו לעשות זאת בהקדם. כל יום שעובר שוחק את הצבא הלוחם.

 

"אין פתרון קסם", אמר בכיר במטכ"ל כשנשאל על היעדר ההישגים המבצעיים המובהקים. "לכל פעולה יש את המחיר שלה. אנחנו הצגנו סט של כלים לדרג המדיני והוא זה שמחליט". המטה הכללי בועט את הכדור לעבר קריית הממשלה בירושלים, ושם לטענתם לא אפשרו לצה"ל להיערך למכת פתיחה עם כל המשמעויות שלה ולמעשה גררו את צה"ל לעימות מעמדת חיסרון מובהקת.

 

מנגד, כדאי שהצבא גם יבחן את תפקודו שלו לפני שהוא מגלגל אחריות כלפי מעלה. המוכנות וההיערכות הן גם באחריותו, והוא יודע שלא כל מבצע ניתן לתזמון ולפתיחה במכת הפתעה. כשאלוף בכיר במטכ"ל מגדיר את המענה ההתקפי של צה"ל רק כ"בסדר גמור" ביחס למה שהוא יכול לתת, אז ברור שהצבא, שאמנם סיפק את הסחורה בתחום ההגנה האווירית, לא הצליח לספק אותה בפעילות התקפית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים