שתף קטע נבחר
צילום: רויטרס, מיכל חורשי

הרקטות של חמאס יביאו לנפילתו

החמאס טועה בהחלטתו להעצים את מערך הרקטות שלו כמו שרוסיה טעתה כשנכנסה למירוץ חימוש מול ארה"ב בשנות ה-80. אמנם עכשיו טווח הטילים שלו מאיים על כל גוש דן ומפרץ חיפה, אך כיפת ברזל מפחיתה משמעותית את האיום ועבור חמאס מדובר בהוצאות כספיות כבדות, שיכולות למוטטו כלכלית

בארצות הברית ישנם אנליסטים שמעריכים כי הסיבה העיקרית להתפרקותה של ברית המועצות, היתה כניסתה למירוץ חימוש מול ארצות הברית, מירוץ שהיה מעל לכוחותיה הכלכליים.

 

צוק איתן - כתבות נוספות בנושא: 

 

באמצע שנות ה-80 הקציב נשיא ארצות הברית רונלד רייגן מיליארדים לפרויקט אסטרטגי-ביטחוני מגלומני שנקרא "מלחמת הכוכבים", במטרה להגן על ארצות הברית מפני טילים בליסטיים רוסיים, באמצעות לוויינים ובסיסים קרקעיים. השקעות אלה אילצו את ברית המועצות להראות לאמריקנים ש"גם הם יכולים". אבל הכניסה למרוץ החימוש הזה היתה מעל לכוחה הכלכלי של ברית המועצות, וזה מוטט אותה.

  

יקר ולא אפקטיבי. שיגור רקטות מעזה לישראל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יקר ולא אפקטיבי. שיגור רקטות מעזה לישראל(צילום: AFP)

 

חלק מן הפרשנים הביטחוניים בישראל העריכו שהסיבה העיקרית שהחמאס החליט "לשבור את הכלים" מול ישראל היתה מצבו הכלכלי הקשה. לחץ של רקטות המונחתות על ישראל, עשוי, בעיני החמאס, להיות כזה שיביא את ישראל להסכים לכך שכספים שישראל מעבירה לרשות הפלסטינית ימשיכו משם, כאשר הרשות משמשת כצינור בלבד ויועברו לרצועת עזה.

 

אך יתכן שהחמאס ביצע טעות כלכלית אסטרטגית בכך שקיבל החלטה לפעול כעת נגד ישראל, כאשר איראן - הספונסר העיקרי שלו - אינו משמש לו יותר כגב כלכלי. התקציב המצומצם של ממשלת חמאס, שאינה יכולה לעמוד יותר בתשלום המשכורות של 40 אלף פקידי הממשל בעזה, יהיה צריך גם לממן כעת את ימי הלחימה, את חידוש ארסנל הרקטות, את הבניה מחדש של מפקדות, בונקרים, מנהרות, פיצויים לנפגעים ועוד.

 

מאמרים נוספים מאת אדם רויטר :

 

מזה זמן רב התבסס החמאס על תמיכה כספית ומשלוחי נשק מאיראן. אך מכיוון שאיראן ששימשה כספק העיקרי של העזתים, עסוקה כעת מעל הראש בהעברות כספים בהיקפים אדירים לתומכים השיעים שלה ברחבי העולם המוסלמי, אין לה יותר כסף לחלק. איראן עסוקה בתקצוב החיזבאללה במלחמתו בתוך סוריה, בתקצוב משטר אסד הנלחם במורדים, בעזרה צבאית וכספית למשטר השיעי בעיראק שנלחם בסונים הג'יהדיסטים ובמימון עיבוי הכוחות שלה לאורך הגבול עם עיראק.

 

כל הצרכים הכספיים הכבדים הללו של איראן, במקביל לכך שהיא שרויה בצרה כספית גדולה בגלל משטר הסנקציות הבינלאומי, אינם מאפשרים לה לממן גם את מלחמתם של הפלסטינים. איראן גם לא מצליחה כנראה להעביר משלוחי נשק לעזה, מכיוון שמשטרו של א-סיסי במצרים, שאינו ידיד של החמאס, מונע זאת.

 

יחס הכוחות בין העזתים לישראל מופרך לחלוטין (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
יחס הכוחות בין העזתים לישראל מופרך לחלוטין(צילום: בראל אפרים)

 

בכלל, החמאס מנהל לכאורה איזשהו מרוץ חימוש מול ישראל, אך יחס הכוחות מופרך לחלוטין. ישראל עם תוצר שנתי לנפש של כ-37 אלף דולר, גדולה ביותר מפי 30 מהתוצר לנפש בעזה שעומד על פי הערכות על כ-1,200 דולר לשנה בלבד.

 

הנזקים הכלכליים הכבירים שחווה הצד הפלסטיני מול הנזקים המזעריים למשק הישראלי שממשיך לעבוד ולייצר כמעט ללא הפרעה וכן אפקטיביות נמוכה ביותר של שיגורי הרקטות מעזה, שרובן נופלות בשטחים פתוחים או מיורטות, מביאה לפער כלכלי הרסני מבחינת מאזן הנזקים הסופי לכל צד. ישראל יוצאת כמעט ללא פגע ורצועת עזה מצויה, שוב, בהריסות.

 

בסופו של יום נראה שהחמאס נכנס למלכוד כלכלי משולש. הוא התחיל את הסכסוך עם ישראל מתוך הנחה שיצליח ללחוץ עליה כך שתאפשר העברת כספים מהרשות הפלסטינית למימון משכורות פקידי עזה. זה לא נראה כמשהו שעומד לקרות. הוא הניח שהוא יגרום לישראל נזקים כלכליים מהותיים. זה לא קרה. הוא יזדקק לכספים רבים בכדי לבנות מחדש חלקים שנהרסו ברצועה ולחדש את ארסנל הנשק שלו אך כעת הוא מצוי עם הגב אל הקיר בכל הקשור לספונסר כלכלי, מכיוון שאיראן כבר אינה במשחק.  

 

הכותב הוא יו"ר רויטר מידן ומנכ"ל חיסונים פיננסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים