שתף קטע נבחר

מחקר מגלה: מה הסיבה האמיתית לחברות?

אומרים שמשפחה לא בוחרים, אבל חברים כן. מה תגידו אם תגלו שגם החברים שלכם, אותם בחרתם במו ידיכם, קרובים אליכם כאילו היו בני הדודים שלכם?

העולם כמשפחה אחת: "היא כמו אחות בשבילי", נהגתי לשבח את החברה הכי טובה שלי בכל פעם שדיברתי עליה, כשעיני נוצצות מאהבה. עכשיו מסתבר שהאופן האינטימי בו אני ורבים אחרים נוטים לראות את החברים הטובים שלנו, אינו רחוק כל כך מן האמת, ומחקר שפורסם השבוע מוכיח בדיוק את זה.

 

הראה לי את חבריך ואומר לך מי אתה

"הבשורה המרתקת היא שחברים הרבה יותר דומים זה לזה ממה שהיינו מצפים", טוען ג'יימס פאולר, פרופסור לרפואה גנטית מאוניברסיטת סן דיאגו שביצע מחקר יחד עם דוקטור ניקולס כריסתכיס.

 

במחקר, שפורסם ב- Proceedings of the National Academy of Sciences נמצא שחברים קרובים זה לזה מבחינה גנטית כמעט כמו בן דוד מדרגה רביעית. "זה כאילו שהם חולקים יחד סבא רבא רבא רבא במשותף", אמר פאולר.

 

חלק מרכזי מהגנים שחברים חולקים במשותף קשור מאד לחוש הריח. "אנו נוטים להריח דברים באותו אופן שחברינו מריחים אותם", אמר פאולר והסביר כי ככחלק מהאבולוציה ההתפתחותית של בני האדם, היכולת לסבול או להימשך לריחות מסוימת משפיעה על הרצון שלהם לבלות במקומות בילוי מסוימים, כמו בתי קפה למשל.

 

לא מפתיע אם כן שאת התופעה הזאת, בחרו החוקרים לכנות 'אפקט סטארבקס', על שם רשת בתי הקפה, ופאולר מסביר: "ייתכן שאתה אוהב מאד ריח של קפה אז בהכרח אתה תבוא לבלות בבתי קפה יחד עם אנשים שחולקים אהבה לאותו הריח. זאת גם ההזדמנות שלכם להתחבר ולהכיר זה את זה".

 

תמיד רציתי אחות. או בת דודה מדרגה רביעית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תמיד רציתי אחות. או בת דודה מדרגה רביעית(צילום: shutterstock)

 

נתון מעניין נוסף שמצאו החוקרים, קשור במערכת החיסונית שלנו. מסתבר שחברים טובים נוטים להחזיק בגנים שונים לגמרי כשמדובר במערכת החיסונית. "הסיבה לכך היא שכנראה זה מעניק לנו הגנה נוספת", מסביר פאולר ומרחיב: "אם אנחנו מתחברים לאנשים שמערכת החיסון שלהם עתידה להילחם במחלה שאנחנו עשויים לקבל בעצמנו, אין סיכוי שהם יחלו בה וכך גם אנחנו לא נידבק בה בעתיד".

 

 

"זה ידוע שאנשים מתחברים לאנשים שדומים להם", אומר מתיו ג''קסון, פרופסור מאוניברסיטת סטנפורד שחוקר קשרים חברתיים. "אבל המחקר החדש מעניק לנו הוכחה לכך שהמנגנון הזה עובד גם ברמות שהן מעבר לאפיונים השטחיים שכולנו מכירים, ויורד גם אל מתחת לפני השטח". ופאולר מוסיף: "בקרוב נוכל לדעת אם לשני אנשים יש סיכוי להפוך לחברים על סמך המידע הגנטי שלהם".

 

בטווח הרחוק, פאולר מעריך שהממצאים יעזרו לנו לגלות איך מערכות יחסים עובדות מבחינה גנטית ואיך הן משפיעות בתגובה, על האבולוציה האנושית עצמה.

 

 

כל הכתבות שלנו נמצאות גם בפייסבוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תמיד רציתי אחות. או בת דודה מדרגה רביעית
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים