שתף קטע נבחר

החלום של נבו בן ה-5 התגשם לאחר מותו

נבו לביא פיק נלחם לאורך חייו הקצרים בסרטן, עד שנפטר מהמחלה לפני ארבעה חודשים, כשהוא עוד לא בן 5. הוריו החליטו להגשים את חלומו, והקימו תערוכת לגו, הכוללת דגמים רבים שבנה עם אביו במהלך האשפוזים. "זה תהליך הפרידה שלנו ממנו", אומרת אימו

לפני כשנה וחצי נבו לביא פיק נגע בלבבות של כולנו בקמפיין התרמה ארצי, שנערך במטרה לגייס כסף ולשלוח אותו לניתוח בארצות הברית. הניתוח הצליח, אבל שבועות ספורים מאוחר יותר הסרטן חזר לגופו. לפני ארבעה חודשים נבו נפטר, והוא עוד לא בן חמש.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

במהלך ימי השבעה הקשים החליטו הוריו, מיכל וניר פיק, להנציח את זכרו בתערוכה עם עשרות מיצגי הלגו המורכבים שיצר נבו. מאות ילדים כבר ביקרו ב"בית הלגו של נבו" בקיבוץ כבר מנחם, בו התגוררה משפחת פיק. האורחים מוזמנים להתבונן בעבודות המוצגות בשני חדרים ולאחר מכן להתנסות בעצמם בסדנת לגו עשירה בחדר השלישי.

 

"בהתחלה הייתה אופטימיות גדולה"

נבו, בנם היחיד של מיכל וניר, היה בן שנה ועשרה חודשים בלבד כשהתגלה בגופו הסרטן בפעם הראשונה. מיכל מספרת כי במשך חודשיים הוא לא הרגיש טוב, סבל מחום גבוה לסירוגין ומנפיחות בבטן. כשהבדיקות העמיקו, התברר כי נבו חולה בנוירובלסטומה, שהוא אחד הגידולים השכיחים אצל ילדים ותינוקות.

 

"בהתחלה היינו בהלם", מתארת מיכל, "אבל אחרי שבועיים כבר היינו במקום אחר. התחלנו טיפול, ראינו שהוא עוזר והייתה אופטימיות גדולה".

נבו לביא פיק. היה בן שנה ועשרה חודשים כשהתגלה הסרטן לראשונה ()
נבו לביא פיק. היה בן שנה ועשרה חודשים כשהתגלה הסרטן לראשונה

 

מיכל מספרת כי לצד המחלה, נבו המשיך להתפתח בהתאם לגילו ואף מעבר לכך. "לפני גיל שנתיים הוא כבר דיבר באופן חופשי והיה תמיד מאוד מתקדם לגילו. המחלה לא עצרה את ההתפתחות שלו, לא קוגנטיבית ולא חברתית. הוא היה ילד שאוהב את החיים, נהנה לבלות עם חברים ועם המשפחה, אהב את הטבע ואהב טיולים.

 

"גם הקרחת לא הפריעה לו. הילדים קיבלו אותו, וגם כשהיו הערות, זה לא הפריע לו בגלל שהיה כל כך צעיר. הוא אפילו די אהב את הקרחת. היה בו משהו סוחף וכריזמטי שבזכותו הצליח להתחבר עם ילדים בכל הגילאים".

 

במשך שנה עבר נבו טיפולים אינטנסיביים ובסופם הצליחו למגר את הסרטן. "קיווינו שזה מאחורינו", ממשיכה מיכל. "נבו חזר לחיים רגילים מכל הבחינות. הוא הרגיש מצויין, אבל אנחנו לא. ידענו שסוג הגידול של נבו נוטה לחזור והיו לנו המון חרדות וחששות מחזרה של המחלה".

 

למרבה הצער, החששות התממשו כאשר בבדיקת אולטרסאונד שגרתית התברר שהגידול חזר. "בפעם השנייה קיבלנו את זה יותר קשה מאשר בפעם הראשונה", נזכרת האם. "בשלב הזה כבר הבנו יותר וידענו שגידול חוזר זה כבר סיפור אחר, שאחוזי ההחלמה קטנים. עברנו משבר קשה, אבל מהר מאוד היינו שוב בתוך השגרה. במצב מלחמה לא עוצרים ומתעכבים על תחושות. פשוט ממשיכים להילחם ולהתמודד".

נבו עם הוריו, מיכל וניר. "כשהבנו שהגידול חזר עברנו משבר קשה" (צילום: ניר פיק) (צילום: ניר פיק)
נבו עם הוריו, מיכל וניר. "כשהבנו שהגידול חזר עברנו משבר קשה"(צילום: ניר פיק)

 

הפעם אמרו להם הרופאים כי הסיכוי הטוב ביותר של נבו הוא ניתוח, אבל בשל מיקומו הבעייתי של הגידול בבטן, לא היה אף רופא בארץ שמסוגל היה לערוך אותו. בני המשפחה לא התייאשו, ויצאו למבצע התרמה ארצי במטרה להשיג את סכום הכסף הדרוש עבור הניתוח בניו יורק.

 

במהלך הקמפיין הפכה תמונתו של נבו, אז בן שלוש וחצי, עם חיוך כובש וקרחת, למוכרת לאלפי אנשים שפתחו את ליבם ותרמו למענו.

 

-איך הרגיש נבו ככוכב של קמפיין כל כך רחב?

"הוא לא הרגיש את זה סביבו. לאורך כל הזמן הוא הצליח לשמור על חיים איכותיים ורגילים. הוא גם העיד שהוא מרגיש כמו ילד רגיל".

 

חודש אחרי הניתוח: הסרטן חזר

וכמו כל ילד רגיל, נבו אהב מאוד לשחק בלגו. "אני לא יודע מתי בדיוק הוא התחיל להתעסק בלגו", מספר ניר בגאווה. "הוא קיבל הרבה משחקים בזמן שהיה מאושפז, ובכל פעם הוא אגר אוסף אחר. קצת לפני הטיסה לניתוח בניו יורק מישהו קנה לו לגו, ונבו נדלק על זה. אחר כך חבר הראה לו את הסרטונים של נינג'גו, שכל הדמויות בהם מלגו, והוא היה ממש בהתלהבות והחל לראות עוד סרטוני לגו".

 

כשמשפחת פיק הגיעה לניו יורק, התברר להם שהניתוח נדחה בעשרה ימים. את הימים האלו הם ניצלו בעיקר בחנויות צעצועים ובחיפוש אחרי דמויות ייחודיות. "זה היה מגניב", מחייך ניר. "פתאום דברים שכמה חודשים קודם הלהיבו אותו, כמו דמויות של הסרט מכוניות או אנגרי בירדס, כבר לא נחשבו בעיניו. הוא אמר שזה לילדים קטנים. הוא היה כל כולו בלגו. הוא בנה המון, ראה סרטונים ביוטיוב של נינג'גו וצ'ימה, אפילו קנינו בשבילו את הטרילוגיה הראשונה המקורית של מלחמת הכוכבים בגרסת הלגו. זה היה מדהים ואני ממש התחברתי לעניין, כי גם אני גדלתי על לגו. כילד הייתי חזק בעניינים של לגו עד גיל מאוחר יחסית".

 

נבו והלגו, בהמתנה לניתוח בארצות הברית. ירד לפרטים (צילום: מתוך האלבום המשפחתי) (צילום: מתוך האלבום המשפחתי)
נבו והלגו, בהמתנה לניתוח בארצות הברית. ירד לפרטים(צילום: מתוך האלבום המשפחתי)

 

ניר מספר כי נבו היה פרפקציוניסט והקפיד על הפרטים הקטנים של כל דמות וכל מבנה, שיהיה תואם באופן מדויק לצילומים. "הירידה לפרטים הייתה לפעמים מתישה", הוא מודה, "אבל היה בזה משהו מדהים. הוא היה בסך הכל בן ארבע וחצי".

 

בעוד הלגו מסמל את הפן הנורמלי והשליו בחייו של נבו, הרי שמחוצה לו חייו עברו תהפוכות. הניתוח בניו יורק הצליח, אבל בעוד משפחת פיק מתענגת על התקווה, הרופא המנתח זימן אותם לפגישה. באותה שיחה נאמר לניר ומיכל כי על אף שכל הגידולים הסרטניים הוצאו מגופו, נבו לא יבריא לחלוטין והמחלה תחזור, השאלה היחידה היא מתי. "עשיתי כל מה שאני יכול", סיכם המנתח.

 

השאלה מתי הסרטן יחזור התבררה מהר מאוד, כשחודש בלבד לאחר הניתוח, הגידול חזר בפעם השלישית לאותו מקום בגופו של נבו. הוא חזר לשגרת הטיפולים הכימותרפיים, שלא הצליחו לעצור את ההתפשטות. ביולי חשבו בני המשפחה לטוס לטיפול נסיוני בסן פרנסיסקו, אבל מצבו הרפואי של נבו לא איפשר להם.

 

-בשלבים האלה עדיין אפשר לשמור על אופטימיות?

"זו הבנה שטיפטפה לאט לאט. האסימון הראשון ירד לי במהלך השיחה עם המנתח מניו יורק. ראינו שזה לא הולך לכיוון טוב. הכימו קצת עוזר, ושוב הסרטן מתפשט. לאט לאט מתחילים להבין. בתוך המחלקה האונקולוגית בשניידר היינו בקשר עם הורים נוספים לילדים שחולים באותו סוג של נוירובלסטומה וראינו שהם פשוט לא מצליחים לצאת מהמחלה".

 

-כמעט שלוש שנים ליוויתם את נבו בטיפולים וברגעים קשים. איך שורדים את זה?

"יש לנו משפחות תומכות רגשית ונפשית, וגם תמכו בנו כלכלית באותה תקופה. בכל פעם אחד מאתנו עבד והשני טיפל בנבו. ניסינו לשמור כמה שיותר על נורמליזציה בתוך הכאוס הזה, לתת לו שגרת חיים בריאה, שיראה לפחות את אחד ההורים הולך לעבודה בבוקר, חוזר הביתה וכולם יחד אוכלים ארוחת ערב".

 

"נלחם כמו גיבור עד השנייה האחרונה"

ב-27 בפברואר השנה נפטר נבו. בדף הפייסבוק "יחד מצילים את נבו", שנפתח במהלך הקמפיין, כתבו הוריו באותו יום: "המאבק הקשה הסתיים. נבו הגיבור נלחם עד השנייה האחרונה והיום הוא נפטר בבית החולים. יותר הוא לא יסבול. כולנו שולחים חיבוק שלנצח נרגיש בו".

 

במהלך השבעה, כשעברה מיכל בבית ליד מדפי תצוגת הלגו שסידרה עם נבו, ידעה שלא תוכל להכניס אותם סתם ככה לארגזים. אט אט עלה בדעתה הרעיון להציג תערוכה. "זה תהליך פרידה אישי מנבו", היא אומרת בקול שקט. "הרעיון התפתח למקום של נתינה - לתת לחברים שלו ולכל הקהילה שחיבקה אותו ואותנו כל השנים. קיבלנו הרבה תרומות וקנינו לגו נוסף עבור הסדנה בחדר השלישי. כשהתערוכה תסגר, כל הלגו ייתרם לילדים חולי סרטן. עמותת 'עזר מציון' מפעילה חוג לגו לילדים חולי סרטן בבית אורנית, וגם נבו הלך מדי פעם לחוג. עכשיו אנחנו ניתן להם בחזרה על כל מה שנתנו לנו ולנבו".

 

עוד בטרם פתיחת התערוכה עזבו מיכל וניר את ביתם בקיבוץ כפר מנחם והם בונים מחדש את חייהם. התערוכה מעניקה להם רגעי אושר והתרגשות, כשהם רואים ילדים נהנים, משחקים ומזכירים להם את נבו.

 

במרבית שנות חייו הקצרים נאבק נבו במחלת הסרטן, אבל למיכל וניר חשוב להבהיר כי היא לא אפיינה את בנם הבכור. היצירה, הדמיון, והרכבת הלגו הרבה יותר מאפיינים אותו, יחד עם החיוך הרחב ואהבת החיים.

 

התערוכה תתקיים בקיבוץ כפר מנחם עד תאריך 17.8.2014.  לדף הפייסבוק של "בית הלגו של נבו"




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נבו לביא פיק. כשהתערוכה תיסגר הלגו ייתרם לילדים חולי סרטן
מומלצים