שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, מיכל חורשי

מי מפחד ממבצע קרקעי לחיסול המנהרות?

אם הצבא דורש כניסה מוגבלת לסיכול האיום האסטרטגי, והדרג המדיני בולם, אולי ראש הממשלה לא כל כך סומך על צבא היבשה

הדמויות השחורות שהגיחו מבטן האדמה לפני אור ראשון הבוקר (יום ה') לא הפתיעו את צה"ל. אמצעי התצפית המסוגלים להבחין בתנועה על הקרקע גם בחושך מוחלט קלטו את לוחמי החמאס יוצאים מתוך המנהרה שפתחה מרוחק כמה עשרות מטרים בלבד מעמדות הצבא. הגילוי בזמן אמת, הפריסה המבצעית בשטח וכמובן חיל האוויר השוהה 7/24 בשמי הרצועה הביאו לסיכול מהיר וקטלני של החוליה. לא נדרשת הפרזה על מנת להעריך מה היה קורה אלמלא הסיכול: לא פחות מקטסטרופה מרובת נפגעים. צה"ל גם לא יוכל להחזיק היקף כזה של כוחות בגזרה מול האיום הזה מול כל יישוב או מחנה צבאי.

 

לפני הסיכול המרשים, היום התשיעי למבצע "צוק איתן" לא הביא עמו בשורות טובות מהחזית. ההיפך. המבצע מגיע לשלב ההסתבכות ואיבוד הלגיטימציה הבינלאומית בעקבות הפגיעה בילדים בחוף הים בעזה, ככל הנראה בשל טעות בזיהוי בתקיפה מהאוויר. התמונות בעולם מצמצמות את חופש הפעולה של ישראל והאשראי שניתן עד כה לא נוצל כהלכה.

 

עוד על מבצע צוק איתן :

צילום תחת אש: צוק איתן בתמונות

הפסקת האש: תורים ארוכים לכספומטים בעזה

נזקי "צוק איתן" למפעלים: 345 מיליון שקל

 

בצבא יכולים לשרטט על הלוח הסברים מלומדים על המערכה מהאוויר, אך בינתיים עשרה ימים חלפו ואין הכרעה מול חמאס בעזה. בנאומו שלשום בערב איים נתניהו להחריף את התקיפות. בפועל המשיך הצבא את פעילותו השגרתית מאז תחילת המבצע ואף צמצם את התקיפות ברצועה, בעוד קצב ירי הרקטות נשמר על כמאה שיגורים ביום. ישראל ממשיכה לאיים אך לאיומיה אין כיסוי, ואולי עדיף לשתוק כדי לצמצם את הפגיעה בהרתעה.

 

העובדה כי אין שינוי בפעילות הצבאית הישראלית מעלה תהייה היכן העסק תקוע. האם זה הצבא שלא מציג בפני הדרג המדיני אפשרויות פעולה טובות מספיק? האם הדרג הצבאי מגמגם בפני הדרג המדיני וגורם לו לפקפק ביכולת צה"ל להוציא לפועל תוכניות מבצעיות שיובילו לשינוי בתמונת הלחימה? האם קיים משבר אמון של מקבלי ההחלטות בקבינט בדרג הצבאי המוביל?

מוכנים ורוצים להיכנס. מישהו לא מאמין בצבא היבשה? (צילום: AP) (צילום: AP)
מוכנים ורוצים להיכנס. מישהו לא מאמין בצבא היבשה?(צילום: AP)

צה"ל הרי מבקש פעולה קרקעית מוגבלת מאוד לעומק של שני ק"מ כדי לסכל את איום המנהרות שנחשב לאסטרטגי. כפי שהקצינים אומרים, אין דרך לפגוע בהן מהאוויר או לנטרל אותן בשטח ישראל, ולכן לא תהיה הזדמנות נוספת לפגוע בהן.

 אלף רקטות של חמאס שקולות לנזק של מנהרה אחת שבה יעברו 50 מחבלים, ולטענת הצבא מדובר במנהרות שאמורות לשמש לפיגועים כמו שראינו הבוקר, שעלולים להפוך למסעות הרג וחטיפה שיגררו בסופו של דבר את צה"ל מבלי שרצה עמוק לתוך הרצועה.

 

אם הצבא דורש מבצע כזה והדרג המדיני בולם, נכון לשאול מה קורה ביניהם, ולתהות אולי באמת למרות ההצהרות של ראש הממשלה הוא לא כל כך סומך על צבא היבשה, ולכן נמנע בכל דרך מלהכניס כוחות קרקעיים מעבר לגדר המערכת. בכיר במטכ"ל אמר אתמול כי "אין רתיעה מפעולה קרקעית". אז מי כן חושש?

 

ישראל הסכימה אתמול לבקשת האו"ם לנצור את האש לכמה שעות. במקביל פועל צוות ישראלי מצומצם מטעם נתניהו מול המצרים על ניסוח הסכם הפסקת אש חדש. מבצע צוק איתן נקלע לפרשת דרכים: המשך הדשדוש או סוף הסבב הנוכחי ותחילת הספירה לקראת הסיבוב הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
הדמויות השחורות לא הפתיעו את צה"ל
צילום: דובר צה"ל
מומלצים