שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, מיכל חורשי

דאגה בדרום: למנהרות טרור אין כיפת ברזל

תסריט האימה של התושבים כמעט התממש כשסוכל ניסיון חדירה של מחבלים לישראל דרך מנהרה. "אל תשאירו אותנו חשופים. אנחנו מעבירים לפלסטינים בטון והם בונים ממנו מנהרות. ואם היו מגלים את המחבלים מאוחר מדי?". תיעוד: בזמן האירוע החיילים מחפשים מחבלים, וברקע פיצוצים

מתחת לאף שלהם, אולי אפילו ממש מתחת לבתים: איום המנהרות הפך ממשי יותר מתמיד עבור תושבי המועצה האזורית אשכול - בייחוד אחרי שהלילה (יום ה') ניסו 13 מחבלים לחדור לקיבוץ סופה דרך מנהרה ולבצע פיגוע גדול. ניסיון החדירה סוכל על ידי כוחות הביטחון הישראליים.

 

מבצע "צוק איתן" - כותרות אחרונות:

בישראל ובחמאס מכחישים: הדיווחים על הפסקת אש – אינם נכונים

הפסקת האש: תורים ארוכים לכספומטים בעזה

תיעוד: כך נראה סיכול פיגוע המנהרה בגבול עזה

זחאלקה: שנתניהו יתחייב לא להרוג ילדים

 

מנהרות הטרור מסמלות את הלא נודע - ולכן מאיימות על תושבי הדרום אפילו יותר מהרקטות. לרקטות, הם אומרים, יש התרעה מוקדמת של "צבע אדום", אך איום המנהרות עלול לתפוס את כולם לא מוכנים.

 

"הצבא לא מספר לנו הכול". חיילי צה"ל בכניסה לקיבוץ סופה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"הצבא לא מספר לנו הכול". חיילי צה"ל בכניסה לקיבוץ סופה(צילום: עידו ארז)

"איום המנהרות חייב להיפתר לפני שמפסיקים את המבצע, וזה המסר להנהגה במדינה - אל תשאירו אותנו פעם נוספת חשופים כמו שהיה עם הקסאמים. היום כל המדינה חוטפת", אמר שמעון (קיש) אזולאי מהיישוב חולית, שהסתובב לפנות בוקר ביישוב, ווידא שכל התושבים נעולים בבתים עם אורות כבויים. "כל עוד יש הזדמנות, צריך לטפל בזה עכשיו. לגמור עם זה אחת ולתמיד. צריך להקצות משאבים לפיתוח כיפת ברזל מתחת לאדמה שתחשוף ותגלה את המנהרות. היום זה פה, מחר זה ביישוב אחר, ומחרתיים הם ימשיכו הלאה לעיר גדולה".

 

"הפחד שלנו הוא ממנהרות שלא נמצאו"

אזולאי אמר שהצבא לא משוחח עם התושבים על איום המנהרות. "אבל אנחנו יודעים הכול, איפה חופרים למשל, ודואגים להיות מעודכנים".

תושב חולית הוסיף שהוא מבין את צה"ל שלא מספר לאזרחים שחופרים להם מתחת לבית כדי שלא להפחיד אותם. "בכל האזור יש מנהרות", הוא סיפר. "ליד עין השלושה הייתה מנהרה שחפרו ובנו עם הבטון שהעברנו להם. אנחנו מעבירים והם בונים מנהרות".

 

בעין השלושה מכירים היטב את איום המנהרות. לא מזמן גילה הצבא מנהרה ענקית שנחפרה על ידי אנשי חמאס. "בשנתיים האחרונות איתרו מנהרות קרובות אלינו", אמר דני כהן מעין השלושה. "הפחד שלנו הוא מהמנהרות שלא מצאו. היום בבוקר קיבלנו תזכורת על מה שיש מתחת לרגליים שלנו ואנחנו לא יודעים עליו. היינו שמחים שלפני שיכריזו על הפסקת אש יטפלו בנושא הזה ולא ישאירו אותו כפי שהוא. התושבים יותר מפחדים ממנהרות מאשר מפצצות מרגמה. כשיורים פצמ"רים ורקטות אפשר לתפוס מרחב מוגן. כאן יש הפתעה טוטלית - מאיפה ייצאו המחבלים ואיך ייצאו? מה היה קורה אם היו מגלים את המחבלים שיצאו מהמנהרה באיחור של כמה דקות? אני לא רוצה לחשוב על זה. לטילים יש כיפת ברזל, למנהרות בינתיים אין שום תשובה". 

 (צילום: google map) (צילום: google map)
(צילום: google map)

יישובי החזית חוששים מטרור המנהרות (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
יישובי החזית חוששים מטרור המנהרות(צילום: אבי רוקח)

אמל"ח שנמצא בידי המחבלים ליד קיבוץ סופה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
אמל"ח שנמצא בידי המחבלים ליד קיבוץ סופה(צילום: דובר צה"ל)

הנשיא פרס הגיע לחזק את ילדי קיבוץ זיקים (צילום":מארק ניימן / לע"מ) (צילום
הנשיא פרס הגיע לחזק את ילדי קיבוץ זיקים(צילום":מארק ניימן / לע"מ)

ראש מועצת אשכול חיים ילין פונה לקבינט ודורש פתרון: "אנחנו מוכרחים תעלת ברזל. חייבים לסיים את המבצע כשיש תעלה בין עזה לבין מדינת ישראל בעומק 30 מטרים, כשיש ודאות שאין מנהרות מול היישובים. שום הסכם בעולם לא יכול לפרק את המנהרות, רק אם ניכנס ונחפור תעלה נוכל להבטיח לתושבים שמבטן האדמה לא ייצאו מחבלים שרוצים לשבש את חייהם או לחטוף חיילים. תושבי אשכול לא צריכים להיות שבויים בידי איום המנהרות".

 

נשיא המדינה שמעון פרס הגיע מוקדם יותר היום לקיבוץ זיקים שבגבול רצועת עזה, ביקר בגן ילדים ונפגש עם תושבי המקום. ביקורו של פרס נערך כשבוע אחרי סיכול ניסיון חדירה של מחבלים מהים לקיבוץ. "מדובר בתוכנית לביצוע טבח בחברי הקיבוץ, ולצערי יש עוד מאות מנהרות ורצון עז של חמאס לבצע פיגועי תופת", אמר פרס וביקש לחזק ולעודד את תושבי זיקים.

 

הנשיא גם התייחס להרג הילדים הפלסטינים אתמול ברצועת עזה, ואמר: "כולנו מצטערים על אובדן החיים של ארבעת הילדים בחוף הים. חיל האוויר הישראלי עושה מאמץ עליון להימנע מפגיעה בחפים מפשע. בצבא הגנה לישראל אין אדישות לחיי אדם, ואילו השיטה שאותה נוקט חמאס היא רצח, שפיכות דמים ושימוש בילדים ונשים כמגן אנושי לטילים שלהם".

 

כך נראתה המתיחות הבוקר

בשטח הורגשה מתיחות לכל אורך הבוקר והצהריים. חייל צה"ל נפצע קל באזור כרם שלום מחילופי ירי, ופלסטינים דיווחו על ירי צה"ל לכיוון רפיח. בנוסף, כלב מיחידת עוקץ שהורד לסריקות במנהרה שהתגלתה הבוקר נפגע כתוצאה מפיצוץ באחד הפירים.

 

לאחר חשיפת מנהרת הטרור שממנה יצאו אנשי חמאס, בשעות הבוקר המוקדמות נשמעו בתחנת דלק סמוכה קולות נפץ עזים. החשש היה שמחבלים שחדרו נמצאים ממש בשטח. הלוחמים סרקו במרחב התחנה כדי לחפש ולוודא שאין סכנה. במשך כמה שעות התנהלו הסריקות והכוננות הגבוהה של הכוחות נשמרה במרחב הגבול לכל אורך הגזרה, מחשש להמשך ניסיונות חדירה של מחבלים. התיעוד שצילם כתבנו:

 

 

בזמן הסריקות - הירי הארטילרי לתוך הרצועה: 

אילת: תושבי המרכז באים להפוגה

בינתיים, דרומה משם באילת, השקט שהופר לרגע השבוע עם הרקטה שהתפוצצה ליד אחד המלונות שב לשרור - והעיר מלאה בנופשים. מנתוני התאחדות מלונות אילת עולה כי נכון להיום עומדים אחוזי התפוסה בממוצע על קצת יותר מ-80%. כיום מתארחים בעיר כ-1,000 תיירים בעיקר מרוסיה, צרפת, הולנד, בריטניה וקצת מסקנדינביה. בניגוד למרכז וצפון הארץ, תיירות הקיץ באילת בנויה על 90% תיירות פנים.

 

בנוסף, בהשוואה ליולי בשנה שעברה - ועוד לפני שהחל מבצע ״צוק איתן״ - היו אחוזי התפוסה הממוצעים נמוכים ב-5-10%. המלונאים קיוו שהתפוסה תעלה תוך כדי תנועה. בפועל ובגלל המבצע היו ביטולים בודדים ומנגד נכנסו הזמנות לא מבוטלות של תושבי הארץ, שביקשו הפוגה במהלך ימי המבצע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
המנהרה שבה סוכל ניסיון החדירה ליד קיבוץ סופה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים