שתף קטע נבחר

צילום: AFP, רויטרס

ישראל תנצור אש ב-8:00 בבוקר ל-12 שעות

לאחר שלאורך כל שעות הערב נמנעה לשכת נתניהו מפרסום הודעה בנושא, הודיע הלילה מתאם פעולות הממשלה בשטחים כי בבוקר תחל הפסקת אש שתימשך עד 20:00. בינתיים הירי לישראל נמשך, ושלוש רקטות יורטו באשקלון. הפלסטינים: שמונה נהרגו בחאן יונס, ארבעה מהם ילדים

הפסקת אש הומניטרית בת 12 שעות תיכנס לתוקף ב-8:00 בבוקר. מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי, הודיע הלילה (שבת) כי בבוקר תחל הפסקת אש בת 12 שעות. מרדכי הדגיש כי "הפלסטינים שפונו מבתיהם לא יוכלו לחזור אליהם במהלך הפסקת האש. צה"ל ימשיך לפעול לאיתור המנהרות וחיסולן". בהמשך הוציא דובר צה"ל הודעה דומה.

 

בינתיים ממשיך צה"ל לתקוף יעדים ברחבי הרצועה. גורמי רפואה פלסטינים דיווחו כי בתקיפות של חיל האוויר הלילה בחאן יונס נהרגו שמונה פלסטינים, בהם ארבעה ילדים. לפי הדיווחים, 20 נפצעו בתקיפות האוויריות. גם הירי לישראל נמשך, שעות ספורות לפני שהפסקת האש נכנסת לתוקף: סמוך לשעה 2:00 יירטה מערכת כיפת ברזל שלוש רקטות בשמי אשקלון. בהמשך הלילה נשמעו אזעקות בחוף אשקלון ובשער הנגב.

 

השר יעלון, הרמטכ"ל גנץ ונתניהו, השבוע (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
השר יעלון, הרמטכ"ל גנץ ונתניהו, השבוע(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

קרי משוחח עם נתניהו אתמול מבית המלון בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
קרי משוחח עם נתניהו אתמול מבית המלון בקהיר(צילום: AP)

נתניהו וקרי בפגישתם בקריה (צילום: מוטי מילרוד) (צילום: מוטי מילרוד)
נתניהו וקרי בפגישתם בקריה(צילום: מוטי מילרוד)

חבר הקבינט השר גלעד ארדן. מתנגד להפסקת האש (צילום: מרק ישראל סלם,  ג'רוזלם פוסט) (צילום: מרק ישראל סלם,  ג'רוזלם פוסט)
חבר הקבינט השר גלעד ארדן. מתנגד להפסקת האש(צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט)

הודעות חמאס בטוויטר. קודם התנגדו, עכשיו בוחנים ()
הודעות חמאס בטוויטר. קודם התנגדו, עכשיו בוחנים

 

אתמול, לאחר הדיווח של גורם אמריקני לסוכנות הידיעות רויטרס על הפסקת האש המתוכננת, איש בלשכת ראש הממשלה לא מצא לנכון למסור לציבור הישראלי הודעה מסודרת על ההחלטה. לפי הדיווח ברויטרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע למזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי כי הוא מסכים להפסקת האש שבמהלכה צה"ל יוכל להמשיך לטפל במנהרות, אבל לא ייזום פיצוצים וירי - החלק המרכזי בהשמדת המנהרות. דובר חמאס, סמי אבו זוהרי, אמר הלילה כי חמאס ושאר הארגונים בעזה הסכימו להפסקת אש הומניטרית של 12 שעות מ-8:00. הוא הוסיף כי ההסכמה הייתה בתיווך האו"ם.

  

נתניהו עדכן אמש את חברי הקבינט על היוזמה, זמן קצר לאחר שדחו את ההצעה של קרי להפסקת אש ממושכת יותר. קרי עצמו חשף את היוזמה להפסקת אש הומניטרית במהלך מסיבת עיתונאים בקהיר. לדבריו, הוא העלה את ההצעה בשיחת טלפון עם ראש הממשלה ונתניהו הביע נכונות לדון באפשרות כזו. "נתניהו מוכן להתקדם", אמר קרי, "יש אי-הסכמות בנוגע לניסוח של הסכם הפסקת האש אבל אני משוכנע שיש להסכם בסיס טוב, שבסופו של דבר יצליח". עוד הוחלט כי מחר יתקיים בפריז מפגש פסגה של שרי החוץ של ארצות הברית, טורקיה, קטאר, צרפת, בריטניה, גרמניה, איטליה והאיחוד האירופי, "כדי לגבש בהקדם את התנאים להפסקת אש".

 

מעט לפני תחילת מסיבת העיתונאים הסתיימו דיוני הקבינט המדיני-ביטחוני בירושלים והשרים החליטו אז לדחות את היוזמה שהעביר קרי מוקדם יותר. עם זאת, קרי לא אמר נואש בעקבות ההחלטה ושוחח עם נתניהו בעצמו. "אנחנו מאמינים שאי אפשר שלא לפעול, יש לעצור את שפיכות הדמים. אנחנו עובדים על שבעה ימי הפוגה הומניטרית כדי ליצור הפסקת אש יציבה יותר", אמר המזכיר במסיבת העיתונאים, שכינס בשיתוף עמיתו המצרי סאמח שוכרי ומזכ"ל האו"ם באן קי-מון.

 

בתחילה נמסר כי נתניהו ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון בוחנים את ההצעה. גורמים מדיניים ציינו בהתייחסם ליוזמה להפסקת אש הומניטרית, כי למהלך כזה "יש כמה מטרות: קודם כל לטפל בפצועים, לאחר מכן לאפשר לאוכלוסייה לחזור ולראות את הנזקים ומה חמאס מעולל להם, ולבסוף לאפשר להם לאגור מזון ומצרכים אחרים לקראת הרחבת המבצע. אפשר לראות בזה צעד שמלמד על הבאות".

 

גם יעלון עצמו התייחס לאפשרות של הרחבת המבצע ואמר במהלך ביקור בסוללת כיפת ברזל במרכז הארץ כי "בתום המבצע חמאס יחשוב טוב טוב אם היה כדאי להתגרות בנו ואם יהיה כדאי להתגרות בנו בעתיד. אתם צריכים להיות ערוכים לאפשרות שבקרוב מאוד ננחה את צה"ל להרחבה משמעותית של הפעילות הקרקעית בעזה".

מסיבת העיתונאים בקהיר בשיתוף קרי, מזכ"ל האו"ם ושר החוץ המצרי (צילום: AP) (צילום: AP)
מסיבת העיתונאים בקהיר בשיתוף קרי, מזכ"ל האו"ם ושר החוץ המצרי(צילום: AP)

קרי משוחח בטלפון עם שר החוץ של קטאר (צילום: AP) (צילום: AP)
קרי משוחח בטלפון עם שר החוץ של קטאר(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

מנהרה שנחשפה, שנחפרה מרצועת עזה לתוך שטח ישראל. הטיפול בהן יימשך (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנהרה שנחשפה, שנחפרה מרצועת עזה לתוך שטח ישראל. הטיפול בהן יימשך(צילום: רויטרס)

אחרי ההודעה של קרי אמש, הצהיר חבר ההנהגה המדינית של חמאס עיזת א-רישק כי "הקריאה להפסקת אש הומינטרית של שבעה ימים נבחנת על ידי חמאס". בתחילה פרסם ביטאון חמאס "אלרסאלה" הודעה בטוויטר שבה הכריז כי הארגון מתנגד ליוזמת קרי, שכן היא נוטה לטובת ישראל, אולם תוך דקות הם הורידו את ההודעה ובהמשך ציטטו את הצהרת חבר ההנהגה המדינית.

 

גורם דיפלומטי צרפתי שהתייחס למפגש הפסגה שמתוכנן היום בפריז, ציין כי זה כונס במטרה "לתמוך בכל היוזמות שכרגע על הפרק, ובמיוחד ביוזמה המצרית. המטרה שלנו היא לכנס יחדיו את כל המאמצים הבינלאומיים כדי שניתן יהיה לגבש את התנאים להפסקת אש בהקדם האפשרי". בפגישה, שתחל בשעות הבוקר המוקדמות, לא ישתתפו נציגים מישראל, מחמאס או מהרשות הפלסטינית.

 

קרי נפגש מוקדם יותר עם באן ועם מזכ"ל הליגה הערבית נביל אל-ערבי, ודן עמם בהתפתחויות. במקביל, נועד ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, עם שר החוץ הטורקי אחמט דבוטאולו בקטאר במסגרת הדיונים על הפסקת אש. משעל הצהיר לאחר מכן כי "עמדת חמאס בנוגע להפסקת האש לא השתנתה. הגורמים הרלוונטיים מנהלים מגעים עם וושינגטון ודנים בתיקון היוזמה של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי". כך דיווח העיתון הפלסטיני "אל-קודס".

 

"יוזמת קרי? אלו אותן הדרישות של ישראל"

גורם המקורב לחמאס ציין מוקדם יותר אתמול כי הם בוחנים את הפסקת האש. מוסטפא סוואף, עורך ביטאון חמאס "א-ריסאלה", אמר כי בארגון יבחנו את יוזמת קרי להפסקת אש, אך הסעיפים שקשורים לפירוז חמאס והשארת כוחות צה"ל ברצועת עזה בזמן הפסקת האש בעייתיים בעיני חמאס. לדבריו, "מדובר בדרישות ישראליות ולא ביוזמה".

 

בכיר חמאס בקהיר, מוסא אבו מרזוק, אמר היום לעיתון המצרי "א-שורוק" כי ישנם שלושה תרחישים לסיום המבצע בעזה: הסכמה בעניין היוזמה המצרית והכנסת תיקונים באופן שבו ייענו על דרישות ההתנגדות ותושבי עזה; הפסקת אש חד-צדדית מצד ישראל; או התרחיש שהוא סבור כי הוא האפשרי ביותר - מועצת הביטחון תקבל החלטה על הפסקת אש באותה מתכונת שהיה בשנת 2008 ו-2009.

 

אבו מרזוק הבהיר כי "חמאס לא תוותר על הסרת המצור מעזה בשום תנאי ולא על מעבר ימי ואווירי לרצועה שנצורה מ-2006. אנחנו רוצים שתושבי עזה יחיו חיים רגילים כמו שאר בני אדם, ובייחוד כעת כשהרצועה נתונה לניהול של ממשלת האחדות הפלסטינית, יחד עם הרשות ולא לניהול של חמאס כפי שהיה בעבר". 

הודעות שפעילים התבקשו לשלוח לשרי הקבינט לקראת הדיון בהפסקת האש ()
הודעות שפעילים התבקשו לשלוח לשרי הקבינט לקראת הדיון בהפסקת האש

בנט. הפסקת אש - רק תמורת פירוז מטילים ומנהרות ()
בנט. הפסקת אש - רק תמורת פירוז מטילים ומנהרות
  

פרי. ההתמודדות עם איום המנהרות אינה רק צבאית (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
פרי. ההתמודדות עם איום המנהרות אינה רק צבאית(צילום: גיל יוחנן)
  

עוד לפני התכנסות הקבינט אתמול היה ברור כי חבריו חלוקים בדעתם בנוגע

ליוזמת קרי. מקורבי יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, אמרו כי הוא מתנגד נחרצות להפסקת האש. "אסור להוריד את הרגל מהגז", ציינו, "הוא מתנגד להפסקת אש ללא פירוז חמאס מטילים ופירוק של כל המנהרות בעזה". מנגד, שרים אחרים בממשלה תומכים במתווה. בין היתר מעריכים כי השרה ציפי לבני תומכת וכך גם השר יעקב פרי, שהוזמן כמשקיף בקבינט.

 

מתנגד נוסף לעצירת המבצע היה שר הפנים גדעון סער. "יש לדחות את ההצעה להפסקת אש", אמר אתמול סער. "יש להמשיך ואף להרחיב את מבצע 'צוק איתן'". בעקבות הלחץ הפוליטי דחה ראש הממשלה בנימין נתניהו ל-15:00 את כינוס הקבינט, שהיה אמור להיפתח ב-13:30. וזה לא היה הלחץ היחיד שהופעל על השרים: הועברו הודעות טקסט ובהן מספרי הטלפון האישיים של כמה מהשרים, במטרה לשכנע אותם להתנגד בהצבעה להפסקת אש.


פורסם לראשונה 25/07/2014 20:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון, לע"מ
נתניהו והרמטכ"ל בני גנץ
צילום: קובי גדעון, לע"מ
צילום: רויטרס
קרי ובאן במהלך ביקורם במצרים
צילום: רויטרס
מומלצים