שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, רויטרס

דיווח: חמאס נוטה לקבל הפסקת אש לשבוע

העיתון א-שארק אל-אווסט דיווח כי חמאס רוצה לתת לתושבי הרצועה "לנשום אוויר" בעיד אל פיטר ולכן הוא נוטה לקבל את יוזמת קרי. עם זאת, הארגון דורש הבהרות לגבי סיום המצור

חמאס נוטה להסכים להצעה של מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, להפסקת אש ארוכה של שבוע - כדי להעניק לתושבי רצועת עזה אפשרות "לנשום אוויר" בתקופת עיד אל פיטר, החג שנחגג לציון סיומו של חודש הרמדאן. כך דווח הבוקר (שבת) בעיתון א-שרק אל-אווסט.

 

לייק כבר עשיתם? צפו בחיילי צה"ל מאחלים לכם שבת שלום

 

צוק איתן: הפסקת אש של 12 שעות

 

עם זאת, גורמים שהוגדרו "יודעי דבר" אמרו לכתב העיתון כי בחמאס רוצים להבין את טיבן של הערובות להסרת המצור מרצועת עזה ואת תקופת הזמן שדרושה כדי ליישם את הסרת המצור.

 

 

נוטים לקבל את הפסקת האש. הנייה ומשעל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נוטים לקבל את הפסקת האש. הנייה ומשעל(צילום: AFP)

 

אחרי ההודעה אמש של מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, הצהיר חבר ההנהגה המדינית של חמאס עיזת א-רישק כי "הקריאה להפסקת אש הומינטרית של שבעה ימים נבחנת על ידי חמאס". בתחילה פרסם ביטאון חמאס "אלרסאלה" הודעה בטוויטר שבה הכריז כי הארגון מתנגד ליוזמת קרי, שכן היא נוטה לטובת ישראל, אולם תוך דקות הם הורידו את ההודעה ובהמשך ציטטו את הצהרת חבר ההנהגה המדינית.

 

גורם דיפלומטי צרפתי שהתייחס למפגש הפסגה שמתוכנן היום בפריז, ציין כי זה כונס במטרה "לתמוך בכל היוזמות שכרגע על הפרק, ובמיוחד ביוזמה המצרית. המטרה שלנו היא לכנס יחדיו את כל המאמצים הבינלאומיים כדי שניתן יהיה לגבש את התנאים להפסקת אש בהקדם האפשרי". בפגישה, שתחל בשעות הבוקר המוקדמות, לא ישתתפו נציגים מישראל, מחמאס או מהרשות הפלסטינית.

 

עובד במרץ על הפסקת אש קבועה. ג'ון קרי (צילום: AP) (צילום: AP)
עובד במרץ על הפסקת אש קבועה. ג'ון קרי(צילום: AP)

 

המתווה של ג'ון קרי

באחד מכלי התקשורת המזוהים עם הנסיכות הקטארית, פורסם ביממה האחרונה כי אחת הסיבות העיקריות להתנגדות של ממשלת ישראל ליוזמת קרי לפי שעה, היא כתב התחייבות שמלווה ליוזמה מצד מזכיר המדינה האמריקני, בו הוא מודיע כי ארצות הברית מתייחסת בהבנה לשלל הסוגיות ברצועת עזה. ישראל כך נטען, התנגדה באופן ספציפי לאותו מכתב התחייבות.

 

היוזמה של קרי, על פי הפרסום, מחולקת לשני חלקים. האחד נוגע לגורמים הרלוונטיים - הרשות הפלסטינית, הפלגים הפלסטיניים וישראל. החלק השני נוגע לשותפים הבינ"ל - ארצות הברית, האו"ם האיחוד האירופי, טורקיה, קטאר, מצרים והליגה הערבית.

 

הסעיף הראשון של היוזמה מתבסס על הסכם הפסקת האש שנחתם אחרי מבצע 'עמוד ענן' בשנת 2012. הסעיף השני קורא לקיים ישיבת משא ומתן תוך 48 שעות כדי לפתור את הסוגיות הנחוצות כדי להגיע להפסקת אש קבועה. זה כולל בין השאר את פתיחת מעברי הגבול וגם את פתיחתו של מעבר רפיח.

 

הפסקת אש זמנית או קבועה? רפיח (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפסקת אש זמנית או קבועה? רפיח(צילום: רויטרס)

 

הסעיף השני של היוזמה קובע כי יש לאפשר הכנסה של סחורות ושל אנשים לרצועה ולהבטיח תנאי מחייה חברתיים וכלכליים עבור תושבי הרצועה. זה כולל בין השאר אזור דיג לאורך 12 מייל. בנוסף זה כולל העברות כספים ובהן תשלום משכורות לעובדים הממשלתיים.

 

הסעיף השלישי של היוזמה קובע כדי יש להסדיר הפסקת אש הומניטרית ונסיגה של צה"ל מהרצועה וסיום של כל הפעולות התוקפניות בתוך 48 שעות ולפרק זמן של שבעה ימים. במהלך פרק הזמן הנ"ל יימנעו הצדדים מ-'פגיעות במישור הביטחוני' ותתאפשר כניסת סיוע הומניטרי לרצועה שיכלול בין השאר מוצרי מזון ותרופות.

 

במקביל השותפים הבינ"ל יפעלו כדי לפקח על יישום הרגיעה ההומניטרית ועל כניסת סיוע הומניטרי. בנוסף הם יעניקו בעצמם סיוע הומניטרי לרצועה וארצות הברית צפויה להעניק סכום של 47 מיליון דולרים באופן מידי.

 

גורמים פלסטיניים ברשות אמרו לעיתון א-שרק אל-אווסט, כי ישראל וחמאס קרובות יותר להסכם להפסקת אש ברצועת עזה אחרי התכנית שהציג מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, בפני הצדדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים