שתף קטע נבחר

"כמו אחרי רעש אדמה": אלף הרוגים בעזה

עשרות אלפי תושבי הרצועה שבו עם בוקר לשכונותיהם המופגזות ונתקלו בהרס וחורבן כמעט מוחלטים. "כלום לא נשאר, הכול הלך", סיפרה אחת מהן

ערימות בטון ושברי קירות, שלדי בניינים וכבלי חשמל קרועים. הרס, אובדן וייאוש. עשרות אלפי בני אדם, פלסטינים תושבי עזה שנמלטו מבתיהם בעקבות אזהרות והפצצות צה"ל, ניצלו עם בוקר (שבת) את הפסקת האש ההומינטרית ושבו לאזור מגוריהם ברצועה. השטחים שאליהם הורשו להיכנס - שכונות מגורים מתפקדות יחסית בתחילת מבצע "צוק איתן" - הפכו תוך ימים לכאוס אורבני ששיקומו אינו נראה באופק. ההשוואות לאזורים מוכי אסון ברחבי העולם מיהרו להתנסח. "זה כמו אחרי רעידת אדמה", הדגישו האזרחים. 

 

שיהאם קאפרנה, אם לשמונה ילדים בת 37, מיררה בבכי על מדרגות מכולת בבית חנון תוך שהיא מביטה על ההרס ברחוב. עשור שלם של חיסכון הסתכם לפני כחודשיים בכניסת המשפחה לבית חדש. כעת, הפך הבית למערום נמוך וסבוך של בטון ולהבות. "כלום לא נשאר, הכול הלך", סיפרה. 

 

לא רחוק משם, ניסו בני משפחה אחרת להציל עופות שגידלו על גג ביתם. הם אספו את התרנגולות שלא שרדו את ההפצצות והשאירו מים במיכלי שתייה תוך תקווה להישרדות האחרות. "מה עשינו שזה מגיע לנו?", תהתה האם, "כל מנהיגי ערב מסתכלים בטלוויזיה על עזה כאילו מדובר בסרט מבוליווד".

שכונת סג'עייה, הבוקר ()
שכונת סג'עייה, הבוקר




 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

הפסקת האש בת 12 השעות - תוצאה צנועה יחסית ביחס למגעים המדיניים האינטסיביים המתנהלים בימים האחרונים - איפשרה לתושבי הרצועה להצטייד במוצרי מזון חיוניים ובתרופות. כוחות הצלה פעלו באזורי העימות הרבים וחילצו מתוכם לפחות 100 גופות. ניידות של הצלב האדום שניסו להיכנס לשכונות "אסורות" עצרו בעקבות ירי אזהרה בגבולותיהן. האמבולנסים בצירי הדרכים החסומות התחככו בעגלות רתומות לחמורים שהובילו מזרנים וציוד אחר ששרד את ההפצצות.

 

חיוורת וחלשה, פסעה ריהאב זנין באיטיות לתוך מה שהיה לפני כשבוע רחוב מגוריה ועתה שימש מצע לאבק אפור ולשברי חיים. "הכול הלך, כל החיים שלנו היו פה", סיפרה. "זה היה בית ל-18 נפשות, לאן נלך עכשיו? נסתובב מפה לשם ולעולם לא נדע עוד שמחה? אנחנו רוצים שלום. שלום ושקט. לא רחוק ממנה, צעק קשיש לחבורת צעירים שהתקרבה לשכונת סג'עייה להתעשת. "קחו את עצמכם בידיים, תהיו חזקים. התרגלנו לזה כבר, רק משמיים יעזרו לנו". דקות ספורות לאחר מכן, תיעדו אותו צלמי סוכנויות הידיעות כשהוא בוכה על הקרקע.

 

 

 

שישה חולים ו-33 אנשי צוות העבירו את הלילה בבית החולים בבית חנון - שהיווה אף הוא יעד להפגזות צה"ל. פגז פגע בקומה השנייה של המבנה, ועל קירותיו ניכרו סימני ירי רבים. לעת בוקר פונה המתחם כולו, לרבות בת 85 שביתה נהרס בתקיפות ישראליות אחרות. "חלק מהגופות שפינינו כבר נרקבו", הסביר גורם במשרד הבריאות המקומי. "הפצצת בתי חולים ומרפאות היא בגדר פשע מלחמה".

 

מניין ההרוגים הפלסטינים מאז פתיחת המבצע עומד לעת עתה, על פי גורמי רפואה מקומייים, על יותר מ-1,000, רובם אזרחים. הנתונים מצביעים על מחיקת משפחות שלמות ועל פציעת כ-6,000 בני אדם ב-19 ימי הלחימה. מאות בתים נהרסו כליל (לפחות 500 סומנו כיעדים והושמדו במכוון) וכ-160 אלף אזרחים הפכו פליטים בכרך שידוע גם כך כאחד הצפופים בעולם.

 

מאז 8 ביולי נורו לעבר ישראל יותר מ-2,500 רקטות, ואלו היוו איום עבור רוב אוכלוסיית המדינה. 40 חיילים וקצינים נהרגו במהלך המבצע, בנוסף לשני אזרחים ולעובד זר שמתו מפגיעת רקטות.

 

Read this article in English

 

 

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים