שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

"אין מיגון, אין הנחיות". כעס בשטחי הכינוס

אחרי מותם של ארבעה חיילים מנפילת פצמ"ר בשטח כינוס, הלוחמים שעל הגדר כבר לא מסתירים את הכעס. לדבריהם, בשטחי הכינוס חסר מיגון ואיש לא תדרך אותם איך להתגונן מהירי. "אנחנו משתטחים על הרצפה ומתפללים, אין לנו אפשרות אחרת". צה"ל: "הנהלים יחודדו"

ארבעה מחיילי צה"ל שנפלו אתמול (יום ב') נהרגו דווקא בשעת מנוחה ולא בלחימה פנים אל פנים מול חמאס. הם שהו באחד משטחי הכינוס הסמוכים לגבול רצועת עזה וכששוגרה לעברם פצצת מרגמה - הם לא מצאו היכן להסתתר. "הכתובת הייתה על הקיר", אמר היום אחד מלוחמי המילואים שגם הוא נמצא על גבול הרצועה, "לא ברור איפה יותר בטוח, בפנים או בחוץ".

 

בעקבות ירי הפצמ"ר שגבה את חייהם של רס"מ עדי בריגה, סמ"ר אליאב כחלון, רב"ט מידן ביטון ורב"ט נירן כהן, סיפרו חיילים בסדיר ובמילואים על שאננות וחוסר תדרוך מצד גורמים בצבא. "עד היום, כמעט שבועיים אחרי שהופעלנו בצו 8, לא קיבלנו אפילו תדריך אחד על התנהגות במקרה של נפילת פצמ"ר", סיפר יעקב, לוחם חי"ר שיצא להתרעננות אחרי שבוע וחצי ברצועה.

 

לוחמים בשטח כינוס בגבול הרצועה. "השאננות הסתיימה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לוחמים בשטח כינוס בגבול הרצועה. "השאננות הסתיימה"(צילום: רויטרס)

מסוק מפנה את הנפגעים, אתמול (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מסוק מפנה את הנפגעים, אתמול(צילום: עידו ארז)
 

"היינו כבר בכמה שטחי כינוס, ונדהמנו לגלות שלא הופקו הלקחים ממלחמת לבנון השנייה ומעמוד ענן", הוא המשיך. "אף גורם לא נתן הוראה ברורה: אם כדאי להיכנס לטנק או לנגמ"ש או אם כדאי בכלל לרוץ לשטח פתוח ולהשתטח".

 

"יש לחץ חברתי להיות מאצ'ואיסטים"

דודי סולמני, שמשרת בצו 8 ביחידת רפואה, הדגיש כי התריע על הסכנה של ירי תלול מסלול אולם דבריו התקבלו בזלזול, לטענתו. "מאז שגויסתי צעקתי על קצינים ומפקדים שלא נתנו דוגמה אישית והלכו בלי שכפ"צים וקסדות", סיפר, "הסתכלו עליי כאילו אני פרנואיד וצחקו עליי. ההרגשה שלי היא שיש לחץ חברתי על חיילים להיות מאצ'ואיסטים. במקום שאני נמצא בו אין מגוניות, אין גלילי בטון, אין מחפורות ואף אחד לא תודרך כראוי. יש לי כעס עצום על הזילות בחיי אדם".

 

אמיר, חייל סדיר שמשרת בחטיבת השריון 7, אמר כי האירוע הקשה שהתרחש אתמול שבר את אדישותם של החיילים. "עד האירוע כולנו, וגם אני בתוכם, היינו די שאננים", הודה. "קיבלנו אתמול מכה חזקה בבטן, כי התחושה הייתה שדווקא מחוץ לרצועה הרבה יותר בטוח, וזה לא נכון. ליתר ביטחון אני וחברים מהפלוגה התחלנו להסתובב עם שכפצ"ים וקסדות. למרות שמאוד חם, זה דבר שיכול להציל חיים".

 

מילואימניק שהיה אתמול בעוטף עזה בשטח כינוס אחר מזה שבו אירעה התקרית, סיפר כי במקום אמנם הוצבה מיגונית מבטון, אך היא ממוקמת במרחק רב ובמקרה של ירי פצמ"ר, החיילים לא מספיקים להגיע אליה. "בכל מקרה, גם אם הייתה קרובה, היא לא יכולה להכיל את כל החיילים הרבים שנמצאים בשטח הכינוס", הוא הוסיף.

 

"כשיש ירי של פצמ"רים משתטחים על הרצפה ומתפללים", העיד המילואימניק, "אין לנו אפשרות אחרת. רק אתמול בלילה נורו לאזור שישה-שבעה פצמ"רים, שלבסוף נפלו בשטחים אחרים ולא בשטח הכינוס שבו שהיתי, ולכן אף אחד לא נפגע. אנחנו מצוידים בשכפ"צים, אבל אם ייפול לידי פצמ"ר, השכפ"צ לא יציל אותי. כשנורה פצמ"ר אין אזעקה, יש כריזה בשטח הכינוס, אבל הטווח שעובר עד שהפצמ"ר נופל הוא כל כך קצר, שאין ברירה אחרת אלא לשכב על הרצפה ולהישאר עוד כמה דקות עד שהירי פוסק".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "החיילים המוצבים סביב רצועת עזה הינם חלק מהמאמץ המלחמתי של מבצע 'צוק איתן' ומקבלים הנחיות התגוננות אישית וכן הגדרה מקדימה של האזור המוגן שבו צריכים לשהות בעת אזעקה (רק"ם, גלילי בטון, מחסות קרקע ועוד). עם זאת, הנהלים יחודדו בפני הכוחות השוהים באזור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
פינוי פצועים משטח הכינוס אתמול
צילום: עידו ארז
מומלצים