שתף קטע נבחר
צילום: רויטרס

הערכה: הפיצויים בצוק איתן - כמיליארד שקל

מסמך של הכנסת: הפיצויים העקיפים במבצע צוק איתן מוערכים עד פי 3 בהשוואה לעמוד ענן - כלומר כ-1 מיליארד שקל. מנתוני רשות המסים עולה: הפיצויים שניתנו לאחר מבצע עמוד ענן עמדו על כ-350 מיליון שקל

מרכז המחקר והמידע של הכנסת מעריך ב-1 מיליארד שקל את אומדן הנזקים העקיפים שנגרמו עד כה במבצע "צוק איתן". ההערכה נכללת במסמך שהמרכז העביר לחברי ועדת הכספים לקראת הדיון הצפוי היום (ד') בבקשת שר האוצר, יאיר לפיד, לאשר התקנות הנדרשות לתשלום הפיצויים. אין מדובר בנזקים פיזיים ישירים, אשר תיקונם מכוסה על ידי מס רכוש באופן אוטומטי.

 

 

מרכז המידע מעריך את הנזקים על פי נתוני רשות המסים לגבי הפיצויים שניתנו לאחר מבצע "עמוד ענן" שעמדו על כ-350 מיליון שקל. "הפיצויים במבצע צוק איתן מוערכים, נכון להיום, עד פי שלושה בהשוואה לעמוד ענן כלומר כ-1 מיליארד שקל", נאמר במסמך. דוברת הרשות אמרה בתגובה כי למרכז נמסרו רק נתוני עמוד ענן" אבל האומדן לגבי "צוק איתן" איננו של הרשות אלא של מרכז המידע.

 

המסמך מתבסס גם על אומדן התאחדות התעשיינים שערך סקר בקרב 100 מפעלים ברחבי הארץ לפיו "הנזק הכלכלי המצטבר למפעלי התעשייה בכל הארץ בתום 20 ימי מבצע "צוק איתן" עד 27 ביולי (כולל) מוערך בכ-820 מיליון שקל. מתוכם כ-330 מיליון שקל באזור הדרום כולל עוטף עזה, כ-405 מיליון שקל במרכז הארץ עד מחוז חיפה, וכ-85 מיליון שקל באזור ירושלים והצפון.

 

"התפלגות הנזק לפי אזורים היא כ-40% באזור הדרום כולל עוטף עזה, כ-50% במרכז הארץ עד מחוז חיפה, וכ-10% באזור ירושלים והצפון. יש לציין כי מפעלי התעשייה בדרום מעסיקים פחות מ-20% מהעובדים בתעשייה. לכן, כ-50% מהנזק הכלכלי דווח במחוזות תל אביב, המרכז וחיפה, בעיקר בשל ריכוז המועסקים הגבוה באזורים אלו (קרוב ל- 60%)".

 

לפי נתוני התעשיינים, שיעור התייצבות העובדים בתקופת המבצע במפעלי התעשייה עומד על כ-89%. בנוסף, נמצא כי שיעור ההתייצבות באזור הדרום עמד על כ-80%, במרכז הארץ עד וכולל חיפה עמד על כ-90% ובאזור ירושלים והצפון כ-95%.

 

עוד נמצא בסקר כי שיעורי הפגיעה ברווח (בעיקר במפעלים רציפים ובמפעלי מזון) נאמדים בכ-30% באזור הדרום, ובכ-7%-8 ביתר אזורי הארץ. חלק מהמפעלים מדווחים בנוסף להתאחדות התעשיינים על אובדן חומרי גלם (גם כאן בעיקר במפעלים רציפים ובמפעלי מזון), כאשר שיעור ההפסד עומד על אחוזים בודדים (עד כ-2%).

 

התעשיינים מציינים כי "אומדן זה לא כולל נזקים כספיים מפגיעות ישירות במפעלים, וגם לא נזקים עקיפים כגון פגיעה במוניטין מול לקוחות בחו"ל, ביטול עסקאות עתידיות, ואי עמידה בלוחות זמנים", כפי שנאמר במסמך שהוגש לוועדת הכספים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נפילת רקטה בחצר בית בשדרות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים