שתף קטע נבחר

רשמית: משרד הגנת הסביבה נגד פצלי השמן

המשרד להגנת הסביבה מתנגד להפקת נפט מפצלי שמן סמוך לבית שמש, כך לפי חוות דעת שהוכנה לקראת הדיון בשבוע הבא בוועדת המחוזית. הפרויקט עלול להביא לזיהום חמור, לא קיימת הפקת נפט בשיטה זו בשום מקום בעולם וחסר מידע הכרחי לאישור הפרויקט, כך נטען

מתגברות ההתנגדויות להפקת נפט מפצלי שמן בחבל עדולם-עמק האלה , הסמוך לבית שמש: ל-ynet נודע כי המשרד להגנת הסביבה הודיע רשמית כי הוא מתנגד לביצוע פרויקט פיילוט באזור.

 

בחוות דעת שהגיש המשרד לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים במשרד הפנים, לקראת דיון שהיא תערוך ביום שני (4.8), קובע המשרד כי אין לאשר את בקשת היזם לבצע קידוחי ניסיון להפקת נפט מפצלי שמן באזור שפלת יהודה, ומזהיר כי הפרויקט עלול לסכן את הסביבה באופן בלתי הפיך.

 

כתבות נוספות בנושא:

 

פעילות מחאה של גרינפיס כנגד הפרויקט (צילום: e-eyze) (צילום: e-eyze)
פעילות מחאה של גרינפיס כנגד הפרויקט(צילום: e-eyze)

עמק האלה כפי שהוא נשקף מתל עזקה (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
עמק האלה כפי שהוא נשקף מתל עזקה(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
 

 

חוות הדעת נכתבה בידי אנשי המקצוע של המשרד להגנת הסביבה, לאחר בדיקת המסמך הסביבתי שהכין יזם הפרויקט. המשרד מונה מספר סיבות אשר הביאו להתנגדותו לפרויקט:

 

א. גם לאחר בדיקת המסמך הסביבתי שהגיש היזם ובו מתוארת השפעת הפרויקט על הסביבה, ישנו מחסור במידע מהותי שיאפשר אישור מושכל של הפרויקט על בסיס מקצועי רחב.

 

ב. בדיקת המידע הקיים מצביעה על פוטנציאל להשלכות סביבתיות חמורות: הפרויקט עלול לפגוע באופן קשה במי התהום (עמדה אותה הביעה גם רשות המים), בקרקע ובסביבה הרחבה כבר בשלב הניסוי ובוודאי בשלב ההפקה המסחרית.

 

ג. לא קיימת הפקה של נפט בשיטה המבוקשת בשום מקום בעולם. הניסיון בעולם מצומצם ביותר וגם מתקני הניסוי הבודדים שקיימים בחו"ל לא הצליחו להביא לקידום הנושא, וחברות נפט מרכזיות החליטו להפסיק את הניסויים שביצעו במהלך עשרות שנים בארה"ב.

 

ד. קידום הפקת נפט מפצלי שמן סותר את מדיניות הממשלה לקדם תחליפי נפט לתחבורה ולהפחתת זיהום האוויר ופליטת גזי חממה.

 

ה. השטח בו מתוכנן הפרויקט הינו שטח ייחודי וחשוב מאוד הן מבחינה אקולוגית, נופית והיסטורית. לשטח חשיבות גבוהה בהיבטי מגוון ביולוגי, חקלאות, מורשת ושטחים פתוחים לפנאי נופש ותיירות.

 

 

עוד טוענים במשרד, כי הבדיקה הסביבתית התבצעה בהליך חריג ומקוצר, "וזאת דווקא בפרויקט חריג בהיקפו ובפוטנציאל השפעותיו הסביבתיות. כמות המידע והנתונים שאנשי המקצוע במשרד ומחוצה לו נדרשו לבדוק וללמוד, אינה תואמת לפרק הזמן שהוקצה לכך".

 

השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, מסר: "לא נוכל להסכים לתהליך שכולנו יודעים כי תוצאותיו הסופיות הן קשות ביותר, גם לסביבה וגם לאנשים החיים בתוכה ובוודאי הרס של אחד המקומות היפים ביותר והמשמעותיים בישראל למדינת ישראל".

 

"הרס מוחלט של הצביון הכפרי"

הדיון שיתקיים בוועדה המחוזית של משרד הפנים הוא דיון ראשון שעורכת הוועדה בנושא, והיא זו שתקבע האם לקדם את הפרויקט או לעצור אותו. האזור, המכונה "טוסקנה הישראלית", כולל את עמק האלה, היכן שלפי המסורת נערך קרב דוד וגולית. התנגדויות נוספות לפרויקט התקבלו גם מצד רשויות אזוריות סמוכות וארגוני סביבה.

 (צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה) (צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה)
(צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה)

הקידוח הנסיוני בעדולם, בחודש אוגוסט 2011 (צילום: גלעד היימן) (צילום: גלעד היימן)
הקידוח הנסיוני בעדולם, בחודש אוגוסט 2011(צילום: גלעד היימן)
 

לקראת הדיון פנו שלושה ראשי מועצות אזוריות - יואב, מטה יהודה ולכיש - לשר הפנים גדעון סער בדרישה שיפעל לביטול התכנית. במכתבם כתבו השלושה כי "במהלך השנה האחרונה הצטברו חוות דעות ועדויות אשר הביאו אותנו להכרה כי מיזם זה יביא להרס מוחלט של הצביון הכפרי של המועצות מטה יהודה, לכיש ויואב. תעשיית נפט כבדה, מפעלים פטרוכימיים, תחנות כוח, שינוע נפט ואלפי קידוחים ימוטטו את התשתית הכפרית והתיירותית עליה נשענים תושבי המרחב".

 

להתנגדות למיזם, נכתב בפנייתם, שותפים גופים רבים בהם משרד החקלאות והכפר, המשרד להגנת הסביבה, קרן קיימת לישראל, רשות הטבע והגנים, ארגוני סביבה וכן מטות פעולה מקצועיים אשר הוקמו על ידי תושבי האזור, רובו ככולו מאוכלס במושבים, קיבוצים ויישובים קהילתיים.

 

בזמן התכנסות הוועדה מתכוננת מחוץ למקום מושבה הפגנה של תושבים ושל פעילי סביבה, זאת לאחר שבשנים האחרונות נערכו כבר כמה וכמה אירועי מחאה המוניים כנגדו.

 

במסגרת הפקת הנפט במיזם, שלפי שעה הינו פיילוט בלבד, יש צורך לחמם את הקרקע לטמפרטורות גבוהות (בין 300 ל-350 מעלות צלזיוס) בעומק של מאות מטרים לתוך האדמה, על מנת להפיק את החומר משכבות הסלע. מעל הקרקע תידרש הקמתם של מתקני תשתיות על מנת לעבד את פצלי הנפט המחוממים. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה
מחאת גרינפיס בעמק האלה
צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה
צילום: חגי דקל, אמיר לוי
ניסוי ראשון בקידוח פצלי השמן
צילום: חגי דקל, אמיר לוי
השר להגנת הסביבה פרץ: "הרס של אחד המקומות היפים ביותר"
מומלצים